Διαβατός Ημαθίας

Τρούφα: Μια νόστιμη πολυτέλεια στο τραπέζι μας..

Οι τρούφες αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε γνωρίσει την τρούφα από τους κυνηγούς και τους συλλέκτες της. Από καταγραφές η ιστορία της τρούφας ξεκινά από πολύ παλιά και φτάνει ως τις μέρες μας. Οι άνθρωποι απολάμβαναν τις τρούφες ως μέρος αμέτρητων και διαφορετικών συνταγών κάθε τοπικής κουζίνας. Τι είναι όμως οι τρούφες; 

Μπορείς να δεις τρούφες στα μενού. Ίσως μάλιστα να τις δείτε σε διάφορες μορφές συνταγών. Ωστόσο, η εμπειρία γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη όταν μαθαίνετε για αυτά τα συναρπαστικά τρόφιμα. 
Είτε σας αρέσει να μαγειρεύετε, είτε απλά σας αρέσει να τρώτε, έχουμε συγκεντρώσει τα βασικά για τις τρούφες, ώστε να μπορείτε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να καταταγείτε στην λίστα των καλοφαγάδων. Συνεχίστε να διαβάζετε και ίσως βρείτε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας σχετικά με την τρούφα!

Τι είναι οι τρούφες και από πού προέρχονται;
Ποιος δεν έχει δει τρούφες σοκολάτας σε διάφορα ζαχαροπλαστεία; Αυτά τα γλυκίσματα στην πραγματικότητα πήραν το όνομά τους από την αληθινή τρούφα, έναν τύπο μυκήτων με στρογγυλεμένο σχήμα. Οι τρούφες σοκολάτας μοιράζονται το όνομα και το σχήμα, αλλά εκεί τελειώνει η ομοιότητα. 😉 
Οι πραγματικές τρούφες αναπτύσσονται υπόγεια - μέσα στην γη, συνήθως στις σκιές συγκεκριμένων δέντρων, όπως οι βελανιδιές. Ορισμένα όμως είδη από αυτές τις τρούφες είναι αγαπητά ως φαγητό. Εκπαιδευμένοι χοίροι και σκύλοι (σήμερα, οι σκύλοι πιο συχνά) βοηθούν στη συγκομιδή τους, μυρίζοντας τους από το έδαφος.

| Το «χαβιάρι της γης» της κουζίνας, η τρούφα, είναι ένας μύκητας που αγαπά την υγρασία και χωρίς αυτή… δεν κάνει. | Κλικ εδώ

Αυτές οι βρώσιμες τρούφες βρίσκονται κυρίως σε ορισμένες περιοχές, γι' αυτό και συνδέονται με τις κουζίνες της Γαλλίας και της Ιταλίας βέβαια έχουμε και στην Ελλάδα. Θα δείτε τόσο μαύρες όσο και άσπρες τρούφες στα μενού, που έχουν όμως, πολύ διαφορετικές γεύσεις. 

Τι γεύση έχουν οι τρούφες; 
Οι τρούφες έχουν έντονη, γήινη γεύση, αλλά οι μαύρες τρούφες έχουν πιο έντονη γεύση από τις λευκές τρούφες. Η αλμύρα τους μερικές φορές περιγράφεται ως μοσχομυριστή ή ακόμα και παιχνιδιάρικη. Ωστόσο, πολλοί καλοφαγάδες συμφωνούν ότι είναι αδύνατον να περιγραφεί η γεύση της τρούφας - απλά πρέπει να δοκιμάσετε μόνοι σας. 

Δεδομένου ότι οι τρούφες είναι μύκητες, πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν τη γεύση τους με τα μανιτάρια. Ωστόσο, οι τρούφες δεν είναι μανιτάρια: είναι ένα διαφορετικό είδος μυκήτων και έχουν επίσης διαφορετική γεύση. Είναι και πιο γήινα από τα μανιτάρια και έχουν πιο πλούσια γεύση ακόμα και σε μικρότερες ποσότητες - μπορούν γευστικά,να υπερνικήσουν οτιδήποτε τρόφιμο σ ένα πιάτο. 


Δημοφιλείς χρήσεις για τρούφες. Πώς τρώνε οι άνθρωποι τις τρούφες;
Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα τρούφας εκεί έξω στα μαγαζιά είναι το λάδι τρούφας. Ωστόσο, αυτό το αρωματισμένο λάδι συνήθως δεν περιέχει ΠΆΝΤΑ πραγματικές τρούφες. Αντίθετα, είναι αρωματισμένο με τις ίδιες χημικές ουσίες που βρίσκονται στις τρούφες. 
Για την πλήρη εμπειρία, Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε ένα πιάτο φτιαγμένο με αληθινές, φρέσκες τρούφες — παρόλο που είναι ακριβές. Οι τρούφες χρησιμοποιούνται συχνά για να προσθέσουν γεύση σε πιάτα με ρύζι ή ζυμαρικά, αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν γεύση και σε απλά γεύματα, όπως ομελέτα ή μπριζόλες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε μια νόστιμη σος  μουστάρδας. 

Πώς να δημιουργήσετε μενού τρούφας στο σπίτι. Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε να φτιάξετε συνταγές τρούφας μόνοι σας;
Μπορείτε να αναζητήσετε φρέσκες τρούφες για τις συνταγές σας από ορισμένες περιοχές, αλλά είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία και θέλει υπομονή και επιμονή. Έτσι, αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από τρούφα στο σπίτι, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ένα λάδι τρούφας φτιαγμένο όμως, με αληθινές τρούφες.
Αν και το υψηλής ποιότητας προϊόν τρούφας μπορεί να είναι δαπανηρό, θα σας ταξιδέψει πολύ μακριά, επομένως είναι μια αξιόλογη επένδυση. Εάν αισθάνεστε δημιουργικοί, μπορείτε επίσης να φτιάξετε βούτυρο τρούφας στο σπίτι. Ενώ οι περισσότεροι συνδέουν τις τρούφες με την κορυφαία εκλεκτής εστίασης γεύση, τα λάδια και τα βούτυρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναδημιουργήσετε την εξαιρετική γευστική εμπειρία στο σπίτι σας.  

Μια δική μας πρόταση..
Πατέ ελιάς με μαύρη τρούφα - θεϊκή γεύση και για να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο αγοράσουμε από εδώ ένα έτοιμο προϊόν και "βουτάμε" μέσα ψωμάκια, κριτσίνια, μπαστουνάκια λαχανικών, θαλασσινά ή μικρά κομμάτια κρέατος ή ψαριού. Εναλλακτικά μπορούμε να το αλείψουμε πάνω σε ψωμί, σε sandwich, σε κράκερς, σε ψητές πατάτες ή να το χρησιμοποιήσουμε σαν πρωτότυπα dressings σε σαλάτες. Συνήθως τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό, σαν σνακ ή σαν γευστικό συνοδευτικό για ποτό. 😉

Καλή όρεξη!

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Ιδέες για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ για τον χώρο της ΚΟΥΖΙΝΑΣ..