Διαβατός Ημαθίας

Πόσες θερμίδες έχει μία χωριάτικη σαλάτα & πόσες ένα σουβλάκι;

Αδιαμφισβήτητα, αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα φαγητό για να το αναδείξουμε ως το «εθνικό» μας «fast food», τότε το σουβλάκι θα έβγαινε πρώτο με διαφορά.

Αν από την άλλη, διαλέγαμε και ένα είδος «εθνικής» σαλάτας, τότε αυτή θα ήταν σίγουρα η χωριάτικη σαλάτα.

Τι γίνεται όταν το σουβλάκι και η χωριάτικη σαλάτα… συγκρούονται με διατροφικούς όρους; Ο διατροφολόγος Leslie Barrie βγάζει τον… νικητή.

Το σουβλάκι με γύρο και τζατζίκι έχει περίπου 760 θερμίδες με 47γρ λιπαρών (17γρ κορεσμένων λιπαρών), 3γρ ίνες και 54γρ υδατάνθρακες.

Η χωριάτικη έχει περίπου 460 θερμίδες με 28γρ λιπαρών (7γρ κορεσμένων λιπαρών), 5γρ ίνες και 18γρ υδατάνθρακες.

Ο Leslie Barrie υποστηρίζει επίσης ότι ακόμα κι αν η χωριάτικη έχει πολλά λιπαρά από τη φέτα, τις ελιές και το ελαιόλαδο, είναι ως επί το πλείστον καλά λιπαρά και το γεύμα συνολικά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι ένα σουβλάκι με γύρο.

Το κυριότερο διατροφικό μειονέκτημα του «πιτόγυρου» δεν είναι η πίτα ή το τζατζίκι. Είναι το ίδιο το κρέας. Είτε είναι χοιρινός, είτε όχι, ο γύρος έχει πάρα πολλά λιπαρά ανά 100γρ. Και αυτά τα λιπαρά δεν είναι «καλά» λιπαρά.

Επιπλέον, η χωριάτικη σαλάτα μπορεί να «υπερηφανεύεται» για περισσότερες φυτικές ίνες από τα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και οι ντομάτες, που έχουν σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες Α και C.

Τελικός νικητής λοιπόν είναι η χωριάτικη. Αλλά προσοχή: Αν μαζί με την χωριάτικη καταναλώσετε και 2-3 φέτες ψωμί (…κλασική ελληνική συνήθεια…) τότε η σύγκριση ακυρώνεται!

Επίσης, αν το σουβλάκι σας έχει αλάδωτη πίτα, καθαρό από λίπη κρέας (όσο είναι δυνατόν) και καθόλου σάλτσες κλπ, τότε συνολικά είναι ένα πλήρες γεύμα χωρίς τόσες πολλές θερμίδες.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.