Διαβατός Ημαθίας

Δάνεια στα εργοστάσια δίνουν ελπίδες ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου

Τη χρηματοδότηση βιομηχανιών μεταποίησης συμπύρηνων ροδακίνων ενέκρινε την Τρίτη, 29/1/2013, ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς - ΑΤΕ. Αυτή είναι μια εξέλιξη θετική και για τους ροδακινοπαραγωγούς αφού τώρα πλέον θα καταστεί δυνατή η εξόφλησή τους, δήλωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Να θυμίσουμε ότι οι ροδακινοπαραγωγοί παρότι είχαν παραδώσει τα προϊόντα τους από το καλοκαίρι παραμένουν απλήρωτοι. Η μη καταβολή των οφειλομένων από τις μονάδες μεταποίησης, είναι άλλωστε κι ένας από τους λόγους της κινητοποίησης των ροδακινοπαραγωγών, στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας στην Εγνατία Οδό, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θα ληφθούν από τη συντονιστική επιτροπή τους, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που έχει αντιπροσωπεία τους στην Αθήνα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέχρι στιγμής οι προκαταβολές που έχουν λάβει από τις κονσερβοβιομηχανίες, ξεκινούν από το 40% και στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν το 60%, ενώ σε πολλά χωριά υπάρχουν ανεξόφλητα ποσά και από προηγούμενες χρονιές.
Να θυμίσουμε ότι η τιμή παραγωγού με την οποία παρέλαβαν το προϊόν οι βιομηχανίες το 2012 διαμορφώθηκε στα 25 λεπτά το κιλό, παρά τις δυνατότητες που προσέφερε η διεθνής αγορά για υψηλότερα επίπεδα. Από αυτά τα χρήματα, υπολογίζεται πως τελικά θα καταλήξουν στους παραγωγούς περί τα 21 λεπτά το κιλό, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα μεταφοράς και τα έξοδα των συνεταιρισμών.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά από επικοινωνία που είχα με τη διοίκηση της Πειραιώς- ΑΤΕ, από σήμερα θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που παρέλαβαν τα ροδάκινα. Αφορά στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, έτσι ώστε να μπορέσουν τις επόμενες μέρες να ξεχρεώσουν τις οφειλές τους, γιατί πραγματικά είναι μεγάλο πρόβλημα να έχεις παραδώσει τη σοδειά σου 6-7 μήνες και να παραμένεις απλήρωτος. Από σήμερα όπως με ενημέρωσε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς- ΑΤΕ, θα αρχίσουν να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις που παρέλαβαν τα ροδάκινα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρης δήλωσε ότι «στο ΥπΑΑΤ κάναμε στοχευμένες δράσεις για να στηρίξουμε αυτή την εξωστρέφεια με τις κονσέρβες μας στη Ρωσία. Πήγαμε και πήραμε τη πρώτη θέση σ΄ αυτήν την αγορά. Πρέπει τώρα να πουλήσουν και να αρχίσουν να πληρώνουν τους γεωργούς. Να σας εξηγήσω τι γινόταν μέχρι τώρα. Η βιομηχανία έπαιρνε ένα δίμηνο-τρίμηνο δάνειο από την ΑΤΕ για να πληρώσει τους γεωργούς και όταν έπαιρνε τα λεφτά, ξεπλήρωνε τους αγρότες. Τώρα δεν υπάρχει η ΑΤΕ, αφού ενοποιήθηκε με την Πειραιώς. Μεταφέρθηκε αυτό το αίτημα στη νέα τράπεζα και μάλιστα σήμερα θα συνεδρίαζαν οι επιτροπές των δανείων. Η είδηση είναι ότι έληξε αυτή η συνεδρίαση και το δάνειο ενεκρίθη στις εταιρείες. Θεωρητικά, αύριο το πρωί, θα έχει λήξει και αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό και τους είπα ότι είναι μερικά πράγματα που όση διάθεση και να υπάρχει, δεν λύνονται σ΄ ένα δευτερόλεπτο. Τους είπαμε «αφήστε μας χρόνο και κάντε λίγη υπομονή μια δυο μέρες». Γι αυτό και παραμένουν οι άνθρωποι στο δρόμο γιατί θέλουν να τσεκάρουν την αξιοπιστία μου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2012 στην παραγωγή και την αγορά του συμπύρηνου ροδάκινου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), την οποία γνωστοποιεί στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κώστας Αποστόλου, την περασμένη χρονιά, η παραγωγή ανήλθε περίπου στους 440.000 τόνους παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2011, που ήταν 365.000 τόνοι (400.000 τ. το 2010). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΕ, από τους 440.000 τόνους, αγοράσθηκαν 310.000 τόνοι για κομπόστα από τις κονσερβοποιίες, ενώ 80.000 τόνοι αγοράστηκαν για χυμό και 35.000 τόνοι οδηγήθηκαν στην κατάψυξη. «Υπολογίζουμε ότι φέτος 18.000 τόνοι κομπόστας οδηγήθηκαν σε εξαγωγές, ενώ πέρσι δεν ξεπερνούσαν τους 7.000 τόνους», αναφέρει.

πηγή: agrotypos.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου