Διαβατός Ημαθίας

Μαγείρεμα στη Γάστρα: Χρήσιμες συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια..!


Μόλις αγοράσατε τη μαντεμένια γάστρα σας και ετοιμάζεστε για το πρώτο σας πεντανόστιμο φαγητό. Μπορεί από μόνη της η γάστρα να είναι μία «εγγύηση» νοστιμιάς, ωστόσο εμείς σας έχουμε μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές με μυστικά που θα απογειώσουν τη γεύση και το άρωμα του φαγητού σας.
Ας τις δούμε παρακάτω:
  • Μην ξεχνάτε να σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και να χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου. Αν για παράδειγμα, συνηθίζετε να ψήνετε στους 180°C, με τη γάστρα θα ψήσετε στους 150°C. Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως ακόμα και αν ξεχάσετε το φαγητό για λίγα λεπτά παραπάνω στο φούρνο, αυτό δεν θα καεί αφού η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή.
  • Αν θέλετε το φαγητό σας να ξεροψηθεί λίγο εξωτερικά μπορείτε να επιλέγετε το γκριλ και να αφαιρείτε το καπάκι τα τελευταία 15 λεπτά του μαγειρέματος. 
  • Αποφεύγετε να ανοίγετε συχνά το καπάκι γιατί η γάστρα χάνει τη θερμότητα που έχει αποκτήσει και χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να πιάσει πάλι θερμοκρασία. Ο ατμός που συγκεντρώνεται στο καπάκι μετατρέπεται σε σταγόνες που πέφτουν πάνω στις τροφές, και έτσι το φαγητό γίνεται πιο ζουμερό.
  • Είναι καλό, όλα τα κρεατικά σας (χοιρινό, βοδινό, κοτόπουλο) να είναι βυθισμένα στα υγρά του φαγητού, ώστε το ψήσιμο να είναι ομοιόμορφο και ο χρόνος μαγειρέματος να είναι ταχύτερος. Αν παρατηρήσετε ότι το κρέας ψήνεται παραπάνω από όσο επιθυμείτε, σημαίνει ότι η γάστρα λειτουργεί σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Την επόμενη φορά μειώστε το χρόνο ψησίματος. 
  • Επειδή τα υγρά του φαγητού δεν εξατμίζονται, αφού το καπάκι της γάστρας είναι κλειστό, αυτά παραμένουν μέσα στη γάστρα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να προσθέτετε  μεγάλες ποσότητες υγρού για το μαγείρεμα. Αν μαγειρεύετε κάποιο φαγητό που έχει πολλά υγρά (όπως πχ λαχανικά) φροντίστε να βάζετε μικρές ποσότητες νερού ή ζωμού, υπολογίζοντας ότι το υγρό θα παραμείνει μέχρι και το τέλος του ψησίματος.
  • Μπορεί η μαντεμένια γάστρα σας να είναι ανθεκτική και χωρίς υψηλές απαιτήσεις στο καθάρισμα, ωστόσο είναι καλό να την καθαρίζετε με μία βούρτσα, νερό, και ένα απαλό απορρυπαντικό μετά από κάθε μαγείρεμα για να την έχετε πάντα… ετοιμοπόλεμη! 
Με τη σωστή χρήση και συντήρηση, η μαντεμένια γάστρα σας υπόσχεται ζουμερά και ολόγευστα μαγειρέματα. Καλή απόλαυση!

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Η μέθοδος Floortime για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

Διαβατινή διακόσμηση Όλης της Βεράντας σας Μόνο με 30 Ευρώ