Διαβατός Ημαθίας

Κατερίνη: «Τα Ελληνικά Υποβρύχια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Κατάδυση στον ιστορικό χρόνο θα επιχειρήσουν οι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης 6-2-2023 με σκοπό  να φωτίσουν τις καταστάσεις μέσα από την ανθρώπινη οπτική, ώστε να μεταφέρουν το ακροατήριο στο κλίμα εκείνης της εποχής, πάντα με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια.


Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας, ο Συγγραφέας – Ερευνητής  κ. Δημήτρης Γκαλών και η Συγγραφέας, Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας κ. Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου είναι οι ομιλητές της εκδήλωσης της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης με θέμα: «Τα Ελληνικά Υποβρύχια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ). Η Εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ) & το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

💕 Καταπληκτικό Δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου:

Η Ελλάδα βρίσκεται με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να έχει στη δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού έξι υποβρύχια Γαλλικής ναυπήγησης που είχαν κατασκευαστεί την περίοδο 1927-1929. Η παρωχημένη για την εποχή τεχνολογία τους δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα στα πληρώματά τους. Μία φράση του αειμνήστου Ναυάρχου Σακελλαρίου, Αρχηγού Στόλου στη περίοδο του πολέμου αποδίδει ξεκάθαρα την κατάστασή τους: «…μόνο από το Ελληνικό Ναυτικό και από τα άξια πληρώματα τους, μπορούσαν να διατηρηθούν στην ενέργεια και να δράσουν, ενώ σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα ήταν εκτός υπηρεσίας…».
Η χώρα μας όμως δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Άνδρες απλοί, καθημερινοί και ποτισμένοι με αξίες και παραδόσεις κράτησαν τα υποβρύχια μας σε ενέργεια και πολέμησαν με όλες τις δυνάμεις τους με αυτά, χωρίς να δειλιάσουν μπροστά στην αδιαμφισβήτητη συντριπτική αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή του εχθρού. Υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας και την τιμή της στο ακέραιο υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους για εμάς. Και τα έξι Υ/Β είχαν επιτυχίες κατά τη δράση τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ηρωική τους δράση αποτυπώθηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία, ενώ από αυτά βυθίστηκαν τα τέσσερα.

| Μια Ματιά...
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...