Διαβατός Ημαθίας

Πως θα φτιάξετε ένα υπέροχο παρτέρι κήπου μόνοι σας ..

Μια ομοιόμορφη επιφάνεια με γκαζόν είναι αδιαμφισβήτητα όμορφη με έναν μινιμαλιστικό τρόπο. Θα αποκτήσει, όμως, εντελώς άλλη όψη με την προσθήκη ενός ή περισσοτέρων παρτεριών, που θα προσδώσουν χρώμα και χαρακτήρα στον κήπο σας.

Όμως, πως θα φτιάξετε μόνοι σας καλαίσθητα και λειτουργικά παρτέρια κήπου με πέτρα, τούβλα, τσιμέντο ή ξύλο.

Σκεφτείτε ένα παρτέρι κήπου σαν έναν λευκό καμβά που θα σας δώσει την ευκαιρία να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας, καλλιεργώντας λουλούδια, μυρωδικά ή ακόμη και λαχανικά.


Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Θάμνοι για παρτέρια και ένα μικρό δεντράκι, για παράδειγμα, θα σας επιτρέψουν να παίξετε με τα επίπεδα των φυλλωμάτων. Ένα παρτέρι κήπου καλυμμένο με λουλούδια με έντονα χρώματα, όπως είναι οι κατιφέδες και οι ντάλιες από την άλλη, θα δώσει μια έκρηξη χρώματος από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου.

Τα παρτέρια είναι επίσης μια καλή λύση για να οργανώσετε τον κήπο σας και να απομονώσετε τα φυτά με διαφορετικές ανάγκες.  Έτσι, το κάθε παρτέρι μπορεί να έχει τις δικές του συνθήκες υγρασίας και λιπάσματος.


Σε ό, τι αφορά την κατασκευή του παρτεριού, υπάρχουν διάφορες τεχνικές και υλικά, με τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Θα εξετάσουμε παρακάτω μερικές επιλογές, που απαντούν στις διάφορες ανάγκες που μπορεί να έχει ο χώρος σας.
Παρτέρι κήπου με ρολ μπαρ
Τα ξύλινα ρολ μπαρ για κήπο μπορούν να σχηματίσουν έναν καλαίσθητο διαχωριστικό φράχτη χαμηλού ύψους, ιδανικό για παρτέρι κήπου. Μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε δυνατό σχήμα, είτε ευθύγραμμο είτε καμπυλωτό. Τα ξύλινα τμήματα συνδέονται μεταξύ τους με σύρμα που μπορεί να κοπεί στο επιθυμητό μήκος. Κατασκευάζονται από σκανδιναβική ξυλεία, που προέρχεται από οργανωμένη υλοτόμηση δασών, με γνώμονα την αειφορία. 

Τα ρολ μπαρ συγκρατούν το χώμα, κρατούν μακριά τα κατοικίδια και βοηθούν στον διαχωρισμό του εδάφους που αξιοποιείται για την καλλιέργεια και ανάπτυξη φυτών εξωτερικού χώρου.
Παρτέρια κήπου με πέτρα
Τα παρτέρια κήπου με πέτρα είναι πολύ δημοφιλή λόγω της «φυσικής» αισθητικής της πέτρας, αλλά και για πρακτικούς λόγους. Με ένα πέτρινο παρτέρι μειώνονται δραστικά οι διαρροές νερού κατά το πότισμα, κάτι που καθιστά ευκολότερη τη συντήρηση του κήπου.

Το παρτέρι κήπου μπορεί να είναι κατασκευασμένο από φυσική ή τεχνητή πέτρα.

Τα πλεονεκτήματα της φυσικής πέτρας είναι πολλά: ανθεκτικότητα στον χρόνο, μεγάλη αντοχή στη θραύση, στις χημικές ουσίες και στις ακραίες θερμοκρασίες, ποικιλία χρωμάτων. Το μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος της.

Η τεχνητή πέτρα είναι κατασκευασμένη από ακρυλικό, με βάση πολυεστερικές ρητίνες στις οποίες ενσωματώνονται θραύσματα από φυσική πέτρα. Η συνθετική πέτρα μιμείται την υφή και το χρώμα του γρανίτη, του ψαμμίτη, του σχιστόλιθου και άλλων πετρωμάτων.


Για την κατασκευή παρτεριών συνήθως χρησιμοποιούνται τα εξής φυσικά πετρώματα:
  • Ασβεστόλιθος - είναι ένα ιζηματογενές πέτρωμα με ανθρακικό ασβέστιο που σχηματίζεται φυσικά, διαμορφώνοντας μια πορώδη πέτρα με διαφορετικές αποχρώσεις και πυκνότητες.
  • Βασάλτης - σταθερή και ανθεκτική πέτρα ηφαιστειογενούς προέλευσης.
  • Γρανίτης - ανθεκτικό και όμορφο υλικό, όμως έχει το μειονέκτημα ότι οξειδώνει το έδαφος και είναι δύσκολο στην επεξεργασία.
  • Σχιστόλιθος - πολυστρωματικός, όμορφος και έχει την ιδιότητα να διασπάται σε ξεχωριστές επίπεδες πλάκες.
  • Αμμόλιθος - διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων. Το μειονέκτημά του είναι η μειωμένη αντοχή.
Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα χρήσης κυβόλιθων για την κατασκευή παρτεριών. Μια λύση ανάλογης αισθητικής με την πέτρα, αλλά αρκετά πιο οικονομική.
Παρτέρια από τούβλα
Τα τούβλα κηποτεχνίας είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και αποτελούν σχετικά οικονομική επιλογή για να κατασκευάσετε παρτέρι κήπου από τούβλα. Η κατασκευή τους είναι συμπαγής, δηλαδή δεν έχουν τρύπες όπως τα οικοδομικά τούβλα. Διατίθενται σε διάφορα χρώματα με επικρατέστερα το κεραμιδί και το γκρι.
Παρτέρι κήπου με τοιχάκι
Για κήπους μεγαλύτερων διαστάσεων ή αν υπάρχει υψομετρική διαφορά μεταξύ δυο τμημάτων του κήπου, μπορείτε να κατασκευάσετε πιο βαθιά παρτέρια με τοιχάκι, τα οποία ευθυγραμμίζονται με το ανώτερο επίπεδο. Συνδυάζονται συνήθως με μια πέτρινη σκάλα που ενώνει τα διαφορετικά επίπεδα, ενώ εσωτερικά του τοίχου υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί ως τελείωμα χαμηλός ξύλινος φράχτης κήπου. Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε τον κήπο σας κατασκευάζοντας μια σειρά παρτέρια με τοιχάκι σε βαθμίδες, με διαφορετικά φυτά στην κάθε μια.
Παρτέρια κήπου ξύλινα - Ειδική κατασκευή με εμποτισμένο ξύλο
Τα ξύλινα παρτέρια κήπου είναι ένας από τα τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε λαχανικά. Όταν το χώμα είναι υψωμένο, στεγνώνει πιο γρήγορα, ζεσταίνεται ευκολότερα και παρέχει βαθύτερο έδαφος που επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών. Με τέτοιου είδους παρτέρια μπορείτε να φυτέψετε νωρίτερα στη σεζόν και να παρατείνετε τη συγκομιδή μέχρι αργά το φθινόπωρο.
Μπορείτε ακόμη να διαμορφώσετε ένα θερμοκηπιακό παρτέρι, χρησιμοποιώντας τα κυψελωτά πολυκαρμπονικά φύλλα της polyPiU, που διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και διαστάσεων, με 10 χρόνια εγγύηση.
Τσιμεντένια παρτέρια κήπου
Τα τσιμεντένια παρτέρια κήπου είναι μια απλή λύση για υπερυψωμένα παρτέρια. Βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε πώς θα δουλέψετε με το τσιμέντο ή να καλέσετε κάποιον ειδικό για οικοδομικές εργασίες. Μια πιο εύκολη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε τσιμεντόλιθους, που τοποθετούνται εύκολα και είναι πολύ οικονομικοί. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι πως οι τσιμεντόλιθοι είναι αρκετά πορώδεις, κάτι που σημαίνει ότι χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία δε θα μπορούν να συγκρατήσουν νερό.
Παρτέρι κήπου σε επίπεδα
Τα παρτέρια σε επίπεδα είναι ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος για να καλλιεργήσουμε στον κήπο. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος καλλιέργειας ενός κήπου είναι με φύτευση απευθείας στο χώμα, αφού γίνει η κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για καλλιέργεια. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να προκύψουν προβλήματα, ειδικά σε σκληρά χώματα με κακή αποστράγγιση. Τα παρτέρια σε επίπεδα επιτρέπουν την καλλιέργεια σε χώμα που τοποθετείται ψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους, σε διάφορα επίπεδα.

Μπορείτε έτσι να «παίξετε» με την υφή και το χρώμα των φυτών και στις τρεις διαστάσεις του χώρου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα παρτέρια σε επίπεδα είναι επίσης ιδανικά για δημιουργία ενός μικρού λαχανόκηπου, καθώς επιτρέπουν πιο πυκνή φύτευση, καλύτερη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών και οικονομία στο νερό ποτίσματος. Για να κρατήσετε μακριά από τα φυτά στα παρτέρια τα κατοικίδια ή τα μικρά παιδιά, μπορείτε να τοποθετήσετε μια καλαμωτή, έναν ξύλινο ή μεταλλικό φράχτη..


Προτείνουμε:
.....
Ντύνουμε ολόκληρο το σπίτι σας! Σε εμάς θα βρείτε έπιπλα για όλα τα δωμάτια του σπιτιού, από το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι, μέχρι την κουζίνα και το μπάνιο, αλλά και το γραφείο! Τα είδη διακόσμησης μας θα ομορφύνουν όλες τις μικρές γωνιές του καθιστικού, της κρεβατοκάμαρας και της κουζίνας, ενώ τα λευκά μας είδη θα ντύσουν υπέροχα το κρεβάτι σας, τον καναπέ σας και το παιδικό δωμάτιο! Θα βρείτε επίσης είδη κουζίνας και μπάνιου, αλλά και είδη οικιακής χρήσης, η ανανέωση του σπιτιού σας  είναι μόλις ένα click μακριά!!!


Πηγή άρθρου:
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου