Διαβατός Ημαθίας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πανελλαδικά, μηχανική συγκομιδή ροδάκινων για βιομηχανική χρήση.

Η έλλειψη εποχικών εργατικών χεριών οδηγεί στην πλήρη εκμηχάνιση των δεντροκαλλιεργειών (βερίκοκο, ροδάκινο, αμύγδαλο, ελιά). Μιλώντας στη larissanet.gr για το νέο εγχείρημα ο κ. Ελευθέριος Δαμασιώτης (ιδιοκτήτης Φυτωρίων Δαμασιώτη), πρωτοπόρος στην πλήρη εκμηχάνιση των δεντροκαλλιεργειών εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα πρώτα αποτελέσματα και τη θετική ανταπόκριση των βιομηχανιών.


«Συγκομίσαμε, για πρώτη φορά πανελλαδικά, ροδάκινα με μηχανικό τρόπο για βιομηχανική χρήση, όπως κάναμε πριν από έναν μήνα και με τα βερίκοκα. Σε δέντρα ηλικίας 1,5 χρόνου είχαμε παραγωγή 800 κιλά ανά στρέμμα» σημειώνει ο κ. Δαμασιώτης και εξηγεί πως στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο η φύτευση έγινε σε αποστάσεις 3,20 μέτρα ανά σειρά, πλάτος 0,75 μ. και ύψος 1,5 μέτρο. Όλες οι εργασίες πλέον (φύτεμα, κλάδεμα και συγκομιδή) γίνονται με μηχανικό τρόπο.

Ο κ. Δαμασιώτης επισημαίνει πως ο κάθε παραγωγός, με το νέο μοντέλο μπορεί να διαχειριστεί μόνος του μέχρι 200 στρέμματα πυκνής φύτευσης δεντροκαλλιεργειών. Και υπενθυμίζει πως δεν απαιτούνται εργατικά χέρια, τα οποία είναι δυσεύρετα τα τελευταία χρόνια.

O κ. Ελευθέριος Δαμασιώτης, ιδιοκτήτης των «Φυτωρίων Δαμασιώτη»

«Θετικές οι βιομηχανίες»

Όσον αφορά το αποτέλεσμα υπήρξε θετική ανταπόκριση από τη βιομηχανία για τα ροδάκινα, αλλά και τα βερίκοκα που συγκομίστηκαν με μηχανικό τρόπο νωρίτερα φέτος. Τα ποσοστά απομοίωσης είναι 20 έως 22%, που σημαίνει πως είναι εφάμιλλο με το χέρι.

«Στο νέο μας αυτό εγχείρημα υπήρξε και η έμπρακτη υποστήριξη των βιομηχανιών» προσθέτει ο κ. Δαμασιώτης. Τη νέα χρονιά ευελπιστούμε το ποσοστό απομοίωσης να μειωθεί σημαντικά σε συνεργασία και με το γεωπονικό τμήμα της βιομηχανίας.

Ο παραγωγός με το νέο μοντέλο δίνει:
  • υπεραξία στο προϊόν
  • ξοδεύει λιγότερα τοξικά φάρμακα
  • παράγει με τρόπο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον
  • κερδίζει σε χρήμα και χρόνο, ενώ μειώνει σημαντικά τον κόπο του.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...