Διαβατός Ημαθίας

Σούπα Γκούλας (Μοσχάρι κοκκινιστό με πιπεριές και ξινόκρεμα)


Διαβατός...
Μπορεί η καταγωγή του να είναι ουγγρική, υπάρχει όμως και
η θεσσαλονικιώτικη παραλλαγή του, χωρίς πατάτες, αλλά με γάλα και ξινόκρεμα ή κρέμα γάλακτος.


Υλικά

1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από ουρά, κομμένο σε κύβους 4 - 5 εκ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκες, σε μέτριες ροδέλες
8 μέτρια μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στα τέσσερα
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροτριμμένες, μαζί με τα ζουμιά τους, ή 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, από κονσέρβα, ψιλοκομμένα, μαζί με τα ζουμιά τους
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
100 ml ξινόκρεμα (π.χ. σμετάνα ή κρεμ φρες ή sour cream - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε deli και σε ρωσικά μπακάλικα) ή κρέμα γάλακτος
50 ml φρέσκο γάλα
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Πασπαλίζουμε το κρέας με αλατοπίπερο και το αλεύρι.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι βάζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Βάζουμε το κρέας, την ντομάτα, πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την πάπρικα και περιχύνουμε με 200 ml νερό.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα.

Παράλληλα, σε 1 μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι βράζουμε την ξινόκρεμα ή την κρέμα γάλακτος με το γάλα, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αρχίσουν να φουσκώνουν.

Περιχύνουμε το φαγητό με το κρεμώδες μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.

Τυροκαυτερή φυτοφαγική ωμοφαγική με ξηρούς καρπούς (Συνταγή)