Διαβατός Ημαθίας

Ποιος παμπάλαιος υγιεινός σπόρος επιστρέφει στην διατροφή μας;


Διαβατός...

Γνωρίζετε το τεφ ή teff; Εκτός του ότι δεν περιέχει γλουτένη, οι ευεργετικές του ιδιότητες που παρουσιάζονται παρακάτω, το καθιστούν αγαπημένη τροφή κορυφαίων αθλητών αλλά και διασημοτήτων που προσέχουν την διατροφή τους.
Το τεφ αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και έχει χαμηλές απαιτήσεις σε νερό κατά την καλλιέργειά του. Προέρχεται από την Αιθιοπία, στην Βορειοανατολική Αφρική και αποτελεί βασικό είδος διατροφής των κατοίκων της περιοχής.


Κατά κύριο λόγο, φτιάχνουν από το σιτάρι του, τις ιντζέρα δηλαδή παραδοσιακές πίτες Αιθιοπίας (αντίστοιχες ελληνικές πίτες για σουβλάκι).
Επίσης, χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπύρας και ως ζωοτροφή.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Μάρκετινγκ των καλλιεργητών του τεφ στη Αφρική, Charles Wessels, ξεκίνησε, αρχικά, να το καλλιεργεί σαν σανό για τα άλογα κατά το 2009, ενώ έγινε γνωστό πως τρώγεται και σε ορισμένα μέρη της Αφρικής. Εκείνοι για χιλιάδες χρόνια, το χρησιμοποιούσαν είτε σαν απλό σπόρο, είτε σαν αλεύρι. 
Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης του τεφ, έχει αρχίσει η καλλιέργειά του και σε Η.Π.Α, Αυστραλία, Ολλανδία και Γερμανία.
Παγκοσμίως, σαν μεγαλύτερη χώρα παραγωγής, εμφανίζεται η Αιθιοπία. Σε άλλα μέρη, ο σπόρος αυτός, που δεν περιέχει γλουτένη, βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό πρόσφατα προσελκύοντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σαν »τον επόμενο μεγάλο σπόρο» μετά τους σπόρους chia και κινόα.

Το τεφ είναι το πιο κοντό σε ύψος σιτηρό, φτάνοντας μόλις τα 30 εκατοστά σε ύψος και είναι μονοετές φυτό. Ανήκει στην οικογένεια των γλυκών σιτηρών. Οι πολύ σκληροί του σπόροι επεξεργάζονται μαζί με τον φλοιό σε άλευρο ολικής άλεσης. 
Το τεφ συναντάται σε τρία είδη: λευκό, καφέ και κόκκινο. Η γεύση του είναι γλυκιά (σαν των ξηρών καρπών) και ελαφρώς πικρή.
Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, κάλλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο) και υψηλό σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πλούσια σε φυτικές ίνες ώστε δεν ανεβάζει τον γλυκαιμικό δείκτη.
Διευκολύνει την καύση του λίπους και είναι πλούσιο σε λυσίνες και ασβέστιο (ευεργετικό για τους μύες και τα κόκκαλα). Ενδείκνυται για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη και το αλεύρι (κοιλιοκάκη), αλλά και αθλητές, χορτοφάγους, διαβητικούς.

ΤΑ 100G ΤΕΦ ΠΕΡΙΈΧΟΥΝ

  • 336 θερμίδες,
  • 58,9g σίδηρο,
  • 10,5g πρωτεΐνη,
  • 73,1 g υδατάνθρακες,
  • 157g ασβέστιο,
  • 3,1g ash,
  • 3,1g φυτικές ίνες,
  • 2,7g λιπαρά και
  • 366g φώσφορο.
Το αλεύρι του είναι 100% χωρίς γλουτένη και σε αντίθεση με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη είναι κατάλληλο για χρήση στην αρτοποιία και την ζαχαροπλαστική. Π.χ χρησιμοποιείστε το αντί βρώμης, σε σούπες. Φτιάξτε ψωμί, κέικ, μπισκότα, ακόμα και ζυμαρικά, ζύμη για πίτσα ή για να «δέσετε» τις σάλτσες σας! Απλά αντικαταστήστε την ποσότητα του συνηθισμένου αλευριού με το τεφ!
Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις όπως κάθε άλλο σιτάρι: να το βάλεις στο πρωινό σου με άλλα μούρα ή να το ρίξεις πάνω στις σαλάτες σου ή και στο γιαούρτι σου. 

Στοιχεία από
www.shape.gr
www.ypaithros.gr
blog.schaer.com



Πηγή:

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου