Διαβατός Ημαθίας

Σήμερα θα φάμε Φανουρόπιτα από τον Διαβατινό Σεφ..


Διαβατινός

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων..


Συστατικά:


  • 375 γρ. σπορέλαιο
  • 375 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 75 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 γεμάτη κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:




  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού που μας περίσσεψε και έπειτα τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με την κανέλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Αφού ρίξουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε προαιρετικά και τις σταφίδες,  και στη συνέχεια το προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα μας ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
  • Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, διαστάσεων 25x30 εκ., αν δεν είναι αντικολλητικό και έπειτα ψήνουμε το μείγμα μας για 1 ώρα.
  • Αφού ετοιμαστεί, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πάνω στη σχάρα. 
  • Όταν η φανουρόπιτα κρυώσει προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.


  • πηγή: Άκης
    Previous Post
    « Prev Post
    Next Post
    Next Post »

    Διαβάστε ακόμα...

    Έξι πράγματα που δίνουν στα παιδιά τους μόνο οι καλοί γονείς..

    Σκύλος χωρίς μπροστινά πόδια κλαίει όταν νιώθει ότι τον αγαπούν και τον φροντίζουν για πρώτη φορά.. Βίντεο

    Το γράμμα Δέλτα. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ

    Οι τροφές που καθαρίζουν τους πνεύμονες από τη νικοτίνη του τσιγάρου