Διαβατός Ημαθίας

Σήμερα θα φάμε Φανουρόπιτα από τον Διαβατινό Σεφ..


Διαβατινός

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων..


Συστατικά:


  • 375 γρ. σπορέλαιο
  • 375 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 75 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 γεμάτη κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:




  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού που μας περίσσεψε και έπειτα τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με την κανέλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Αφού ρίξουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε προαιρετικά και τις σταφίδες,  και στη συνέχεια το προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα μας ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
  • Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, διαστάσεων 25x30 εκ., αν δεν είναι αντικολλητικό και έπειτα ψήνουμε το μείγμα μας για 1 ώρα.
  • Αφού ετοιμαστεί, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πάνω στη σχάρα. 
  • Όταν η φανουρόπιτα κρυώσει προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.


  • πηγή: Άκης
    Previous Post
    « Prev Post
    Next Post
    Next Post »

    Διαβάστε ακόμα...

    Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

    Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

    > Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

    Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

    9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

    Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

    Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...