Διαβατός Ημαθίας

Ο Σεφ μας ετοιμάζει Παστίτσιο με.. γαλοπούλα..!


Επιμέλεια Διαβατινός


Συστατικά:


Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 100 γραμμάρια αλεύρι 
  • 1 λίτρο γάλα χλιαρό
  • 3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 250 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

Για τα μακαρόνια
  • 300 γραμμάρια μακαρόνια για παστίτσιο
  • 3 ασπράδια αυγού
  • 200 γραμμάρια φέτα
  • αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά
  • 750 γραμμάρια κιμάς από μπούτι γαλοπούλας
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 1 κύβο ζωμό 
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι
  • μαϊντανό 
  • φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη και δάφνη)

Εκτέλεση:

Για την μπεσαμέλ
  • 
Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.

  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.

  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα (εκτός από 1 κ.σ. που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής) και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα μακαρόνια
  • Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο καλό θα είναι τα μακαρόνια να μη βράσουν πολύ και μαλακώσουν. 
  • Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα ασπράδια, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.
Για τον κιμά
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν. Ρίνχουμε  τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.

  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

  • Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μυρωδικά όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη.

  • Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό.
Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά.
 
  • Στο τέλος προσθέτουμε το μαιντανό.
Για το παστίτσιο
  • Ρίχνουμε στον κιμά το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.

  • Στον πάτο του ταψιού (30 Χ 40) βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

  • Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

πηγή:
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...