Διαβατός Ημαθίας

ΠΟΝΤΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΑΙΑΝΔΡΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ!



Ο ΛΟΦΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

Του Γιώργου Λεκάκη
Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου "Ivane Javakhishvili" της Τυφλίδος(TSU) ανακάλυψαν μια επιγραφή <<αγνώστων ακόμη στοιχείων της "γεωργιανής γραφής">>όπως είπαν, η οποία χρονολογείται πριν από...2700 χρόνια!




Η επιγραφή ευρέθη στο βωμό-βάθρο του ναού του 7ου π.Χ. αιώνα,που ήταν αφιερωμένος σε μια θεά της γονιμότητος στον Λόφο των Ελλήνων(Grakliani Hill),στην ανατολική Κάσπη.

"Αυτή η νέα μοναδική ανακάλυψη δείχνει ότι το αλφάβητο που χρησιμοποιείται στην νυν Γεωργία ήλθε νωρίτερα απ' όσο προηγουμένως νομίζαμε" είπαν οι ανασκαφείς.

Ως γνωστόν, το «Θατθίς» («Thatthis») είναι το παλαιότερο χειρόγραφο, που ανακαλύφθηκε σ’ ολόκληρην την περιοχή του Καυκάσου! Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι η γραφή του 7ου αι. π.Χ. δεν είχε τίποτε όμοιο με αυτήν του «Θατθίς»!

Ο επί κεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, Vakhtang Licheli, είπε: «Θα γίνει ένα εξαιρετικά συναρπαστικό κομμάτι για τους ξένους επιστήμονες. Μ’ αυτήν την σημαντική ανακάλυψη, η Γεωργία εντείνει την παρουσία της μεταξύ των “ελίτ” πολιτισμών, αυτών δηλ. που είχαν γραπτή γλώσσα, χιλιάδες χρόνια πριν. Το γραπτό κείμενο στους δύο βωμούς του ναού είναι πολύ καλά διατηρημένο. Στον έναν βωμό ευρέθησαν αρκετά κείμενα σκαλισμένα σε πήλινες σφραγίδες, ενώ το βάθρο του δευτέρου βωμού είναι πλήρως καλυμμένο με γραπτά κείμενα.

Η επιγραφή είναι πολύ σημαντική, γιατί πηγαίνει, πράγματι, πέρα από τα όρια της γεωργιανής επιστήμης και θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας διεθνούς μελέτης. Η νέα ανακάλυψη θ’ αλλάξει την Ιστορία των συστημάτων αλφαβητικής γραφής του κόσμου».

Για να μοιρασθεί αυτήν την μοναδική ανακάλυψη με το κοινό, ο υπουργός Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων της Γεωργίας, Μιχαήλ Giorgadze, ανακοίνωσε ότι θα γίνει ένα υπαίθριο μουσείο για τους επισκέπτες, για να είναι σε θέση να απολαύσουν οικισμούς πολλαπλών περιόδων της Ιστορίας της Γεωργίας. Ο Ελληνικός Λόφος πιστεύεται ότι είναι το μόνο μνημείο όπου απεκαλύφθησαν σχεδόν όλα τα στρώματα της ανθρώπινης αναπτύξεως στην περιοχή, σε μια αδιάκοπη αλυσίδα ζωής 300.000 χρόνων… Δέκα στρώματα του χώρου έχουν ανασκαφεί! Σ’ αυτά ευρέθησαν διάφορα αρχαία όπλα, τα οποία εκτέθηκαν, λατρευτικά ειδώλια έως και «φαρμακολογικές συσκευές».

Ο Λόφος των Ελλήνων ευρίσκεται στο χωριό Igoeti της Κάσπης, στην όχθη του ποταμού Lekhura, στην αρχαία Ιβηρία (νυν Γεωργία). Οι αρχαιολόγοι και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τυφλίδος ανακάλυψαν τους αρχαίους θησαυρούς, όταν γίνονταν έργα για την διάνοιξη της εθνικής οδού Τυφλίδος-Senaki-Leselidze, το 2007. Εν τω μεταξύ οι ανασκαφές του οικισμού στην ανατολική πλαγιά και της νεκροπόλεως στο ΝΔ. τμήμα του λόφου, πράγματι απεκάλυψαν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από την Χαλκολιθική έως την Ύστερη ελληνιστική περίοδο. Τα πιο ενδιαφέροντα ερείπια κτηρίων ανήκουν στην 1η-2η χιλιετία π.Χ. Ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα που αποτελείται από τρία κύρια δωμάτια και τρεις αποθήκες, χρονολογείται γύρω στο 450-350 π.Χ. Ανακαλύφθηκε στο δυτικό τμήμα του κάτω ανδήρου του λόφου. 

Νεκροταφεία από διάφορες περιόδους της ιστορίας της περιοχής ανακαλύφθηκαν στο δυτικό τμήμα της νότιας πλαγιάς του λόφου. Ένα νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. 


ΠΗΓΕΣ:
qartli.ge, και T. Svanidze στο «Georgia Today», 22.8.2015.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θυμηθείτε την έκθεση «Οι θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας», που παρουσιάσθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (2009) «από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος». (Η Κολχίδα ευρίσκεται στην σημερινή Δυτική Γεωργία). Η επιμελήτρια της εκθέσεως, κ. Ειρ. Παπαγεωργίου, έλεγε πως «οι τεχνικές και η τυπολογία της χρυσοχοΐας μαρτυρούν εμπορικές και οικονομικές επαφές με την Ελλάδα του 5ου και 4ου αι. π.Χ.».

Σαφώς τώρα όλη αυτή η χρονολόγηση, πηγαίνει τουλάχιστον 3 αιώνες πίσω…


Και εν καιρώ θα πάει ακόμη περισσότερο…

 http://www.xronos.gr/detail.php?ID=99411 ,  
visaltis.net

πηγή
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...