Διαβατός Ημαθίας

«Λεφτά υπάρχουν» για την Ελλάδα..

Καθησυχαστική ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίσθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνοντας να εννοηθεί πως μεσοπρόθεσμα «λεφτά υπάρχουν» και μακροπρόθεσμα ότι το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν (φωτογραφία), κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας περί χρηματοδοτικού κενού της τάξης των 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Τόνισε, όμως, ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» στο τέλος του 2014 δεν είναι κάτι καινούργιο, υπενθυμίζοντας πως στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας γινόταν λόγος για ένα ποσό μεταξύ 2,8 δισ. και 4,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το δημοσιονομικό κενό θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το φθινόπωρο όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων. Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί πως με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις μάλλον επαληθεύονται οι εκτιμήσεις της τρόικας.
Συνεχίζοντας, ο Ο' Κόνορ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα αδιάθετα δάνεια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οπως διευκρίνισε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που προοριζόταν για τις τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως χάρη στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Σημείωσε όμως ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν τα λεγόμενα «τεστ κοπώσεως» (stress tests) των τραπεζών.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Οι συνεργάτες του site Διαβατός προμηθεύτηκαν σήμερα τα λουλούδια τους από «Τα παιδιά της άνοιξης» ...

Βούλα Πατουλίδου: Ευχαριστίες για τα όσα προσέφερε με την δίμηνη παρουσία του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το θωρηκτό «Γ.Αβέρωφ»