Διαβατός Ημαθίας

Ντολμαδάκια με ελιές, πιπεριές και μπαχαρικά..

Τα ντολμαδάκια, αυτό το κλασικό ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας, αποκτούν σε αυτή τη συνταγή έναν πιο πικάντικο τόνο..

Μερικά προϊόντα της συνταγής:

Συνταγή
  • 40 αμπελόφυλλα
  • 100g ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • ¼κ.γ. πιπέρι καυτερό καγιέν
  • αλάτι
  • ½κ.γ. κόλιανδρο ολόκληρο (σπασμένο)
  • ½κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ½κ.γ. μπαχάρι σκόνη
  • 200g ρύζι καστανό
  • 250g λευκός oίνος
  • 500g ζωμό λαχανικών
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 100g ελιές Καλαμών ροδέλλα (ψιλοκομμένες)
  • 2 φρέσκα ​​κρεμμυδάκια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 2κ.σ. δυόσμος
  • 2κ.σ. μαϊντανός
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάστε τα αμπελόφυλλα. Αδειάστε τα αμπελόφυλλα σε ένα σουρωτήρι και ρίξτε μπόλικο κρύο νερό για να φύγει η αλμύρα. Στη συνέχεια αφήστε τα να στραγγίξουν καλά για να φύγουν τα νερά.
Βήμα 2: Ετοιμάστε τη γέμιση. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τα μπαχαρικά και το ρύζι και συνεχίστε να σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει το ρύζι και να ανακατευτεί καλά με τα μπαχαρικά.
Βήμα 3: Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το ζωμό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αρκετά και να πιει τα περισσσότερα υγρά του.
Βήμα 4: Ετοιμάστε τις πιπεριές. Βάλτε τις πιπεριές να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η φλούδα τους από όλες τις πλευρές. Βγάζετε τις πιπεριές από το φούρνο και τις βάζετε σε ένα μπολ, σκεπασμένες με μεμβράνη. Αφήστε τις για 10 λεπτά να ιδρώσουν και στη συνέχεια βγάλτε τη φλούδα τους και ψιλοκόψτε τις.
Βήμα 5: Μόλις ετοιμαστεί το ρύζι, το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέστε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τις ελιές, το φρέσκο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι. Ανακατέψτε καλά και κρατήστε τη γέμιση στην άκρη.
Βήμα 6: Παίρνετε ένα αμπελόφυλλο κάθε φορά και βάζετε από 1 κ.σ. γέμιση στο κέντρο του φύλλου. Κλείνετε τις 2 πλευρές και στη συνέχεια το τυλίγετε σαν δεματάκι. Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο, ρηχό πυρίμαχο σκεύος το ένα ντολμαδάκι δίπλα στο άλλο.
Βήμα 7: Μόλις τελειώσετε με το τύλιγμα, περιχύστε τα ντολμαδάκια με το χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο και με 1 1/2 ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό. Σκεπάστε με ένα πιάτο για να πιέζονται, να μην κουνιούνται, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να έχει γίνει εντελώς το ρύζι.
Βήμα 8: Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.

Τυροκαυτερή φυτοφαγική ωμοφαγική με ξηρούς καρπούς (Συνταγή)