Διαβατός Ημαθίας

Ένα Μήλο Περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια και Είναι Πλεονέκτημα


Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, έλεγαν οι παλιοί.
Θάνος Ξυδόπουλος
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βιολογικά μήλα φιλοξενούν μια πιο ποικιλόμορφη και ισορροπημένη βακτηριακή κοινότητα, κάτι που μπορεί να τα κάνει πιο υγιεινά.

«Τα βακτηρίδια, οι μύκητες και οι ιοί στο φαγητό μας αποικίζουν προσωρινά το έντερο μας», λέει η καθηγήτρια Gabriele Berg, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στην Αυστρία. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα περισσότερα από αυτά, έτσι τα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές πηγές βακτηρίων εντέρου, όπως διαβάζουμε στο zougla.gr
Η ομάδα της Berg ανέλυσε το μικροβίωμα ενός από τους αγαπημένους καρπούς του κόσμου: το μήλο.
Συνολικά, τα βιολογικά και συμβατικά μήλα καταλάμβαναν παρόμοιο αριθμό βακτηρίων. «Συνδυάζοντας τους μέσους όρους, υπολογίζουμε ότι ένα τυπικό μήλο των 240 γρ. περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια», είπε η Berg.
Η πλειοψηφία των βακτηριδίων είναι στους σπόρους, με τη σάρκα να αντιπροσωπεύει το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος. Έτσι, αν απορρίψετε τον πυρήνα η πρόσληψή σας μειώνεται στα 10 εκατομμύρια.
Είναι αυτά τα βακτήρια καλά ή κακά; Όταν πρόκειται για την υγεία των εντέρων, η ποικιλία είναι το σημαντικό  και από αυτή την άποψη, τα βιολογικά μήλα φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα.
«Τα βιολογικά μήλα προσφέρουν μια πολύ πιο ποικιλόμορφη και ξεχωριστή βακτηριακή κοινότητα, σε σύγκριση με τα συμβατικά» εξηγεί η Berg.
Αυτή η ποικιλία και η ισορροπία αναμένεται να περιορίσει την υπερανάπτυξη οποιουδήποτε είδους. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει αρνητική συσχέτιση μεταξύ της αφθονίας των ανθρώπινων παθογόνων μικροοργανισμών και της μικροβιακής ποικιλομορφίας των νωπών προϊόντων.
Συγκεκριμένες ομάδες βακτηριδίων που είναι γνωστές για τις δυνατότητες να επηρεάζουν την υγεία βρίσκονται πιο πολύ στα οργανικά μήλα.
Το Escherichia-Shigella, μια ομάδα βακτηρίων που περιλαμβάνει γνωστά παθογόνα, βρέθηκε στα περισσότερα συμβατικά δείγματα μήλων, αλλά πουθενά στα οργανικά μήλα. Για τα ευεργετικά Lactobacilli, που έχουν προβιοτική φήμη, το αντίστροφο ήταν αλήθεια. Το μεθυλοβακτήριο, που είναι γνωστό από το γεγονός ότι ενισχύει τη βιοσύνθεση ορισμένων ενώσεων που δίνουν γεύση φράουλας, ήταν σημαντικά πιο άφθονο στα οργανικά μήλα – και ειδικά στα δείγματα φλούδας και σάρκας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Microbiology. 

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.


πηγή: zougla.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.

Τυροκαυτερή φυτοφαγική ωμοφαγική με ξηρούς καρπούς (Συνταγή)