Διαβατός Ημαθίας

Έρχονται οθόνες για να μυρίζουμε αυτό που βλέπουμε

Οι τεχνολογίες δημιουργίας εικονικών οσμών συνεχίζουν να ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τους διαφημιστές, που πάντα ψάχνουν ιδέες για να κάνουν ένα προϊόν πιο ελκυστικό για τους καταναλωτές και να του χαρίσουν μία ξεχωριστή εμπειρία. 

Ιάπωνες ερευνητές, λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο (TUAT) παρουσίασαν μια πειραματική οθόνη LCD που βγάζει μια συγκεκριμένη μυρωδιά, ανάλογα με το περιεχόμενο που παρουσιάζει. Έτσι, για παράδειγμα, αν δείχνει έναν καφέ, ο χρήστης μπορεί να τον μυρίσει!
Η καινοτομική οθόνη παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο εικονικής πραγματικότητας "IEEE Virtual Reality" στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Με τη νέα τεχνολογία, η οσμή φαίνεται σαν να βγαίνει από ένα ακριβές σημείο στην δύο διαστάσεων οθόνη LCD, όπου απεικονίζεται η αντίστοιχη εικόνα (π.χ. ενός τροφίμου ή ροφήματος), δημιουργώντας μία σχετική ψευδαίσθηση στον θεατή. Η πηγή της οσμής όμως βρίσκεται σε αυθαίρετο σημείο της οθόνης. Στην πραγματικότητα, ο θεατής μπορεί να κινήσει ελεύθερα το κεφάλι του για να μυρίσει σε διαφορετικά σημεία της οθόνης και να βιώσει την εμπειρία των «ρεαλιστικών αλλαγών στην ένταση της μυρωδιάς.»
Σύμφωνα με το New Scientist, οι οσμές δημιουργούνται από σφαιρίδια γέλης με συγκεκριμένες ουσίες που εξατμίζονται και ανακατεύονται με τέσσερα ρεύματα αέρα, ένα σε κάθε γωνία της οθόνης. Τα ρεύματα αυτά εκπέμπονται μέσω μικρών ανεμιστήρων και μπορούν να ποικίλουν σε ένταση και κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει ο ένας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χαρούκα Ματσοκούρα, το επόμενο βήμα θα είναι να ενσωματώσουν στην οθόνη φυσίγγια, που θα επιτρέπουν την εναλλαγή των οσμών, καθώς προς το παρόν η οθόνη μπορεί να βγάλει μόνο μία οσμή.
Όπως αναφέρει η ομάδα, πέρα από το πεδίο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, τέτοιες οθόνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε μουσεία, γκαλερί τέχνης και άλλους πολιτιστικούς χώρους. 

Πηγές: New Scientist, Physorg,
πηγή 
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δημοπρασία Έργων Τέχνης στο Enigma Mall του Ομίλου Μουζενίδη.

Βόνιτσα: Η πόλη της Δυτικής Ελλάδας που έχει χρώμα… νησιού

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..