Διαβατός Ημαθίας

Εξοφλεί τις οφειλές και δίνει ρευστότητα στην αγορά

Δρομολογήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με 962 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον Δεκέμβριο έως τώρα και άλλα 1,965 δισ. ευρώ να έχουν δρομολογηθεί προς εκταμίευση έως το τέλος Φεβρουαρίου. Η διαδικασία αυτή δίνει ανάσα στην αγορά, η οποία έχει υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης και οι καταναλωτές έχουν περιορίσει δραστικά την κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 16,8%. Από την πρώτη φουρνιά της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων επωφελήθηκαν κυρίως συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι (εφάπαξ), φαρμακοποιοί και φορολογούμενοι (που πήραν οφειλόμενες επιστροφές φόρων). Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση των οφειλών, τον οποίο ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπει ότι έως το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν εξοφληθεί περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό θα αυξηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου, στα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, στα 6,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και στα 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Alpha Bank τον Δεκέμβριο καταγράφηκε πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό αύξηση 204 εκατ. ευρώ της καθαρής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
«Στόχος μας είναι να πληρωθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τα τέλη του έτους», ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ. Τα μεγέθη αυτά υποκρύπτουν πάντως κούρεμα, καθώς οι καταγεγραμμένες έως τα τέλη Οκτωβρίου 2012 ληξιπρόθεσμες οφειλές έφταναν τουλάχιστον τα 9 δισ. ευρώ. Ετσι, ακόμη και αν δεν έχουν αυξηθεί έκτοτε οι οφειλές, οι πληρωμές που θα κάνει το Δημόσιο θα υπολείπονται κατά 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως είναι υπό έκδοση η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει το κούρεμα για τους προμηθευτές στον χώρο της υγείας. Ηδη για τους φαρμακοποιούς έχει συμφωνηθεί ποσοστό 3,5%. Οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να κουρευτούν 2%, ενώ προς τους λοιπούς προμηθευτές υγείας το ποσοστό μπορεί να φτάσει και σε 15%-20%.
Ως προς τον προορισμό των κεφαλαίων που εκταμιεύει το Δημόσιο, μέχρι στιγμής έχουν κατά πάρει προτεραιότητα το υπουργείο Εσωτερικών (255,3 εκατ. ευρώ) για την εξόφληση οφειλών 41 δήμων, το υπουργείο Οικονομικών (234,1 εκατ. ευρώ) για να πληρώσει επιστροφές φόρων, το υπουργείο Εργασίας (218 εκατ. ευρώ) μεταξύ των άλλων για να πληρώσει εφάπαξ 2.426 δημοσίων υπαλλήλων και το υπουργείο Υγείας για να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς φαρμακοποιούς.

ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, πληρωμές που αφορούν και άλλες επιστροφές φόρων, 357,7 εκατ. ευρώ προς την Εγνατία Οδό, οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και οφειλές άλλων 101 δήμων. Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του προγράμματος φυσικά είναι η μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αυτό είναι εξασφαλισμένο σε ό,τι αφορά την κεντρική κυβέρνηση αφού οι δαπάνες της ελέγχονται αυστηρά από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά όχι εντελώς σίγουρο για τη γενική κυβέρνηση, οι φορείς της οποίας υπογράφουν για τον σκοπό αυτό μνημόνια με τα αρμόδια υπουργεία. Πάντως, το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει περικοπές σε περίπτωση υπέρβασης δαπανών και τοποθέτηση επιτηρητή, αν αυτό συνεχιστεί σε ορίζοντα εξαμήνου.
«Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του σχεδίου που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Πρόσθεσε επίσης ότι με τις πληρωμές που γίνονται το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίνεται, «στο πλαίσιο του εφικτού στη ζωτικής σημασίας ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα».

Μεγάλη βουτιά του τζίρου των καταστημάτων κατά 17%
Ραγδαία πτώση παρουσίασαν οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων τον Νοέμβριο του 2012, όπως και το δωδεκάμηνο Νοέμβριος 2011 - Νοέμβριος 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων μειώθηκαν σε όγκο κατά 16,8% ενώ η πτώση του τζίρου ήταν 16,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2011. 
 
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δημοπρασία Έργων Τέχνης στο Enigma Mall του Ομίλου Μουζενίδη.

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

Βόνιτσα: Η πόλη της Δυτικής Ελλάδας που έχει χρώμα… νησιού

Εμπενίζερ Σκρουτζ: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε στον Κάρολο Ντίκενς τον διασημότερο τσιγκούνη