Διαβατός Ημαθίας

Ρεβίθια με ρύζι αυγολέμονο προτείνει ο Διαβατινός Σεφ...


Διαβατός...

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Λεμονάτη ρεβιθάδα μας έφτιαξε η Νένα Ισμυρνόγλου και αν στην αρχή ήμασταν λίγο διστακτικοί, η δοκιμή μας έπεισε...


Υλικά


300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα για ένα βράδυ σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι
1 καρότο, καθαρισμένο
2 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένα και κομμένα σε τρία κομμάτια (ή 1 κλωνάρι σέλινο, καθαρισμένο και κομμένο σε τρία κομμάτια)
4 - 5 ίνες κρόκου Κοζάνης
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
100 γρ. ρύζι Καρολίνα, μπασμάτι (ή άλλο ρύζι για πιλάφι)
70 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

χυμός από 2 λεμόνια (ή όσο θέλουμε)
2 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
Διαδικασία

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια από το νερό όπου μούλιασαν και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο φρέσκο νερό, το καρότο και το σέλερι και σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Βγάζουμε με την κουτάλα της σούπας 500 ml από το ζουμί όπου έβρασαν και το κρατάμε στην άκρη. Αφαιρούμε (και κρατάμε για άλλη χρήση) το καρότο και το σέλερι και σουρώνουμε τα ρεβίθια. Τα ξαναβάζουμε στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα, μαζί με το ζουμί που κρατήσαμε, και τα διατηρούμε ζεστά.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε 200 ml νερό, αλάτι, πιπέρι και, μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει το περισσότερο από το υγρό, αλλά να μη γίνει εντελώς. Ρίχνουμε το ρύζι μαζί με τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κρόκο Κοζάνης και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.

Σε άλλο βαθύ μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τον αυγοδάρτη, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 - 2 λεπτά. Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε σταδιακά με την κουτάλα της σούπας δόσεις από το ζουμί του φαγητού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια και το ρύζι και τη σείουμε, ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα. Αφήνουμε περίπου 5 λεπτά το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας λευκά αρωματικά κρασιά από Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτα ξηρά.


Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.