Η τυρόπιτα πολυτελείας από την Διαβατινή γιαγιά..!
Αυτή είναι η «τσουπωτή» η γιαγιαδίστικη συνταγή με φέτα και γραβιέρα , η ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της τυρόπιτα, που την θέλουν αφράτη και με μπόλικη γέμιση, δηλ. "μπαμπάτσικη" όπως λέμε εμείς εδώ στα μέρη μας!
Τι θα χρειαστούμε:
Υλικά
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32-34εκ.
- Σε μπολ ανακατεύετε τα αβγά με τη Φέτα ΔΩΔΩΝΗ, την τριμμένη Γραβιέρα Αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ, το σιμιγδάλι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Στρώνετε τα μισά φύλλα στο ταψί, σταυρωτά και λοξά, αλείφοντας τα ένα-ένα με το μίγμα του βουτύρου με το ελαιόλαδο και φροντίζετε να εξέχουν οι άκρες των φύλλων ομοιόμορφα γύρω από τις άκρες του ταψιού. Πρέπει να έχετε αλείψει και τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, για να μη στεγνώσουν και ξεραθούν.
- Απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, αλείφοντας τα επίσης ένα-ένα με βούτυρο και λάδι. Εδώ όμως κόβετε τις άκρες των φύλλων για να είναι ακριβώς στο σχήμα του ταψιού.
- Διπλώνετε τις άκρες των κάτω φύλλων γύρω από τις άκρες του ταψιού, πιέζοντας με τα δάχτυλα να σχηματίσουν σούρες. Αν δεν είναι ομοιόμορφες οι σούρες μπορείτε να τις κόψετε με ψαλίδι.
- Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον χτυπημένο κρόκο αβγού και το γάλα και ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Δείτε επίσης..
Previous Post
« Prev Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »
Next Post »