Διαβατός Ημαθίας

Τι θα γίνει με τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που έμειναν απούλητα στις αποθήκες..!

Φτάσαμε τέλος Φεβρουαρίου και ακόμη δεν είχε ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που θα αποζημιωθούν. Αν και είχαν πει για πληρωμή στα τέλη Φεβρουαρίου με τα νέα δεδομένα πάει για μέσα Μαρτίου.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου, αφορούσα αποζημιώσεις στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών γίνεται σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Άτυπα το ΥπΑΑΤ είχε κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα μια λίστα ποικιλίων αλλά όπως είχε γράψει τότε ο ΑγροΤύπος θα άλλαζε γιατί υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις από τους παραγωγούς με ποικιλίες που δεν είχαν ενταχθεί.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «οι ενισχύσεις θα καταβληθούν για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Ήταν αυτά τα ροδάκινα και νεκταρίνια που έμειναν απούλητα στις αποθήκες μας και ζητούσαμε από το ΥπΑΑΤ να γίνει καταγραφεί αλλά ποτέ δεν έγινε.
Όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς της χώρας ζητάμε να ενταχθούν στην λίστα των αποζημιώσεων όλες οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Γίνονται συζητήσεις με το ΥπΑΑΤ και για αυτό αργούν να ανακοινώσουν επίσημα την λίστα των ποικιλιών που θα καταβληθεί η ενίσχυση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι επειδή δεν βρίσκουν κονδύλια θα μειώσουν το ποσό της ενίσχυσης και θα αυξήσουν τον αριθμό των ποικιλιών».

Προτείνουμε..

Του Σταύρου Παϊσιάδη
Από agrotypos
 
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Ελληνικός θησαυρός: Ασύλληπτης ομορφιάς ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν σε αρχαία Ελληνική πόλη στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)