Διαβατός Ημαθίας

Τι βρήκαν στην Μίλητο και…το ξανά έθαψαν;

Αρχαίοι λέοντες, βάρους 23 τόνους ο ένας, βρέθηκαν στην Μίλητο, και…ξαναθάφτηκαν!
Οι πρώτοι κάτοικοι της Μιλήτου ήσαν οι πρωτοΈλληνες Λέλεγες. Ευρήματα υπάρχουν ήδη από το 3500 π.Χ. Αργότερα ήλθαν έποικοι από την Μινωική Κρήτη. «Η Μίλητος εποικίσθηκε και οχυρώθηκε από τους Κρήτες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ με τον Σαρπηδώνα, με αρχηγό τον Κρήτα Μίλητο, εγγονό του Μίνωος». 
(Φωτογραφία: H. Brückner (Σεπτέμβριος 1993). Και έπειτα ήλθαν και άλλοι Έλληνες, άποικοι από τις Κυκλάδες…
Το Λιμάνι των Λεόντων ήταν το πιο σημαντικό λιμάνι της Μιλήτου κατά την αρχαιότητα. Μπορεί να θεωρηθεί ως η καρδιά της Μητρόπολης της Ιωνίας στην δυτική Μικρά Ασία.
Αρχικά η Μίλητος ήταν νησί σε έναν κόλπο του Ικαρίου Πελάγους. Πλέον είναι πλήρως ενσωματώμένη στην πεδιάδα του Μαίανδρου ποταμού.


Κατά την  Ύστερη Χαλκολιθική εποχή (που στην περιοχή λέγεται Μίλητος Ι, 3500 – 3000 π.Χ.) ο αυτόχθων πληθυσμός και ο υλικός πολιτισμός παρουσιάζουν ήδη σημαντικές επιρροές από τον πολιτισμό των Κυκλάδων. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, μετά από τους παγετώνες, είχε σχηματίσει το Αρχιπέλαγος της Μιλησίας με βλάστηση που κυριαρχείτο από φυλλοβόλα δάση βελανιδιάς.
Κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (Μίλητος II, 3000 – 2000 π.Χ.) έρχονται οι πρώτοι άποικοι, από τα νησιά των Κυκλάδων. Η στάθμη της θάλασσας είναι υψηλότερη. Μειώνεται ο χώρος οικισμού.

Το 1900 π.Χ. που ανθούσε ο μινωικός πολιτισμός, αποδεικνύονται ισχυρές εμπορικές σχέσεις Κρήτης - Ρόδου (Φικελούρας) - Μιλήτου. Κατά το 2000 – 1180 π.Χ. παρατηρείται έντονη υποβάθμιση της βλάστησης λόγω αυξανόμενων ανθρωπογενών επιπτώσεων (εισαγωγή της κατσίκας, μεταξύ άλλων ζώων) και βαθμιαία παρακμή της φυσικής πανίδας. Αποτέλεσμα η διάβρωση του εδάφους μαζί με ελαφρά θαλάσσια παλινδρόμηση. Η ολίσθηση της ακτής ξεκίνησε. Το νησί με τον Ναό της Αθηνάς συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα («via tombolo») περί το 1500 π.Χ.

Στο άρθρο της πηγής, συνδυάζονται αποτελέσματα από ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, με αυτά από την παλαιογεωγραφία και την γεωφυσική. Αυτή η γεωαρχαιολογική προσέγγιση προσφέρει νέες ιδέες για την δυναμική εξέλιξη του λιμανιού από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περίπου 2500 π.Χ.), μέχρι την τελική του μορφή, από την λάσπη και τα ιζήματα του ποταμού Μαίανδρου (περ. 1500 μ.Χ.).

Η Μίλητος συνέχισε όμως ως το μυκηναϊκό προπύργιο για τα παράλια της Μικράς Ασίας από το 1450 έως 1100 π.Χ. 

Η συνέχεια του άρθρου στην σελίδα arxeion-politismou

Του Γιώργου Λεκάκη
Καλοὶ δὲ Μιλησίων εἰσὶ λιμένες
(Χαρίτων, «Χαιρέας και Καλλιρρόη», 4.1.5)

Σε ενδιαφέρει...
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Ελληνικός θησαυρός: Ασύλληπτης ομορφιάς ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν σε αρχαία Ελληνική πόλη στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ