Διαβατός Ημαθίας

Τα Μυστικά της Καλής Υγείας ..

Ένα άτομο θεωρούνταν καλά στην υγεία του στο παρελθόν εάν δεν είχε σημαντικές ασθένειες και δεν είχε πόνο ή ενόχληση. Η μακροζωία και η ποιότητα ζωής περιλαμβάνονται πλέον στην έννοια της άριστης υγείας. «Η υγεία είναι μια κατάσταση συνολικής σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας», υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).


Πως πετυχαίνουμε όμως τη μακροζωία η οποία είναι ένας βασικός δείκτης της καλής υγείας; Οι επιστημονικές έρευνες διίστανται στο σημείο αυτό. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η μακροζωία οφείλεται κατά 80% περίπου σε γενετικούς παράγοντες. Σύμφωνα με μία σουηδική μελέτη όμως σε πανομοιότυπους δίδυμους, μόνο το 20-30% της μακροζωίας είναι γενετικά καθορισμένο. Ο τρόπος ζωής φαίνεται να είναι πιο κυρίαρχος παράγοντας.
Μετά την αποκωδικοποίηση και χαρτογράφηση του DNA το 2003 δόθηκε η απάντηση σε αυτή τη διάσταση απόψεων. Πράγματι υπάρχουν πολλά γονίδια που επηρεάζουν την υγεία μας άρα και τη μακροζωία μας. Τα περισσότερα όμως από αυτά τα γονίδια είναι ανενεργά και ενεργοποιούνται από εξωτερικούς παράγοντες. Είναι λοιπόν σαφές ότι τόσο οι γενετικοί παράγοντες όσο και το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή ο τρόπος ζωής μας, καθορίζουν την υγεία μας και τη μακροζωία μας.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, είναι καλό όμως να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε ώστε να πετύχουμε καλή υγεία και μακροζωία. Μεταξύ αυτών που εύκολα μπορούμε να κάνουμε είναι: σωστή διατροφή, καλός ύπνος, ανάπτυξη δραστηριοτήτων και χόμπι, περπάτημα, εγρήγορση του μυαλού (κυρίως με διάβασμα), ενασχόληση με αυτό που αγαπάμε (κυρίως στην επιλογή της εργασίας μας), κ.ά. Μεταξύ αυτών που πρέπει να αποφεύγουμε είναι: το κάπνισμα, η αλκοόλη, η τοξικότητα (που μπορεί να προέρχεται από ανθρώπους ή καταστάσεις), κ.ά.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία. Το βότανο αστράγαλος, βασικό συστατικό του προϊόντος “defence”, γνωστό από την αρχαιότητα, ενεργοποιεί και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Τελευταίες επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης βρει ότι ο αστράγαλος παίζει ρόλο και στη μακροζωία προλαμβάνοντας τη βράχυνση των τελομερών έτσι ώστε να διατηρείται το DNA σε καλή κατάσταση. Τα τελομερή είναι τα άκρα τεμάχια του DNA τα οποία με τη γήρανση γίνονται προοδευτικά βραχύτερα και αυτό σχετίζεται με τις βλάβες λόγω ηλικίας. 

| ΧΟΡΗΓΟΣ ..


Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.