Διαβατός Ημαθίας

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Γαστρονομία; Μα φυσικά οι παραδοσιακές μας πίτες!

Οι παραδοσιακές πίτες , σήμα κατατεθέν της Μεσογειακής διατροφής, αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομίας.

Οι παραδοσιακές πίτες είναι γευστικά αριστουργήματα από λιτά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και αποτελούν εύκολες και γρήγορες επιλογές για το γεύμα μας. Κατάλληλες για το σνακ της ημέρας και σαν συμπλήρωμα στο μεσημεριανό μας γεύμα.


Οι πίτες με ένα τρόπο μοναδικό συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία. Βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ευρηματικότητα του εκάστοτε δημιουργού, αλλά και στα ιδιαίτερα προϊόντα κάθε τόπου.

Όλα γίνονται πίτα! Το τυρί  με πρωταγωνιστή τη φέτα , τα χόρτα, το κρέας , το ψάρι , τα ζυμαρικά , το ρύζι , ο τραχανάς , κάθε λογής λαχανικό και ό,τι άλλο επιτρέπει η φαντασία μας…
Ανάλογα με τη γέμιση, το περιτύλιγμα, το σχήμα, το ψήσιμο, το μέγεθος, η κάθε πίτα που συναντάμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι μοναδική και διαφορετική. Η Θράκη , η Μακεδονία , η Θεσσαλία , η Ήπειρος , η Πελοπόννησος , η Κρήτη , τα νησιά , κάθε περιοχή της Ελλάδας φτιάχνει τις δικές της πίτες, στο φούρνο ή και στο τηγάνι.


Το χαρακτηριστικό της παραδοσιακής πίτας , πέρα από τη γέμιση, είναι αναμφισβήτητα το φρέσκο χειροποίητο φύλλο από αγνά υλικά. Το άνοιγμα του σπιτικού παραδοσιακού φύλλου θέλει τέχνη, υπομονή και μεράκι. Αποτελεί ιεροτελεστία, χωρίς ωστόσο να είναι δύσκολη διαδικασία. Πολλές πίτες βέβαια γίνονται και χωρίς φύλλο.

Οι παραδοσιακές πίτες είναι συνδεδεμένες με μνήμες καταγωγής καθώς και οικογενειακές. Πολλές συνδέονται με έθιμα και συνοδεύουν επετειακά γεύματα, όπως αυτά της Πρωτοχρονιάς, του Πάσχα, της Κυριακής της Τυρίνης αλλά και σε χαρές, όπως οι γάμοι.
Σήμερα οι πίτες παίζουν σημαντικό ρόλο στη Ελληνική καθημερινότητα. Διατροφικά ειδικά οι πίτες με λαχανικά αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών με τα λαχανικά, μυρωδικά του ελαιόλαδου που περιέχουν, όπως και των φυτικών ινών.


Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγονται από κανέναν, αρκεί να καταναλώνονται στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. 

Έχετε κι εσείς επιχείρηση γαστρονομικού ενδιαφέροντος; (Κι αν δεν έχετε δεν πειράζει) Στείλτε μας αν θέλετε την δική σας συνταγή για ανάρτηση στο site μας, κάντε κλικ εδώ!


| Χορηγός... 



Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Ιδέες για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ για τον χώρο της ΚΟΥΖΙΝΑΣ..