Διαβατός Ημαθίας

Ασήμι: Οι τύποι ασημιού και γιατί το χρησιμοποιούν οι τεχνίτες κοσμημάτων.

Η αναλύσεις της παγκόσμιας αγοράς μας δείχνουν ότι οι πωλήσεις κοσμημάτων θα έχουν μια αύξηση περίπου 20% μέχρι το 2025. Τα περισσότερα από τα πιο πολύτιμα κοσμήματα στον κόσμο αποτελούνται από κράμα δηλ. περιέχουν μέσα τους άλλα μέταλλα, όπως ασήμι, χρυσό, διαμάντια, ζαφείρι και πλατίνα. Ο χαλκός, ο σίδηρος και ο μόλυβδος είναι άλλα δημοφιλή μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων.

Ασήμι
Από την ανακάλυψή του πριν από έξι χιλιετίες περίπου μέχρι σήμερα, το ασήμι πάντα προκαλεί έλξη και γοητεία. Αυτός είναι ο λόγος που αυτό το πολύτιμο υλικό είναι από τα πιο επιθυμητά όταν πρόκειται για κατασκευή κοσμημάτων. 

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι κοσμηματοπώλες έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τύπους ασημιού για να δημιουργήσουν μοναδικά κομμάτια των οποίων η γοητεία δεν ξεχωρίζει ποτέ.
Αλλά γιατί ακριβώς οι τεχνίτες κοσμημάτων αγαπούν το ασήμι για τα δημιουργήματά τους; Ποιοι τύποι ασημιού είναι οι πιο δημοφιλείς σήμερα; τι είναι αυτό που το κράτησε "ζωντανό" ανά τους αιώνες;

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα ασχοληθούμε σε αυτόν το περιεκτικό άρθρο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.


Τι κάνει το ασήμι τόσο επιθυμητό;
Οι λάτρεις της μόδας δεν έχουν καμία έλλειψη επιλογών όσον αφορά τα κοσμήματα. Ένα πράγμα που είναι σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι το ασήμι προτιμάται ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα υλικά για κοσμήματα. Παρακάτω, περιγράφουμε τους λόγους.

Ευκαμψία
Η ευελιξία του Silver δίνει τη δυνατότητα στις κοσμηματοπώλες να το χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή πολλών αντικειμένων, πχ, ασημένια δαχτυλίδια, περιδέραια, αλυσίδες, βραχιόλια κ.λπ.
Επιπλέον, τα ασημένια κοσμήματα είναι δημοφιλή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και φύλων. Το ασήμι ταιριάζει καλά και με διαφορετικές χροιές - στυλ μόδας.

Αντοχή 
Τα πολύτιμα μέταλλα γενικά τείνουν να διαρκούν πολύ και το ασήμι δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, το ασήμι είναι πιο σκληρό μέταλλο από τον χρυσό και μπορεί να αντέξει τη φθορά για πολύ περισσότερο. Μόλις αγοράσετε ασημένια κοσμήματα, να είστε σίγουροι ότι θα τα κρατήσετε για γενιές.

Μοντέρνο 
Οι τάσεις της μόδας αλλάζουν γρήγορα και τα κοσμήματα που ήταν "καυτά" πριν από δύο χρόνια μπορούν να φαίνονται αρχαία σήμερα. Είναι ενδιαφέρον ότι το ασήμι δεν φεύγει ποτέ από την μόδα. Ακόμα κι αν το σχέδιο άλλαξε, το ασήμι θα είναι πάντα στο επίκεντρο της ζήτησης.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα επιθυμητό χαρακτηριστικό, δεδομένου ότι τα ασημένια κοσμήματα υψηλής ποιότητας δεν είναι φθηνά. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις, είναι να ξοδέψεις μια περιουσία σε ένα αξεσουάρ που δεν θα μπορείς να το φορέσεις και για τον άλλο χρόνο.


Δεν ερεθίζει το δέρμα
Οι λάτρεις της μόδας που είναι αλλεργικοί σε ορισμένα είδη μετάλλων μπορούν πάντα να επιλέξουν το ασήμι στερλίνας καθώς είναι υποαλλεργικό. Μόλις φορέσετε αυτό το κόσμημα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ερεθιστεί το δέρμα σας.

Εύκολη Συντήρηση
Σε αντίθεση με τα υλικά που γρατσουνίζονται, μαυρίζουν ή κόβονται εύκολα, το ασήμι παραμένει σε εξαιρετική μορφή με μια απλή συντήρηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα σκουπίσετε με ένα κομμάτι ύφασμα και τα κοσμήματα σας θα γίνουν όπως τα αγοράσατε.

*Υπάρχουν και άλλοι τρόποι συντήρησης ασημένιων κοσμημάτων, όπως με ειδικές κρέμες γυαλίσματος και συντήρησης.

| Ασημένια Βραχιόλια - κλικ εδώ |

Κόστος 
Με όλες τις αξιοσημείωτες πληροφορίες που έχει το ασήμι, μπορεί να σας εκπλήξει, να ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να ξετινάξετε τον λογαριασμό της τράπεζα σας για να αντέξετε οικονομικά σε μια αγορά του. Τα ασημένια κοσμήματα είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρά από τα διαμάντια και τον χρυσό. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το ασήμι είναι λιγότερο κομψό.

Τύποι αργύρου που αναφέρονται στα κοσμήματα
Για τους αμύητους, όλα τα ασημένια κοσμήματα είναι ουσιαστικά τα ίδια. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ασημιού, από το λεπτό ασήμι μέχρι ασήμι που κατασκευάζεται με χρήση διαφορετικών τύπων κράματος.
Παρακάτω, ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους τύπους ασημιού που μπορείτε να βρείτε στη σημερινή αγορά κοσμημάτων.
Λεπτό ασήμι 
Γνωστό και ως καθαρό ασήμι, το λεπτό ασήμι είναι ό,τι πιο κοντά μπορείτε να φτάσετε στο μέταλλο στην πιο καθαρή του μορφή σε διαφορετικούς τύπους κοσμημάτων. Το λεπτό ασήμι αποτελείται από 99,9% ασήμι. Το υπόλοιπο 0,1% αποτελείται από άλλα στοιχεία. 

Το λεπτό ασήμι είναι συνήθως λευκό και λαμπερό και μπορεί να διαμορφωθεί σε ευαίσθητα, εντυπωσιακά κοσμήματα. Δεδομένου ότι το ασήμι από μόνο του δεν προκαλεί αλλεργίες, τα κοσμήματα από λεπτό ασήμι είναι υποαλλεργικά.

Ίσως το κύριο μειονέκτημα του εκλεκτού αυτού ασημιού είναι ότι γρατσουνίζεται πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλους τύπους ασημιού. Επομένως, ο τύπος αυτός χρησιμοποιείται μόνο για κοσμήματα που φοριούνται σε μέρη του σώματος όπου δεν κινδυνεύουν να χαραχθούν, όπως σκουλαρίκια και μενταγιόν.

Ασήμι στερλίνα 
Για αιώνες, το ασήμι ήταν το πιο δημοφιλές κράμα αργύρου παγκοσμίως. Το υλικό αυτό είναι κατασκευασμένο από 92,5% καθαρό ασήμι και 7,5% χαλκό, δημιουργώντας έτσι, ένα πολύ πιο ανθεκτικό κράμα για κόσμημα. 

Τα ασημένια δαχτυλίδια για γυναίκες και άνδρες είναι από τα πιο περιζήτητα κοσμήματα, χάρη στη λαμπερή και αντανακλαστική εμφάνιση του υλικού. Το υλικό χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε άλλους τύπους κοσμημάτων, όπως μενταγιόν, αλυσίδες, περιδέραια, σκουλαρίκια, βραχιόλια και πολλά άλλα.

Η ασημένια ποιότητα είναι μερικές φορές επικαλυμμένη με ρόδιο* για να βελτιώσει τη λάμψη, τη λευκότητα και την ανθεκτικότητα του υλικού. Γενικά, το ασήμι στερλίνα είναι υποαλλεργικό εκτός από σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ίχνη νικελίου που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα.

(* Ρόδιο: Το χημικό στοιχείο ρόδιο είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 45 και σχετική ατομική μάζα 102,9055. Το χημικό του σύμβολο είναι «Rh» και ανήκει στην ομάδα 9 του περιοδικού πίνακα, στην περίοδο 5 και στο d-block, της 2ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης.)

Ένα από τα μειονεκτήματα των ασημένιων κοσμημάτων είναι ότι δεν μπορούν να αμαυρώσουν εύκολα. Με τον καιρό, το μέταλλο αλλάζει χρώμα και σκουραίνει λόγω της οξείδωσης της περιεκτικότητας σε χαλκό στο κράμα. Τα καλά νέα είναι ότι ο καθαρισμός αυτής της αμαύρωσης είναι εύκολος.
Argentium Silver 
Το Argentium Silver είναι μια μάρκα κραμάτων αργύρου που είναι πιο ανθεκτικό στο να αμαυρώσει και πιο δυνατό από το κοινό ασήμι. Αυτός ο τύπος αργύρου περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καθαρό ασήμι από τον ασήμαντο στερλίνα. Το κράμα διατίθεται σε δύο ποιότητες αργύρου: 93,2% ή 96% καθαρότητας.
Το Argentium Silver είναι κράμα με γερμάνιο και χαλκό, καθιστώντας το υλικό πιο σκληρό, πιο ανθεκτικό στην αμαύρωση και ευκολότερο στη συντήρηση. Το υλικό είναι υποαλλεργικό καθώς δεν περιέχει ίχνη νικελίου.

Επειδή η Argentium Silver είναι επωνυμία, μόνο οι εξουσιοδοτημένοι κοσμηματοπώλες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σφραγίδα Argentium. Η σφραγίδα απεικονίζει έναν ιπτάμενο μονόκερο.

Λόγω των πολλών εντυπωσιακών χαρακτηριστικών του, το ασήμι Argentium κοστίζει περισσότερο από τα περισσότερα άλλα κράματα αργύρου.

Επάργυρα 
Το επάργυρο υλικό είναι ένα υλικό βάσης που έχει επικαλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα ασημιού. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα ασημιού που χρησιμοποιείται είναι τόσο μικρή που είναι σχεδόν αμελητέα.
Το επάργυρο υλικό είναι ιδανικό για χρήση σε κοσμήματα κοστουμιών χαμηλού κόστους . Τα κοσμήματα από αυτό το υλικό συνήθως δεν είναι ανθεκτικά. Με τον καιρό, η επαργύρωση φθείρεται ή ξεφλουδίζει, εκθέτοντας το υλικό βάσης από κάτω. 
Το επάργυρο υλικό δεν είναι υποαλλεργικό.

Ασημένιο γέμισμα
Το ασημένιο γέμισμα είναι μεταξύ επάργυρου και ασημιού στερλίνας ως προς την αξία. Σε αντίθεση με ό,τι υποδηλώνει ο όρος, το γεμισμένο ασήμι δεν είναι κράμα. Μάλλον, είναι ένας τύπος επιμετάλλωσης που έχει ένα βαρύτερο στρώμα ασημιού.
Αυτό το μέταλλο με ασήμι έχει τουλάχιστον 5% ασήμι που είναι κολλημένο στο βασικό μέταλλο. Είναι μια αρκετά νέα ποικιλία ασημιού, η οποία εισήλθε στην αγορά την τελευταία δεκαετία καθώς οι τιμές του ασημιού άρχισαν να αυξάνονται λόγω της μεγάλης ύφεσης . Τώρα που οι τιμές του ασημιού έχουν πέσει, το μέταλλο γεμάτο με ασήμι δεν είναι πλέον εύκολο να βρεθεί.

Τα ασημένια κοσμήματα είναι εξαιρετικά κομψά. Είναι επίσης πιο προσιτά από άλλα υλικά. (Ωστόσο, πολλά που κυκλοφορούν στην αγορά αμαυρώνονται αρκετά εύκολα, λόγο ποιότητας κράματος).

Ασημένιο νόμισμα 
Το ασήμι σε νομίσματα ήταν κάποτε το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο κράμα αργύρου στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν το ξεπεράσει το καθαρό ασήμι. Αυτό το υλικό περιέχει 90% ασήμι και 10% χαλκό. Με άλλα λόγια, το υλικό είναι παρόμοιο με το ασήμι στερλίνα, με την μόνη διαφορά τους - η ποσότητα καθαρού αργύρου που περιέχει το καθένα.

Το ασήμι νομισμάτων πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι αρχικά κατασκευάστηκε με την ανακύκλωση παλαιών νομισμάτων που περιείχαν ασήμι. Τα κοσμήματα που κατασκευάζονται με αυτό το σπάνιο κράμα είναι συνήθως ανθεκτικά αλλά αμαυρώνουν.

Ασήμι νικελίου 
Τεχνικά, το νικέλιο ασήμι δεν είναι καθόλου ασήμι. Η λέξη ασήμι χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στο ασημένιο χρώμα του υλικού. Το κράμα αποτελείται από 60% χαλκό, 20% ψευδάργυρο και 20% νικέλιο.

Το ασήμι νικελίου μπορεί να είναι αρκετά φωτεινό και λαμπερό, όπως και το ασήμι. Το κράμα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και να διαμορφωθεί σε περίτεχνα σχέδια. 
Ωστόσο, αυτό το ασήμι νικελίου δεν είναι υποαλλεργικό. Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο σε αλλεργίες μετάλλων, θα πρέπει γενικά να αποφύγετε τα ασημένια κοσμήματα από νίκελ.

Συμβουλές συντήρησης Silver
Αφού επενδύσετε σε ασημένια κοσμήματα, θέλετε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε να τα διατηρήσετε σε κορυφαία κατάσταση για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό. Γενικά, τα ασημένια κοσμήματα δεν είναι πολύ απαιτητικά όσον αφορά τη συντήρηση. Παρακάτω είναι μερικές προτάσεις για το πώς να φροντίσετε την πολύτιμη επένδυσή σας.

| Ασημένια Σκουλαρίκια - κλικ εδώ |

Κρατήστε το γυαλισμένο
Τα ασημένια κοσμήματα χρειάζονται τακτικό γυάλισμα για να διατηρήσουν την ελκυστική τους λάμψη. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό, μη λειαντικό πανί καθαρισμού και χλιαρό νερό. Καθαρίστε τα κοσμήματα και ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Αποφύγετε την έκθεση κοσμημάτων σε χημικές ουσίες
Η έκθεση των ασημένιων κοσμημάτων σας σε σκληρές χημικές ουσίες μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εμφάνισή τους με την πάροδο του χρόνου. Αποφύγετε την είσοδο σε πισίνες, σπα και υδρομασάζ με τα ασημένια κοσμήματα σας, καθώς πολλές σκληρές χημικές ουσίες βρίσκονται σε τέτοια περιβάλλοντα. (βλ. Χλώριο)

Αποθηκεύστε καλά τα κοσμήματα σας
Όταν δεν φοράτε τα κοσμήματα σας, αποθηκεύστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Αποφύγετε να τα εκθέσετε στο άμεσο ηλιακό φως. Φυλάξτε τα σε μια τσάντα ή μια υφασμάτινη θήκη που σφραγίζει με φερμουάρ, όπου μπορείτε να τα προστατεύσετε από τις γρατσουνιές και το μαύρισμα.

Αποκτήστε το σωστό ασήμι
Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ώστε να αγοράσετε το αγαπημένο σας κόσμημα. Η γνώση των ιδιοτήτων καθενός από αυτά τα υλικά μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση αγοράς.

☑ Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώσατε για το άρθρο αυτό.

| ΧΟΡΗΓΟΣ - silverstro

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !