Διαβατός Ημαθίας

Μια καλαίσθητη αυλή δίνει αρχοντιά στο σπίτι..

Όλοι θέλουμε ένα κεραμίδι πάνω απ΄το κεφάλι μας. Ένα σπίτι που θα είναι το καταφύγιό μας, η φωλιά μας. Θα πρέπει να είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να ξεκουραζόμαστε και να χαλαρώνουμε, ένας χώρος με άνεση και στυλ. Ωστόσο, το σπίτι μας δεν περιορίζεται μόνο σε τέσσερις τοίχους.

Η δημιουργία μιας όμορφης αυλής είναι μια επέκταση του σπιτιού σας. Το γεγονός είναι ότι όταν περνάς χρόνο στην αυλή θεραπεύεσαι , η μητέρα φύση ανακουφίζει από το άγχος και την νευρικότητα, οπότε γιατί να μην θέλεις έναν όμορφα σχεδιασμένο χώρο για να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; 

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις καλύτερες ιδέες hardscape για την αυλή σας. Θα ζηλέψουν οι γείτονές σας 😃 με αυτές τις εκπληκτικές μεταμορφώσεις. 

1. Βρώσιμοι Κήποι
Το να έχετε έναν βρώσιμο κήπο σημαίνει ότι έχετε τον έλεγχο του τρόπου παραγωγής της τροφής σας. Μπορείτε να καλλιεργήσετε τα προϊόντα σας (φρούτα,λαχανικά και διάφορα βότανα), απαλλαγμένα από επιβλαβή φυτοφάρμακα ή ορμόνες που μπορούν να βρεθούν στα καφάσια του μανάβικου. 
Η επιλογή όμορφων και αρωματικών βοτάνων θα ανεβάσει την ελκυστικότητα της αυλής σας. Σκεφτείτε να καλλιεργήσετε τα ακόλουθα για έναν καταπράσινο και πλούσιο κήπο:

Λεβάντα – Για άρωμα και χρώμα ή για παρασκευή τσάι.
Μάραθος άγριος - Wild Fennel – Είναι σπουδαίο αρωματικό τόσο για κρέατα και σάλτσες όσο, κυρίως, για τα ψάρια.
Μαϊντανός – Το ρόφημα μαϊντανού καταστέλλει την όρεξη και σε συνδυασμό με άσκηση και με δίαιτα μας βοηθάει στην απώλεια βάρους και πόντων, στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και μας χαρίζει μια απαλή, λεία και υγιή επιδερμίδα. 
Τοματάκι-τομάτα τ. Σαντορίνης – Οι φωτεινοί τόνοι στις σαλάτες είναι υπέροχοι το τοματάκι είναι ευέλικτο και για μαγείρεμα.
Αντίδι-Romanesca – Αυτό το λαχανικό καλλιεργείται εύκολα και φαίνεται όμορφο..
Παίξτε με διάφορα φυτά και βότανα μέχρι να βρείτε το μείγμα που είναι κατάλληλο για εσάς. Όταν αποφασίσετε τι θέλετε να καλλιεργήσετε, θα πρέπει να κάνετε τον κήπο να "Τραβάει" την προσοχή (τα βλέμματα που λέμε). Δημιουργήστε ένα μοναδικό κομμάτι γης - καλλιέργειας ή ακόμα και ένα όμορφο θερμοκήπιο για να αναδείξετε την όψη του κήπου σας. 

2. Πλακόστρωτα μονοπάτια
Μια άδεια αυλή είναι ένας κενός καμβάς. Μερικές φορές το πιο εύκολο μέρος για να ξεκινήσετε είναι από την αρχή. Ένα απλό μονοπάτι που οδηγεί από το αίθριο σας σε μια κούνια δέντρων ή σε ένα υπαίθριο καθιστικό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ομορφύνετε την αυλή σας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές για να στρώσετε την αυλή σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές επιλογές για το άνοιγμα ενός όμορφου μονοπατιού.

Τραβερτίνο – Αυτά τα πλακόστρωτα είναι μοναδικά στο σχεδιασμό τους. Γενικά, κόβονται μόνο σε τριγωνικά ή τετράγωνα σχήματα.
Είναι ανθεκτικά και ικανά να αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Βάλτε τον κέρσορα σας (ποντίκι) πάνω στην λέξη Tραβερτίνο.

Κεραμικά πλακάκια – Αυτά τα πλακάκια διατίθενται σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι γίνονται πολύ ολισθηρά όταν βραχούν και μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν ζείτε σε περιοχή που έχει χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς τα πλακάκια είναι επιρρεπή σε ρωγμές.

Σκυρόδεμα – Τα μονοπάτια από σκυρόδεμα (τσιμέντο)είναι μια οικονομική επιλογή, όμως από αισθητικής άποψης "δεν θα λέει και πολλά" για την αυλής σας. Ίσως το δώσετε μια πιο όμορφη εμφάνιση με στάμπες δαπέδου.
Βρείτε το πλακόστρωτο που ταιριάζει στο στυλ και τις ανάγκες σας. Λάβετε υπόψη τον καιρό στην περιοχή σας πριν κάνετε μια τελική επιλογή.

3. Firepit ή Ψησταριές 
Τίποτα δεν λέει άνεση, όπως η άνεση έχοντας κοντά μας μια ωραία φωτιά. Ένα καλά τοποθετημένο τζάκι ή μία ψησταριά στην αυλή σας θα μπορούσε να είναι ένα κομβικό σημείο για το επόμενο πάρτι σας. 
Σκεφτείτε να κάνετε μια εστία για φωτιά όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη και χρήσιμη. Με τη σωστή κατασκευή στην αυλή σας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιλογή μαγειρέματος σε εξωτερικό χώρο. 

Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα firepit με μοναδικές πέτρες που να "ντύνουν" τη βάση. Εάν όμως οι δεξιότητές σας είναι περιορισμένες, σκεφτείτε να αγοράσετε μια έτοιμη εστία προπανίου ή κάρβουνου. 
Δημιουργήστε το χώρο με άνετα καθίσματα και μικρά τραπέζια για να διευκολύνετε εσάς και τους καλεσμένους σας όταν θα συναναστρέφεστε. 

4. Πανέμορφη βεράντα
Μην αρκεστείτε σε ξεπερασμένα πλαστικά καθίσματα ή χωρίς έμπνευση διακόσμηση. Κάντε το αίθριο σας το αποκορύφωμα της αυλής σας!


Εάν ζείτε σε μια περιοχή που έχει περιορισμένο χώρο στο αίθριο, απλές τροποποιήσεις  μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την περιοχή. Δοκιμάστε να φυτέψετε ψηλό πριονόχορτο ή φράκτες γύρω από το αίθριο για περισσότερη ιδιωτικότητα και απομόνωση.
Εάν ζείτε σε μια ηλιόλουστη περιοχή, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε μια αναδιπλούμενη τέντα για μέρες όπου χρειάζεστε λίγη περισσότερη σκιά. 

5. Υδάτινες κατασκευές 
Η εγκατάσταση διαφόρων υδάτινων στοιχείων μπορεί να μετατρέψει τον χώρο σας σε μια υπαίθρια όαση. Εδώ είναι μερικές επιλογές για την αυλή σας:

Μικρά ρέματα – Δημιουργήστε ένα μικρό ρυάκι κατά μήκος της περιμέτρου της αυλής σας για να δημιουργήσετε ένα μοναδικό υδάτινο περίγραμμα.

Καταρράκτης – Οι καταρράκτες είναι μια συναρπαστική προσθήκη σε κάθε αυλή. Οι ήχοι του θα προσθέσουν μια αίσθηση ηρεμίας στο χώρο.

Koi Pond – Τίποτα δεν είναι κλασικό αν δεν έχει μια λίμνη Koi. Οι μοναδικές λίμνες με ψάρια χρονολογούνται από το 71 μ.Χ. και σίγουρα είναι μια καλή σκέψη για δημιουργία τέτοιας λιμνούλας.

6. Τραπεζαρία στον κήπο 
Ένα όμορφο δείπνο έξω είναι ένας τέλειος τρόπος για να περάσετε τα καλοκαίρια σας. Συνδυάστε το με ψήσιμο διάφορων τροφών στην ψησταριά του κήπο σας και θα έχετε μια συνταγή για ένα υπέροχο βράδυ. 

Δοκιμάστε να φτιάξετε μια τραπεζαρία στην αυλή σας που σας επιτρέπει να έχετε την καλύτερη θέα στον παράδεισο σας. Σκεφτείτε τα καθίσματα να είναι αρκετά άνετα για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες, καθώς να επιτρέπουν επίσης ένα οικείο δείπνο. 
Τα ρυθμιζόμενα τραπέζια είναι μια εξαιρετική επιλογή για υπαίθρια τραπεζαρία. Επίσης, θυμηθείτε να έχετε προαιρετική σκιά, όπως ομπρέλες πάνω από το τραπέζι ή μια τέντα. 

7. Έντονες Είσοδοι
Κάντε την είσοδο στην Εδέμ σας εντυπωσιακή! Η είσοδος είναι μόνο η αρχή της υπέροχης αυλής σας. 

Εδώ είναι μερικές επιλογές για μια τολμηρή είσοδο:
  • Μια αψίδα γεμάτη λουλούδια
  • Μοναδικά κρεμαστά φαναράκια που οδηγούν στην αυλή
  • Ένας διάδρομος με επένδυση λεβάντας
  • Καφασωτά καλυμμένα με αμπέλια 
Επιλέξτε μια είσοδο που ταιριάζει στο στυλ και την ατμόσφαιρα σας. Διατηρήστε την ισορροπημένη και φιλόξενη.

8. Πανέμορφα κιόσκια 
Τα κιόσκια είναι βασικές κατασκευές σε αυλές και κήπους εδώ και χρόνια. Όχι μόνο παρέχουν σκιά και χώρο για χαλάρωση, αλλά είναι επίσης ένα εξαιρετικό σημείο για φιλική εστίαση.
Ένα κιόσκι μπορεί να ομορφύνει την αυλή, παίρνοντας μια ήρεμη αυλή και μετατρέποντάς την σε έναν παράδεισο. Τα κιόσκια είναι ευέλικτοι υπαίθριοι χώροι που εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κιόσκι σας για να διοργανώσετε δείπνα, πάρτι,  να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα ή ακόμα και να το μετατρέψετε σε ένα υπαίθριο στούντιο τέχνης. 

9. Κήπος Ζεν
Για την απόλυτη γαλήνη και ηρεμία στην αυλή σκεφτείτε έναν κήπο ζεν.

Οι κήποι Ζεν προέρχονται από τη μεσαιωνική Ιαπωνία και έκτοτε έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτοί οι κήποι είναι γνωστοί για τη χαλάρωση και την εστίαση σε όσους τους προτιμούν. 
Θα χρειαστείτε υλικά όπως χαλίκι και άμμο και μερικές μεγαλύτερες πέτρες για να φτιάξετε τον κήπο σας. Μόλις χτιστεί ο κήπος, μπορείτε να χαλαρώσετε αράζοντας στον κήπο ζεν σας. 

10. Σκαλοπάτια
Η δημιουργία μιας κομψής πέτρινης σκάλας μεταξύ διαφόρων επιπέδων στην αυλής σας θα προσθέσει αντίθεση και διάσταση στον χώρο σας. 
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία από διαφορετικές πέτρες για μια σκάλα εμπνευσμένη από ρουστίκ. Η επένδυση των σκαλοπατιών με μια ποικιλία πρασίνου θα κάνει τη σκάλα να γεμίσει χρώμα. 

Με αυτές τις όμορφες ιδέες hardscape, θα έχετε μια όαση σε χρόνο μηδέν.
*Αν χρειάζεστε βοήθεια για την διαμόρφωση του κήπου σας μπορείτε να δείτε εδώ

|ΧΟΡΗΓΟΣ -  24home
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Ιδέες για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ για τον χώρο της ΚΟΥΖΙΝΑΣ..