Διαβατός Ημαθίας

Καλσόν, ο σταθερός σύμμαχος της κομψής γυναίκας..

Το καλσόν εκτός ότι προσφέρει άνεση και ζεστασιά στην γυναίκα, παράλληλα της φανερώνει και τη σέξι, θηλυκή διάθεσή της..  

Ποια όμως είναι η ιστορία του; Οι κάλτσες, οι ζαρτιέρες και τα διάφορα είδη σε ολόσωμα καλσόν – ποια είναι η σύνδεσή τους με τη μόδα και την πολυτέλεια και πότε έγιναν μέρος της γκαρνταρόμπας σχεδόν κάθε γυναίκας στην υφήλιο;

Η ιστορία τους εκτείνεται πολύ πίσω στο χρόνο, σε μια συναρπαστική και αποκαλυπτική διαδρομή. Από εσώρουχα που ήταν κατασκευασμένα για να περιορίζουν το γυναικείο σώμα έως τα σύγχρονα σχέδια που τονίζουν την αυτοπεποίθηση της κάθε γυναίκας και σέβονται κάθε στυλ και ανάγκη για άνεση, έχουν κάνει φοβερό ταξίδι μέσα στα χρόνια!

Ταξίδι στον χρόνο
Για να βρούμε την αληθινή καταγωγή τους, πρέπει να πάμε πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή όταν τα καλσόν και οι κάλτσες είχαν ακόμα χρήση αυστηρά πρακτική. Οι προϊστορικοί άνδρες πιστεύεται ότι τύλιγαν δέρματα ζώων γύρω από τις γάμπες τους σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ζεστοί και πλεκτές κάλτσες έχουν ανακαλυφθεί σε αιγυπτιακούς τάφους που χρονολογούνται μεταξύ του 3ου και του 6ου αιώνα π.Χ. Φαίνεται λοιπόν να ήταν κάποτε βασικό στοιχείο ενδυμασίας για τους άνδρες, μια αλλαγή που δεν έφτασε στις γυναίκες παρά μόνο το 1800.

Η χειραφέτηση των γυναικών
Η εξέλιξη διάφορων ειδών φαίνεται να συμπέφτει με την χειραφέτηση της γυναίκας γενικά και ειδικά με την ενδυνάμωσή της, ως καταναλωτή.  Η απελευθέρωση των γυναικών ώθησε τους κατασκευαστές να πειραματιστούν με νέα στυλ και υλικά που θα ταίριαζαν περισσότερο για διάφορες περιστάσεις. Οι γυναίκες απαιτούσαν κάτι που όχι μόνο αντικατόπτριζαν τη νέα τους δύναμη, αλλά που θα απελευθέρωναν κυριολεκτικά την κίνησή τους. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αγοράσετε ζαρτιέρες, μην ξεχάσετε τι συμβολίζουν!

20ος αιώνας
Ο εικοστός αιώνας έφερε μαζί του τις ζαρτιέρες, απελευθερώνοντας τις γυναίκες από τα κορσέ που τις ‘καταπίεζαν’ στο παρελθόν.

Φυσικά, καμία αναδρομή στην ιστορία δεν θα ήταν πλήρης  χωρίς αναφορά στο νάιλον. Ανθεκτικό και οικονομικά αποδοτικό, το νάιλον έγινε όχι μόνο ένα εξαιρετικά δημοφιλές ύφασμα για την κατασκευή, αλλά ονομάστηκε και «η ίνα που κέρδισε τον πόλεμο». Το νάιλον ήταν τόσο χρήσιμο, που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στον πόλεμο, στην κατασκευή αλεξίπτωτων, αιώρων και σχοινιών.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπήρχε τέτοια έλλειψη, που οι γυναίκες έφταναν μέχρι και τη μαύρη αγορά για να τα προμηθευτούν. Οι fashionistas της εποχής έφταναν ακόμα και στο να ζωγραφίσουν μια γραμμή στο πίσω μέρος των ποδιών τους, για να φαίνονται σαν να φοράνε καλσόν! Εσείς τώρα δεν χρειάζεται να μπείτε σε τέτοια διαδικασία, μπορείτε απλά να περιηγηθείτε στη συλλογή μας όπου θα βρείτε φανταστικά σχέδια με ραφή στο πίσω μέρος! 

Δεκαετία του ’60
Το ’60 έφερε μαζί του το εικονικό σύνθετο μίνι φούστα και καλσόν. Ήταν η απάντηση των γυναικών της εποχής στην καταπίεση των κοινωνικών κανόνων. Σήμερα, εξακολουθούν να είναι θεμελιώδες κομμάτι μιας γκαρνταρόμπας. Celebs όπως η Beyoncé, λατρεύουν τα καλσόν τους – η Beyoncé τα φοράει τέσσερα τέσσερα στις συναυλίες της, αλλά και στην καθημερινότητά της!

Τα καλσόν του 2022
Όπως είναι αναμενόμενο, οι πωλήσεις κορυφώθηκαν τον Φεβρουάριο με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Φαίνεται όμως ότι προσαρμόζεται και πάλι στις αλλαγές της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια, οι διασημότητες έφεραν τα ολόσωμα καλσόν και τις ζαρτιέρες πιο κοντά σε ένα καινούριο, νεότερο κοινό. Οι influencers πλημμύρισαν τα feeds τους με σαγηνευτικές φωτογραφίες, όπου φοράνε άπειρες παραλλαγές σε φοβερούς συνδυασμούς. Το 2022, το καλσόν έχει αποδειχθεί βασικό κομμάτι για μια γυναίκα, με τις πωλήσεις να αυξάνονται όχι μόνο για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του lockdown!

Τα σύγχρονα καλσόν έχουν φτάσει να συμβολίζουν την ελευθερία και ευελιξία επιλογών της κοινωνίας μας. Όμως, είτε εντός είτε εκτός εποχής, η αγάπη του κόσμου για τις κάλτσες, τα ολόσωμα καλσόν και τις ζαρτιέρες είναι απίστευτη! Η στενή επαφή τους με το γυμνό μας δέρμα είναι ίσως μια εξήγηση για τη μυστηριώδη αυτή εμμονή μας μαζί τους! Εσείς τι λέτε;  


| ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ ...  

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Ιδέες για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ για τον χώρο της ΚΟΥΖΙΝΑΣ..