Διαβατός Ημαθίας

Οι αγρότες θα βρουν τη θέση τους στον ήλιο επενδύοντας στην ηλιακή γεωργία...

Η επιλογή της σωστής θέσης σημαίνει ότι τα ηλιακά αγροκτήματα μπορούν να παράγουν εισόδημα, να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα και να ενισχύσουν τα πράσινα διαπιστευτήρια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξηγεί ο Pieter D'haen, διευθυντής ανάπτυξης στην εταιρεία ενέργειας SSE Energy Solutions.

Ταξιδεύοντας στην ύπαιθρο, είναι εύκολο να δούμε πώς οι αγροτικές επιχειρήσεις έχουν συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτές οι υπάρχουσες ανεμογεννήτριες, οι αναερόβιες χωνευτές και άλλες συσκευές που είναι διάσπαρτες σε όλο το τοπίο θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο τεντώνεται για να επιτύχει τους στόχους του μηδενικού δικτύου με την ηλεκτροδότηση των μεταφορών και της θερμότητας.

Ωστόσο, πολλοί αγρότες που εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες νήματα, ενώ παράγουν νέο εισόδημα, στράφηκαν σε ηλιακούς συλλέκτες, καθώς έχουν υψηλό δυναμικό και πολλαπλά οφέλη. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκέφτεστε τις ηλιακές εξελίξεις.

Πού μπορούν να εγκατασταθούν ηλιακοί συλλέκτες;

Η επιλογή της σωστής θέσης είναι το κλειδί, καθώς υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι η εξασφάλιση άδειας σχεδιασμού θα είναι αρκετή, αλλά τι γίνεται με μια σύνδεση δικτύου για την πώληση ενέργειας από το ηλιακό αγρόκτημα στο ευρύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας; Οι τοποθεσίες πρέπει να βρίσκονται σε καλή απόσταση από ένα σημείο σύνδεσης δικτύου - εάν υπάρχει ένας υποσταθμός κοντά, τότε αυτό είναι συνήθως μια καλή ένδειξη ότι οι συνδέσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες.

Όσον αφορά την ίδια τη γη, τότε υπάρχουν ορισμένες προφανείς σκέψεις που θα ελαχιστοποιήσουν τις ανησυχίες στο στάδιο του σχεδιασμού. Ψάξτε για επίπεδη γη που βλέπει νότια, η οποία δεν είναι επιρρεπής σε πλημμύρες, και η οποία ταξινομείται ως γεωργικής ποιότητας 3 ή 4.

Όσον αφορά το μέγεθος της γης, οι εταιρείες τείνουν να προτιμούν να εργάζονται με τοποθεσίες τουλάχιστον 100 στρεμμάτων. Η ευελιξία είναι το κλειδί - οι προγραμματιστές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε αξίζει να εκτελέσετε έρευνα εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι μια ποικιλία συνεργατών θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τον ιστότοπο.
Ποιο είναι το κόστος και η απόδοση της επένδυσης;

Ως πηγή πρόσθετου εισοδήματος, οι αγρότες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενοικίασης μιας τοποθεσίας σε έναν ηλιακό προγραμματιστή. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να νοικιάσετε κάθε στρέμμα σε καθορισμένη τιμή. Περίπου, οι γαιοκτήμονες θα μπορούσαν να αναμένουν να λάβουν εισόδημα μεταξύ £ 750-£ 1.200 ανά στρέμμα ετησίως. Ένα μεσαίου μεγέθους ηλιακό αγρόκτημα είναι περίπου 200 στρέμματα, οπότε αυτό είναι ένα ετήσιο εισόδημα περίπου £ 200.000. Η διάρκεια ζωής των ηλιακών συλλεκτών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οπότε αυτές τις μέρες είναι χαρακτηριστικό να συνάπτουμε μια 40ετή συμφωνία μίσθωσης γης, με δυνατότητα αναβάθμισης καθώς η τεχνολογία ενημερώνεται.

Μια πιο εξελιγμένη επιλογή είναι ένας γαιοκτήμονας να λάβει ένα ποσοστό των εσόδων που προκύπτουν από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Αυτή η επιλογή εκθέτει τους γαιοκτήμονες στα σκαμπανεβάματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - ενώ οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ποια είναι τα οφέλη;

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από ό, τι ήταν. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν ουσιαστικά διπλασιάσει την ικανότητά τους διατηρώντας παράλληλα το μέγεθός τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγρότες που προηγουμένως απέρριψαν την επένδυση λόγω υψηλού κόστους θα μπορούσαν τώρα να επανεξετάσουν την ιδέα, καθώς η απόδοση της επένδυσής τους είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη.

Μία από τις καλύτερες πτυχές ενός ηλιακού αγροκτήματος είναι ότι η γη μπορεί επίσης να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς. Η βόσκηση προβάτων – αλλά όχι βοοειδών – γύρω από ηλιακές συστοιχίες βοηθά στη διατήρηση της βλάστησης. Επιπλέον, υπάρχει όφελος για τη βιοποικιλότητα από την ύπαρξη ηλιακών εκμεταλλεύσεων: σύμφωνα με μελέτη του CIRIA, οι εκμεταλλεύσεις με οικόπεδα ελέγχου είχαν 10 φυτικά είδη σε σύγκριση με 25 είδη σε ηλιακές εκμεταλλεύσεις. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για το περιβάλλον του 2021 απαιτεί τώρα από τις εκμεταλλεύσεις να επιδείξουν καθαρό κέρδος βιοποικιλότητας στις δραστηριότητές τους.

Ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της γεωργικής κοινότητας και οι αγρότες επιθυμούν να βρουν νέους τρόπους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και να συμμορφωθούν με όλο και πιο αυστηρούς κανονισμούς. Η ηλιακή ενέργεια είναι μια τεχνολογία που έχει έρθει σε άλματα και όρια - είναι χαμηλού κόστους, αξιόπιστη και έχει ελάχιστο αντίκτυπο σε τοπία ή κοινότητες. Εν μέσω όλων των αλλαγών στις πληρωμές στην ύπαιθρο, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να συμβάλει σε διαφοροποιημένες εισοδηματικές ροές για αγροκτήματα, κτήματα και άλλες επιχειρήσεις – οι προοπτικές της ηλιακής ενέργειας φαίνονται λαμπρές.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..