Διαβατός Ημαθίας

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: Ακολουθήστε αυτά τα tips από σήμερα κιόλας

Η αποτοξίνωση ή αλλιώς «detox» είναι μία πολύ δημοφιλής λέξη τα τελευταία χρόνια. Συνήθως αναφέρεται στην υιοθέτηση μίας συγκεκριμένης διατροφής η οποία περιλαμβάνει τροφές που βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες.
Η αλήθεια είναι ότι το σώμα είναι ήδη αρκετά καλά «εξοπλισμένο» για να αντεπεξέλθει στη διαδικασία αυτή, έτσι το μόνο που χρειάζεται κάποιες περιόδους όπως αυτή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα είναι να το ενισχύσετε. Σημασία δεν έχει μόνο το τι τρώτε, αλλά και το πόσο καλά κοιμάστε, το πόσο νερό πίνετε στην καθημερινότητά σας και πόσο δραστήριοι είστε.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;   
Περιορίστε το αλκοόλ
Περισσότερο από το 90% του αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι. Τα ένζυμα του συγκεκριμένου οργάνου μεταβολίζουν το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, μια χημική ουσία που έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο. Το συκώτι, ωστόσο, αναγνωρίζοντας την ουσία αυτή ως βλαβερή για τον οργανισμό, τη μετατρέπει σε μία αβλαβή ουσία η οποία αποβάλλεται από το σώμα. Αυτή είναι και μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ήπατος.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όμως, μπορεί να βάψει σοβαρά τη λειτουργία του ήπατος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το συκώτι να  εκτελεί την αποτοξινωτική του λειτουργία.

Κοιμηθείτε επαρκείς ώρες
Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος ενισχύει τη συνολική υγεία του οργανισμού και το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσής του. Επίσης, βοηθά τον εγκέφαλο να απομακρύνει τοξικά απόβλητα υποπροϊόντα που έχουν συσσωρευθεί κατά τη διάρκεια της μέρας. Ένα από αυτά είναι και το βήτα-αμυλοειδές, μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Πιείτε περισσότερο νερό
Το νερό είναι πολύτιμο για τον οργανισμό. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθά στην πέψη και βοηθάει στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άντρες κατά μέσο όρο πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 3,7 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για τις γυναίκες είναι τα 2,7 λίτρα.

Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων
Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές ασθένειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Οι ασθένειες αυτές εμποδίζουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς βλάπτουν τα όργανα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, όπως είναι για παράδειγμα το συκώτι και τα νεφρά.



Εντάξτε στη διατροφή σας αντιοξειδωτικές τροφές
Ακολουθώντας μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά  μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες και τοξίνες. Αντιοξειδωτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες Α, C, E, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο και το σελήνιο και βρίσκονται σε φρούτα όπως τα μούρα, οι φράουλες και τα μύρτιλα, σε λαχανικά, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού πιθανά να έχει σαν αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών και αυτό με τη σειρά του ένα δυσάρεστο φούσκωμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού επίσης, έχει σαν αποτέλεσμα την περιορισμένη κατανάλωση νερού και την απελευθέρωση μίας αντιδιουρητικής ορμόνης που εμποδίζει την ενούρηση, άρα και την αποτοξίνωση.

Αυξάνοντας την πρόσληψη νερού, το σώμα μειώνει την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης  αυξάνεται η ενούρηση, συνεπώς και η αποβολή τοξινών από το σώμα.

Κάντε γυμναστική
Η συστηματική άσκηση έχει συσχετιστεί με την μακροζωία και τις μειωμένες πιθανότητες ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση  και συγκεκριμένους είδους καρκίνων. Στοχεύστε στα 150-300 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα ή στα 75-150 λεπτά πιο έντονης γυμναστικής.

πηγές: mothersblog. gr / healthline. com / el.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...