Διαβατός Ημαθίας

Παπαφλέσσας: Σε ποιο ελληνικό χωριό γυρίστηκε η ιστορική ταινία..

Ο Παπαφλέσσας είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου η οποία βασίζεται στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η ταινία «Παπαφλέσσας-Η μεγάλη στιγμή του ’21» όπως είναι ολόκληρο το όνομά της γυρίστηκε το 1971 με τίτλο και είναι μια από τις πιο εμβληματικές (ίσως η πρώτη) από τις πολλές που γυρίστηκαν εκείνη την περίοδο για το 1821. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν για τον Παπαφλέσσας είναι ότι κανένα γύρισμα δεν έγινε σε στούντιο της Αθήνας. Οι σκηνές είναι αποτέλεσμα γυρισμάτων στην επαρχία και κυρίως στη Λάρισα. Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Κάτια Δανδουλάκη σε εξαιρετικές ερμηνείες που έμειναν αξέχαστες αλλά καθηλώνουν ακόμη και σήμερα τους τηλεθεατές.
Στην ταινία παρουσιάζεται μια από τις πιο επιφανείς και σπουδαίες προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821. Στον ρόλο του πρωταγωνιστή είναι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Η ταινία πραγματεύεται την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στο Μοριά, στη μονή της Αγίας Λαύρας, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στις 25 Μαρτίου 1821 αλλά και την σπουδαία και αλησμόνητη νίκη του Παπαφλέσσα επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου του 1822. Επιπλέον βλέπουμε τον γεμάτο αυτοθυσία θάνατό του, τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Μαϊου 1825 πολεμώντας τις ορδές του Αιγυπτίου Ιμπραήμ Πασά.


Σύμφωνα με μαρτυρίες, μετά την ιστορική μάχη, ο Ιμπραήμ έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να βρουν το άψυχο σώμα του και να το κρατήσουν όρθιο. Έπειτα φίλησε σε ένδειξη σεβασμού τον Παπαφλέσσα στο κεφάλι. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές ως Παπαφλέσσας όπως επίσης και η σπουδαία Κάτια Δανδουλάκη. Για την δεύτερη, μάλιστα, αυτή ήταν η δεύτερη ταινία στην οποία συμμετείχε.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ότι γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε στούντιο στην Αθήνα, στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο χωριό Αμπελάκια.

Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό της περιοχής που δέχεται αρκετούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Ξεχωρίζει για τα πέτρινα και παραδοσιακά αρχοντικά του καθώς στο παρελθόν γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση.

Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό της περιοχής που δέχεται αρκετούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Ξεχωρίζει για τα πέτρινα και παραδοσιακά αρχοντικά του καθώς στο παρελθόν γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση.


Βλέποντας κανείς την ταινία, μπορεί να παρατηρήσει την καταπράσινη φύση αλλά και πέτρινα κτήρια, πολλά από τα οποία υπάρχουν ανέπαφα μέχρι και σήμερα. Εκτός από τα Αμπελάκια, βέβαια, κάποιες σκηνές της επικής υπερπαραγωγής γυρίστηκαν και σε χωριά του Πηλίου. Εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είχε εξωτερικά γυρίσματα ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 κομπάρσοι. Η παραγωγή ήταν τόσο προσεγμένη ώστε δεν έγιναν γυρίσματα σε στούντιο της Αθήνας παρά το γεγονός ότι ο Παπαμιχαήλ εμφανιζόταν στο θέατρο την ίδια περίοδο. Λέγεται ότι υπήρξαν μέρες που μεταφερόταν αυθημερόν με ελικόπτερο για να μπορεί να είναι συνεπής και στις δύο υποχρεώσεις, γυρίσματα και θέατρο.


Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Με επιτυχία μετά από 2 χρόνια, το επετειακό 40ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Λιβάδια Περτουλίου. (βίντεο)

Καρύδα: Το θαυματουργό λάδι της για υγεία και δέρμα...

Απίστευτη Μυκηναϊκή Ανακάλυψη στην Μακεδονία ..