Διαβατός Ημαθίας

Οι τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα φτάσαν στον Θεό !

Σημάδια σοβαρής κλιμάκωσης παρατηρούνται στις τιμές ενέργειας παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν και των παραγόντων της αγοράς να διασφαλίσουν με όλους τους εναλλακτικούς τρόπους και προμηθευτές την ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς. Στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία COVID-19 και η μείωση των αποθεμάτων καυσίμων διεθνώς, προστίθεται η στρατιωτική ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας δημιουργώντας αναταράξεις στο παγκόσμιο σύστημα προμήθειας ενέργειας.
Χθες για πρώτη φορά μετά το 2014 η τιμή του πετρελαίου Μπεντ ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι (90,06 δολάρια το βαρέλι). Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα αποθέματα στον μεγαλύτερο κόμβο των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,18% στα 87,47 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε σε υψηλό επτά ετών την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση ανέκαμψε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, διαβρώνοντας τα αποθέματα.

Οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει όσον αφορά την ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι μία σύγκρουση σε ουκρανικό έδαφος κρύβει μεγάλους κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ειδικότερα όσον αφορά τα ενεργειακά εμπορεύματα όπως είναι το πετρέλαιο αλλά και το φυσικό άεριο, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs αναφέρει πως δεν θα υπάρξει καμιά διαταραχή στις προμήθειες.

Στο μεταξύ μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν κάνει πρόβλεψη με βάση την οποία το 2022 οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι την ώρα που η παγκόσμια αγορά γίνεται πιο σφιχτή, με τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
«Η αγορά κινείται κατά βάση σε συνθήκες μειωμένης προσφοράς, σταθερά από τα μέσα του 2020, λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της ζήτησης», ανέφερε σε δηλώσεις της μία αναλύτρια της DNB.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σημείωσε μεγάλη άνοδο 20% στην Ευρώπη. Το συμβόλαιο TTF βρίσκονταν το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στα 90 ευρώ. Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι στα 85 ευρώ ανά τόνο.

Οι παραγγελίες για αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Eustream. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από το κανονικό. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 93,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 25 Ιανουαρίου στο Άμστερνταμ, αφού σημείωσαν πτώση έως και 7,1% νωρίτερα.

Η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και με τις τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το τελευταίο τετράμηνο του 2021 οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές αυξήθηκαν στην ΕΕ κατά 400%, στην Αυστραλία κατά 170%, στις ΗΠΑ κατά 75%, στην Ινδία κατά 70%, στην Ιαπωνία κατά 80%, όλες συγκριτικά με τις τιμές που επικρατούσαν, στις ίδιες χώρες, τις αντίστοιχες περιόδους των ετών 2016 έως 2020 (στοιχεία IEA, Ιανουάριος 2022)

Τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού έχει εκτιναχθεί από τα 211 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 280,81 ευρώ , σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες αύξησαν επίσης τη ζήτηση στις 206 γιγαβατώρες, ενώ η μέγιστη τιμή βρίσκεται στα 357 ευρώ και η κατώτατη στα 196 ευρώ. Στο μείγμα παραγωγής 38,6% έχει το αέριο, 30% οι ΑΠΕ, 11,2% ο λιγνίτης, 9,2% τα υδροηλεκτρικά και 8,2% οι εισαγωγές.

Οι Έλληνες καταναλωτές, μαζί με τους Ολλανδούς και τους Βέλγους, πλήρωναν στα τέλη του 2021 το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη των 27. Και συνεχίζουν να το πληρώνουν ακριβά.

Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι μία ανάσα πριν από τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα (στις 26 Ιανουαρίου η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 293,79 ευρώ/MWh με τη ζήτηση να φτάνει τα 195 GWh), με τη μέση τιμή του Ιανουαρίου ως τώρα να διαμορφώνεται στα 220,53 ευρώ/MWh.

Ο διευθυντής του ACER Christian Pilgaard Zinglersen προσκλήθηκε από τη Γαλλική Προεδρία να μιλήσει στους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. σχετικά με την εξέλιξη των ενεργειακών τιμών για την οικιακή κατανάλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 80% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση των 27, μετά την Ολλανδία, που είχε αύξηση κατά 144%. Τρίτο έρχεται το Βέλγιο, με 76%. 

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!