Διαβατός Ημαθίας

Το ξέρατε; Υπάρχουν ζώα στον κόσμο που Ζουν πολλά χρόνια !

Μπορεί να μη το γνωρίζατε αλλά υπάρχουν ζώα που μπορούν να ζήσουν ακόμα και εκατοντάδες χρόνια.


Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα ζώα που μπορούν να ζήσουν τα περισσότερα χρόνια και σίγουρα θα εκπλαγείτε με τους αριθμούς, καθώς όλα είναι αιωνόβια!

Καρχαρίας Γροιλανδίας: 400-500 χρόνια

Αν και κινούνται αργά και συνήθως τυφλώνονται από τα παράσιτα των ματιών, οι καρχαρίες της Γροιλανδίας (Somniosus microcephalus) εξακολουθούν να είναι ένας από τους κορυφαίους θηρευτές στην Αρκτική, καθώς και τα μακροβιότερα σπονδυλωτά στον κόσμο. Μια μελέτη του 2016 σε έναν καρχαρία της Γροιλανδίας περίπου 5 μέτρων, ο οποίος πιάστηκε στα δίχτυα ενός ψαρά, χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική για να χρονολογήσει το ζώο. 


Με τη χρονολόγηση ραδιοανθράκων μια πρωτεΐνη μέσα στα μάτια τους, η οποία σχηματίζεται πριν από τη γέννηση και παραμένει βιώσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το δείγμα ήταν περίπου 392 ετών, με μια απόκλιση πάνω- κάτω 120 χρόνων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καρχαρίες της Γροιλανδίας μπορούν να ζήσουν μεταξύ 272 και 512 ετών.

Αχιβάδες κρύου νερού: 200-500 χρόνια

Αυτές οι αχιβάδες κρύου νερού (Arctica islandica) ζουν συχνά πάνω από 200 χρόνια, με το παλαιότερο γνωστό εύρημα (Ming the Mollusk) να υπολογίζεται περίπου στα 507 χρόνια. Η ηλικία τους καθορίζεται μετρώντας τις γραμμές στο κέλυφος, μερικές από τις οποίες είναι εξαιρετικά εμφανείς. Ωστόσο, η πραγματική ηλικία του Ming δεν καθορίστηκε παρά μέχρι το 2013, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Bangor στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ζώο υπολογίζεται ότι είχε γεννηθεί το 1499, την εποχή της δυναστείας Ming, εξ΄ου και το παρατσούκλι του, αναφέρει το mentalfloss.com.


Τοξοκέφαλη φάλαινα: 200 χρόνια

Γνωστή και ως φάλαινα της Γροιλανδίας, η τοξοκέφαλη φάλαινα -οφείλει την ονομασία της στο σχήμα του κεφαλιού της- υπολογίζεται ότι μπορεί να ζήσει έως και 200 χρόνια. Κάτι που απέδειξαν βιολόγοι που εργάζονται στη βόρεια Αλάσκα και βρήκαν ενσωματωμένα κομμάτια από καμάκι στο στόμα τους που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1890.

Βραχόψαρα: 100-200 χρόνια

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το mentalflossol.com, oρισμένα είδη του γένους Sebastes ζουν από 100 έως 200 χρόνια. Τα βραχόψαρα δεν αρχίζουν να αναπαράγονται μέχρι να γίνουν περίπου 25 ετών, ενώ η καθυστερημένη αναπαραγωγή και η αργή ανάπτυξή τους τα καθιστά ευάλωτα στην υπεραλίευση.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!