Διαβατός Ημαθίας

Φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής: Αυτοί είναι οι 5+1 πιο συνηθισμένοι λόγοι

Η φαγούρα ή ο κνησμός του τριχωτού της κεφαλής, είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ανθρώπους παγκοσμίως.


Όπως λέει η Δρ Marisa Garshick, MD, δερματολόγος στο Medical Dermatology and Cosmetic Surgery στη Νέα Υόρκη «για μερικούς ανθρώπους, η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι μια προσωρινή κατάσταση.

Μπορεί να οφείλεται σε ευαισθησία σε κάτι που έρχεται σε επαφή με το δέρμα, σε ψείρες ή μπορεί να σχετίζεται με μια πιο χρόνια πάθηση όπως η ψωρίαση ή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα».

Οι αιτίες μπορεί αν είναι πολλές και γι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί ο ένοχος.

Οι 6 πιο συνηθισμένοι λόγοι που προκαλούν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής.


Χαμηλή Υγρασία και ξηρός αέρας

Ο ξηρός αέρας μπορεί να αφαιρέσει από τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής τα φυσικά έλαια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο ευαίσθητο. Ο Δρ D. Endy Engelman, MD, δερματολόγος στην Κλινική Shafer της Ν. Υόρκης λέει ότι τα φυσικά έλαια δημιουργούν ένα φράγμα που κρατά έξω τα βακτήρια και τις τοξίνες. Επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνουμε πρόσθετες προφυλάξεις τους πιο ψυχρούς μήνες, φορώντας καπέλο και χρησιμοποιώντας κατάλληλα προϊόντα.

Πιτυρίδα

Λόγω της αφθονίας των σμηγματογόνων αδένων στο τριχωτό της κεφαλής σας, είναι σημαντικό να καθαρίζετε καλά το τριχωτό της κεφαλής σας. Όπως λέει ο Δρ Ένγκελμαν αν συσσωρευτεί λάδι, μπορεί να καταλήξετε με “βουλωμένα” τριχοθυλάκια και νιφάδες πιτυρίδας. Συνιστά τη χρήση ενός σαμπουάν και μαλακτικού φιλικού προς το τριχωτό της κεφαλής.


Ψωρίαση

Η ψωρίαση δεν επηρεάζει μόνο τους αγκώνες, τα γόνατα και τον κορμό του σώματος – επηρεάζει επίσης το τριχωτό της κεφαλής. Τα σαμπουάν που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή τα σαμπουάν με βάση την πίσσα, είναι ευεργετικές επιλογές θεραπείας, σημειώνει η δρ Garshick. «Σε ασθενείς με ψωρίαση, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η αφαίρεση των νιφάδων με το ξύσιμο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και πιθανή μόλυνση», λέει.

Έκζεμα

Αυτή η κοινή δερματοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. «Αναπτύσσεται όταν το δέρμα δεν “κλειδώνει” σωστά την υγρασία με αποτέλεσμα ένα ευαίσθητο, ξηρό, κνησμώδες και ξεφλουδισμένο δέρμα», λέει ο Δρ Ένγκελμαν. «Το έκζεμα είναι κληρονομικό, αλλά υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν τα συμπτώματα, όπως η αποφυγή του ντους με πολύ ζεστό νερό».

Θυλακίτιδα

Μια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα. Αυτή φλεγμονή εκδηλώνεται με μικρά κόκκινα ή λευκά εξογκώματα, φαγούρα, και ευαίσθητο δέρμα, εξηγεί ο Δρ Ένγκελμαν. «Τελικά αυτά μπορεί να μετατραπούν σε πληγές που ξεφλουδίζουν», λέει. «Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν από μόνα τους μετά από λίγες μέρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο».

Ψείρες

Αυτή η μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής από το έντομο Pediculus humanus capitis προκαλεί κνησμό. Η φαγούρα πιστεύεται ότι είναι μια αντίδραση στο σάλιο των ψειρών, εξηγεί ο Δρ Brendan Camp, MD, δερματολόγος στο MDCS Dermatology. «Οι προσβολές από ψείρες αντιμετωπίζονται με τη χρήση ειδικών χτενών και τοπικές θεραπείες», λέει.

Τελικά, εάν δεν είστε σίγουροι τι προκαλεί τη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο που μπορεί να εξετάσει την περιοχή και να προσδιορίσει τι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Ελληνικός θησαυρός: Ασύλληπτης ομορφιάς ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν σε αρχαία Ελληνική πόλη στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ