Διαβατός Ημαθίας

Προσοχή με την κέτσαπ: Τα επτά προβλήματα υγείας από τη συχνή κατανάλωση

Πολλοί είναι εκείνοι που λατρεύουν την κέτσαπ σε σάντουιτς, χοτ ντογκ και άλλα πιάτα, όμως διαιτολόγος προειδοποιεί για κινδύνους από την ευρεία κατανάλωσή της.
Η κέτσαπ είναι ίσως η πιο δημοφιλής σάλτσα στον κόσμο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Ωστόσο, εάν σας αρέσει να τη χρησιμοποιείτε συχνά, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή της.

Όπως αποδεικνύεται, η κέτσαπ μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, όπως την αύξηση βάρους ή τις καούρες.
Σύμφωνα με την Ινδή διαιτολόγο Πρίγια Παλάν, η συγκεκριμένη σάλτσα είναι γεμάτη ανθυγιεινές ουσίες όπως η ζάχαρη, το αλάτι, τα μπαχαρικά και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την πρόσληψη σακχαρόζης και νατρίου και να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά και όλες τις διατροφικές πληροφορίες, προτού να προσθέσετε τη σάλτσα ντομάτας στη διατροφή σας, προειδοποιεί η διαιτολόγος.

Μάλιστα επισήμανε αρκετούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση κέτσαπ, όπως η υψηλή πίεση αίματος, ανισορροπίες μετάλλων και φλεγμονές.

Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση κέτσαπ, όπως:

Κακό ανοσοποιητικό σύστημα

Μια πυκνή θρεπτική τροφή προσφέρει προστατευτικά μικροθρεπτικά συστατικά και βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας. Ωστόσο η κέτσαπ είναι χαμηλά σε διατροφική αξία και δεν περιέχει ούτε πρωτεΐνες ούτε ίνες.

Καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση υπερβολικού φαγητού με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, συνδέεται με υψηλά επίπεδα από τριγλυκερίδια, ένα είδος λίπους που βρίσκεται στο αίμα και προκαλεί καρδιακά προβλήματα.

Εάν τρώει κάποιος μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, μπορεί να δει αύξηση βάρους. Επιπλέον, όταν η παραπάνω γλυκόζη μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν και να χρησιμοποιούν το σάκχαρο στο αίμα, εμφανίζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Η υπερβολική κατανάλωση τροφών με σιρόπια καλαμποκιού φρουκτόζης, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλά τριγλυκερίδια και παθήσεις στο συκώτι» προειδοποιεί η Παλάν σύμφωνα με τους Hindustan Times.

Καούρα

«Η σάλτσα ντομάτας, ως όξινη τροφή λόγω της παρουσίας οξέων όπως μηλικό οξύ και κιτρικό οξύ, μπορεί να προκαλέσουν καούρες. Για τον λόγο αυτό, όσοι έχουν στομαχικά προβλήματα, όπως πεπτικές διαταραχές ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θα πρέπει να αποφεύγουν την κέτσαπ» συστήνει η διαιτολόγος.

Κίνδυνος φλεγμονής

Τα επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο φλεγμονής, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε συνδυαστικά προβλήματα.

Νεφρικές παθήσεις

Τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αυξάνουν το επίπεδο ασβεστίου στα ούρα, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτυχθεί πέτρα στα νεφρά.

Αλλεργίες

Οι ντομάτες, το πιο σημαντικό συστατικό στην κέτσαπ, είναι πλούσιες σε ισταμίνες και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως φτέρνισμα ή προβλήματα στην αναπνοή.
Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, θα χρειαστεί να κάνετε δεύτερες σκέψεις προτού προσθέσετε τη συγκεκριμένη σάλτσα στα πιάτα σας.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Ελληνικός θησαυρός: Ασύλληπτης ομορφιάς ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν σε αρχαία Ελληνική πόλη στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)