Διαβατός Ημαθίας

Μεσσιανισμός και Πνευματική Υποδούλωση !

Με τον όρο Μεσσιανισμός χαρακτηρίζεται γενικότερα το σύνολο των παραδόσεων που ανέπτυξαν διάφοροι λαοί, οι οποίες και αποτέλεσαν ή συνεχίζουν να αποτελούν πίστη για την έλευση κάποιου Λυτρωτή - με την έννοια του Μεσσία -, ως απεσταλμένου από τον Θεό της πίστεώς τους, που θα τους απαλλάξει από διάφορα δεινά.


Κατά άλλον ορισμό, ο οποίος περιλαμβάνει και μη θρησκευτικές εκδοχές, μεσσιανισμός είναι η πίστη ότι μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων έχει με κάποιον τρόπο εκλεγεί για να εκπληρώσει κάποιο σκοπό.
Ιδιαίτερα διαδεδομένος ήταν στους λαούς της Ανατολής, καθώς η ιδιοσυγκρασία, η νοοτροπία και η παράδοσή τους καλλιεργούσε πρόσφορο έδαφος για το Μεσσιανισμό. Δημιούργημα της Ανατολής είναι και ο όρος Μεσιάχ, δηλαδή ‘χρισμένος’: πρόκειται για εβραϊκό όρο. Ο θεοκρατισμός και ο δεσποτισμός που επικρατούσαν σ’ αυτούς τους λαούς, η πνευματική δουλεία, η μοιρολατρεία και η παθητικότητα, ο σκοταδισμός και η βαρβαρότητα εξέθρεφαν την προσδοκία του Μεσσία.

Για φθηνό ρεύμα δες τις προσφορές:

1. προσφορά  

2. προσφορά

Αντίθετα, τα γνωρίσματα της Αρχαίας Ελλάδας με τα δημοκρατικά ιδεώδη, την στροφή στον ανθρωποκεντρισμό, την ελευθερία σκέψης, έκφρασης και δράσης, τον ορθολογισμό, την εσωτερική ελευθερία και τον σεβασμό, την επιδίωξη του μέτρου και του ήθους και την συνολική φιλοσοφική θεώρηση της ζωής,  δεν καθιστούσαν τον Έλληνα ευάλωτο στη δουλοπρέπεια του μεσσιανισμού. 

Τα αποτελέσματα του Μεσσιανισμού είναι η επικράτηση ιδεοληψιών και ιδεολογημάτων που διαταρράσσουν την ψυχική ηρεμία της κοινωνίας και προκαλούν φαινόμενα φανατισμού. Καλλιέργεια φαινομένων ολοκληρωτισμού και δεσποτισμού με θεοκρατικό χαρακτήρα. Πνευματική υποδούλωση και διαμόρφωση ετερόφωτων πολιτών, μισαλλόδοξων και φανατικών που γίνονται υποχείρια σε πολιτικά ή θρησκευτικά συμφέροντα. Παθητικοποίηση και αδρανοποίηση μπροστά στα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. 
Η απαλλαγή από το Μεσσιανισμό βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο. Για τον ελεύθερο άνθρωπο δεν υπάρχει δουλική αναμονή μιας έξωθεν σωτηρίας. Αντίθετα, μεσσίας είναι ο Λόγος, η ελεύθερη ψυχή. Γι’ αυτό δεν επαιτεί τη σωτηρία, αλλά τη διεκδικεί. Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει ν’ ανακαλύψει τις εσωτερικές δυνάμεις του. 
Ανθρωποκεντρική παιδεία, ολόπλευρη καλλιέργεια, κριτική ματιά, γόνιμη αμφισβήτηση. Κατάκτηση αυτογνωσίας, αυτοσεβασμού και αλληλοσεβασμού. Αγωνιστικό φρόνημα, συμμετοχή στα κοινά, συνεργατικό πνεύμα. Εδραίωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ουσιαστική γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό μας και απεγκλωβισμός από ξένες επιρροές. Δεοντολογική λειτουργία και χρήση των Μ.Μ.Ε. Κινητοποίηση των πνευματικών ανθρώπων. 
 Ο Μεσσιανισμός, ως νοοτροπία και πρακτική, εκτός του ότι ευθύνεται για μεγάλα δεινά, αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη απελπισίας έναντι των θεσμών και των φορέων που αδυνατούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους.



Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;