Διαβατός Ημαθίας

Όγκος στο στήθος: Τι τον προκαλεί εκτός από καρκίνο

Το 90% των όγκων στο στήθος είναι καλοήθεις και μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, όπως ο έμμηνος κύκλος, μία κύστη ή ένας παλιός τραυματισμός. Οι περισσότεροι όγκοι αντιμετωπίζονται ή δεν χρειάζεται καν να αντιμετωπιστούν.
Εάν εντοπίσετε όγκο στο στήθος ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σας, μην πανικοβληθείτε, δεν πρέπει όμως να αμελήσετε το σύμπτωμα. Ενημερώστε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε. Άλλα συμπτώματα τα οποία πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, είναι ο πόνος στο στήθος που επιδεινώνεται, ακόμη και όταν δεν έχετε περίοδο, ένας όγκος που μεγαλώνει ή εκκρίσεις από τις θηλές. Δείτε τι μπορεί να προκαλεί όγκο στο στήθος:


Έμμηνος ρύση: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν όγκους ή αλλαγές στο στήθος πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτοί οι όγκοι αναγνωρίζονται σχετικά εύκολα, καθώς συμβαδίζουν με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Συνήθως προκαλούν πόνο και στους δύο μαστούς.

Ινοαδένωμα: Είναι ο πιο συχνός όγκος που εμφανίζεται στις έφηβες και στις νεαρές γυναίκες. Δεν είναι καρκίνος, καθώς δεν προκύπτει από υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αλλά οφείλεται στην πάχυνση των κυττάρων του μαστού. Αν ένα ινοαδένωμα αυξάνει γρήγορα σε μέγεθος, αν είναι μεγαλύτερο των 2,5-3 εκατοστών ή η εμφάνισή του στο υπερηχογράφημα δεν είναι ξεκάθαρη, αφαιρείται χειρουργικά.

Ινοκυστική νόσος του μαστού: Είναι μια καλοήθης πάθηση που προκαλεί πόνο στο στήθος, κύστεις και καλοήθη οζίδια. Είναι επίσης γνωστή ως ινοαδενική μεταβολή, χρόνια κυστική μαστίτιδα, δυσπλασία ή και δυστροφία του μαστού. Περίπου το 85% των οζιδίων δεν είναι κακοήθη. Ωστόσο, κάποια είναι (καρκίνος μαστού). Συνεπώς, όταν μια γυναίκα διαπιστώνει την παρουσία ενός μικρού ογκιδίου, πρέπει να εξετάζεται από τον γιατρό της.


Λιπονέκρωση ή νέκρωση λίπους: Είναι καλοήθης πάθηση, που προκαλείται μετά από τραυματισμό του μαστού (χτύπημα, τροχαίο ατύχημα, χειρουργική επέμβαση κλπ). Συνήθως πρόκειται για σκληρό ψηλαφητό ογκίδιο που στην ψηλάφηση μοιάζει με καρκίνο, είναι όμως ελαφρά επώδυνο, ενώ ο καρκίνος δεν πονάει. Μπορεί να υπάρχει εισολκή της θηλής, δηλαδή να τραβιέται η θηλή προς τα μέσα ή και ρύση υγρού από τη θηλή, συμπτώματα που και τα δύο οδηγούν τη σκέψη μας στον καρκίνο. Η λιπονέκρωση είναι 100% καλοήθης πάθηση και δεν αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Φυλλοειδείς όγκοι του μαστού: Πρόκειται για ιδιαίτερη κατηγορία. Κατά κανόνα είναι καλοήθεις (60-80% στη βιβλιογραφία). Απεικονιστικά μοιάζουν με ινοαδενώματα όταν είναι καλοήθεις. Μπορεί όμως να ανήκουν και στην ενδιάμεση κατηγορία ή να είναι κακοήθεις. Στην τελευταία περίπτωση χρησιμοποιείται και ο όρος φυλλοειδές κυστεοσάρκωμα. Οι φυλλοειδείς όγκοι πρέπει να αφαιρούνται πάντα διότι παρουσιάζουν εσωτερική ετερογένεια και πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής.

Θηλώματα μαστού: Το θήλωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που μεγαλώνει μέσα στο γαλακτοφόρο πόρο του μαστού (ενδοπορικό θήλωμα), που βρίσκεται κοντά στην θηλή. Τα θηλώματα είναι ένα από τα κυριότερα αίτια έκκρισης υγρού από τη θηλή. Τα θηλώματα μαστού μπορεί να ανευρίσκονται και στους δύο μαστούς ή μόνο στον έναν και να είναι πολλαπλά ή μονήρη. Όταν τα θηλώματα είναι πολλά, εύλογα αυξάνεται και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου.
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!