Διαβατός Ημαθίας

Το φετινό, γιορτινό τραπέζι θα είναι διαφορετικό, αλλά ακόμη πιο απολαυστικό...

Το φετινό, γιορτινό τραπέζι θα διαφέρει από όλα όσα είχαμε οργανώσει ή απολαύσει μέχρι σήμερα, ωστόσο, μόνο σε ό,τι αφορά στο πόσοι θα κάτσουν γύρω από αυτό και το πού θα το απολαύσουμε.

Σε αντίθεση με περασμένες χρονιές, φέτος το γιορτινό τραπέζι θα αποτελέσει αποκλειστικά σπιτική υπόθεση, ενώ γύρω από αυτό, θα βρεθούν λίγοι και καλοί -και πιθανότατα, τα πιο κοντινά μέλη της οικογένειάς μας.

Με λίγα λόγια, το γιορτινό τραπέζι του 2020 θα είναι διαφορετικό όμως, με τις κατάλληλες επιλογές και καλή διάθεση, θα το κάνουμε ακόμη πιο απολαυστικό. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί απλώς να επενδύσουμε στις γεύσεις και τα πιάτα που θα σερβίρουμε.

Μιας και αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, δεν θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε κάποιο καλό εστιατόριο για να απολαύσουμε ένα ιδιαίτερο γιορτινό μενού, γιατί να μην φέρουμε το… εστιατόριο στο σπίτι μας; Με λίγα λόγια, γιατί να μην σερβίρουμε στο σπίτι ένα γιορτινό μενού επαγγελματικών προδιαγραφών και να επενδύσουμε στον εξοπλισμό που θα μας βοηθήσει να έχουμε το επαγγελματικό αποτέλεσμα που θέλουμε στο τραπέζι μας, κάνοντας στους εαυτούς μας δώρα που μπορούν να μας μετατρέψουν σε σεφ;

Ιδού, λοιπόν, τα βήματα για να οργανώσουμε ένα γιορτινό δείπνο επαγγελματικού επιπέδου στο σπίτι!

«Αντιγράφουμε» το πιο ονειρικό, γιορτινό μενού

Για να φέρουμε την αίγλη ενός εστιατορίου στο σπίτι, το πρώτο βήμα είναι να οργανώσουμε εκ των προτέρων το μενού μας. Μία «έξυπνη» ιδέα είναι να στραφούμε στο διαδίκτυο για να αναζητήσουμε και να βρούμε παλαιότερα γιορτινά, γκουρμέ μενού εστιατορίων και στη συνέχεια να επιλέξουμε τα πιάτα που μας ενδιαφέρουν και… να τα φέρουμε στα μέτρα μας, κάνοντας τις απαραίτητες προσθήκες ή αφαιρέσεις. Το σίγουρο είναι πως στα εστιατόρια, τα γιορτινά μενού ξεκινούν συνήθως με μία σούπα βελουτέ και συνεχίζονται με κάποιο κρύο ορεκτικό, με μία γιορτινή σαλάτα, με κάποια αλμυρή τάρτα, με γαλοπούλα ή χοιρινό για κυρίως πιάτο, ενώ κλείνουν με επιδόρπιο.

Η συνταγή που θα κάνει τη διαφορά: Μία εξαιρετική πρόταση για το γιορτινό μας δείπνο, είναι να ξεκινήσουμε το μενού μας με μία γιορτινή, γκουρμέ σούπα βελουτέ. Μια κολοκυθόσουπα αποτελεί μία γευστική επιλογή που δεν θα μας απογοητεύσει. Για να ετοιμάσουμε τη γιορτινή κολοκυθόσουπά μας, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά: Μία κολοκύθα καθαρισμένη και τεμαχισμένη σε μεγάλα κομμάτια, δύο πράσα κομμένα σε ροδέλες, ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο, λάδι, έναν κύβο βοδινού, μία συσκευασία κρέμα γάλακτος, πέντε φέτες μπέικον σε κομματάκια, έξι κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και κρουτόν. Η προετοιμασία της συνταγής είναι απλή. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα θα σοτάρουμε τα λαχανικά και στη συνέχεια, θα προσθέσουμε ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλα. Θα αφήσουμε τα υλικά να βράσουν, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και στη συνέχεια, θα τα πολτοποιήσουμε με ένα ραβδομπλέντερ. Αφού πολτοποιήσουμε τα υλικά, θα προσθέσουμε την κρέμα γάλακτος και θα τη βράσουμε για λίγα λεπτά. Αμέσως μετά θα σοτάρουμε το μπέικον σε ένα μικρό τηγάνι και στο τέλος, θα σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο τη σούπα, προσθέτοντας τα κρουτόν, το μπέικον και μία κουταλιά τριμμένο τυρί.


Επενδύουμε στον εξοπλισμό της κουζίνας μας

Φυσικά και δεν θα προμηθευτούμε με νέα μαγειρικά σκεύη και συσκευές για την κουζίνα μας μόνο και μόνο για το γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές τις γιορτές θα περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και θα πειραματιστούμε μαγειρικά, αποτελεί μία ευκαιρία για να ανανεώσουμε -επιτέλους- την κουζίνα μας και να την κάνουμε πιο tech. Αυτό σημαίνει πως στη φετινή λίστα με τα δώρα μας, θα εντάξουμε όμορφα, σύγχρονα και λειτουργικά μαγειρικά σκεύη και συσκευές μαγειρικής. Θα ξεκινήσουμε κάνοντας μία έρευνα για να εξακριβώσουμε τι ακριβώς χρειάζεται αλλαγή στα ντουλάπια και τον πάγκο της κουζίνας και ποιες νέες ανάγκες έχουμε. Στη συνέχεια, θα στραφούμε στο διαδίκτυο και θα επιλέξουμε έναν αξιόπιστο ιστότοπο, από τον οποίο θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε όλα όσα θέλουμε, τόσο σε επίπεδο σκευών, όσο και συσκευών, όπως για παράδειγμα το www.kotsovolos.gr, τα οποία και θα μπορούμε να παραλάβουμε άμεσα και με ασφάλεια και με click away.

Το τι θα επιλέξουμε να βάλουμε στο καλάθι των online αγορών μας, εξαρτάται από τις ανάγκες μας. Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση ενός γεύματος ή ενός δείπνου επαγγελματικών προδιαγραφών πάντως, μπορούμε σίγουρα να εξοπλιστούμε με είδη και συσκευές που δεν λείπουν ποτέ από τις κουζίνες των σεφ. Θα επενδύσουμε δηλαδή σε ράβδους sous vide για μαγείρεμα με επαγγελματική ακρίβεια χάρη στον αυτόματο έλεγχο της θερμοκρασίας, σε επαγγελματικά μαχαίρια για να φιλετάρουμε και να κόβουμε με ακρίβεια ό,τι θέλουμε και φυσικά, σε ραβδομπλέντερ για να ετοιμάζουμε απίστευτες βελουτέ σούπες, σε ειδικά τηγάνια και wok, μπλέντερ και πολυκόφτες, ψηστιέρες ή γκριλιέρες, ατμομάγειρες, φριτέζες και χύτρες ταχύτητος. Τέλος, στην περίπτωση που θέλουμε να πάμε την απόλαυση στο σπίτι σε άλλο επίπεδο και να απολαμβάνουμε επαγγελματικού επιπέδου δείπνα και γεύματα στο σπίτι, τότε ένας συντηρητής κρασιών αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη που δεν θα μας απογοητεύσει.


Δίνουμε βάση στη διακόσμηση του τραπεζιού

Αφού μεριμνήσουμε για τις γεύσεις που θα απολαύσουμε στο φετινό, γιορτινό τραπέζι, θα δώσουμε έμφαση στη διακόσμηση του, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα, που θα παραπέμπει σε fine dining εμπειρία. Θα κάνουμε την αρχή επιλέγοντας τα χρώματα που θα κυριαρχήσουν στο τραπέζι και προτιμώντας καλύτερα τις αποχρώσεις του ασημί, του χρυσού, του μπλε ή του κόκκινου. Θα τοποθετήσουμε στο τραπέζι λευκά κεριά ή ασημένια κηροπήγια, άνθη (λευκά άνθη ή ένα άνθη Αλεξανδρινού) και ξερά κλαδιά τα οποία θα βάλουμε μέσα σε γυάλινα βάζα και αν το επιθυμούμε, θα τα βάψουμε με ένα σπρέι σε κάποια από τις παραπάνω αποχρώσεις. Έμφαση θα δώσουμε και στο τραπεζομάντηλο, φροντίζοντας να είναι καλύτερα λευκό, αλλά και στα σουπλά που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσουμε. Στο κέντρο του τραπεζιού, θα δημιουργήσουμε σε κάθε περίπτωση μία χριστουγεννιάτικη σύνθεση, ενώ θα κάνουμε τη διαφορά τυλίγοντας τις πετσέτες που θα επιλέξουμε με ασημένια δαχτυλίδια. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε και Christmas crackers δίπλα από κάθε πιάτο. Όσο για τα σερβίτσια, καλό είναι να τα τοποθετήσουμε όλα στα τραπέζι με όμορφο τρόπο, από την αρχή του δείπνου.


Αυτές είναι οι επιλογές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το φετινό, διαφορετικό γιορτινό τραπέζι απίστευτα απολαυστικό και ιδιαίτερο. Ας ανακαλύψουμε και ας οργανώσουμε, λοιπόν, σήμερα κιόλας το γκουρμέ μενού μας και ας κάνουμε τη διαδικτυακή έρευνα, που θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε μία fine dining εμπειρία στο σπίτι!

Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!

Λάδι Κρήτης: Σαρακίνα 4L Βραβευμένο Τσουνάτο Ελαιόλαδο