Διαβατός Ημαθίας

Συντάξεις χηρείας και αγροτικές με διαδικασίες – εξπρές

Την εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ επισπεύδει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο κύμα φυγής στη σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους και να μην αυξηθεί περαιτέρω το απόθεμα των εκκρεμών αιτήσεων.

Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι να εκδίδονται γρήγορα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν συντάξεις θανάτου (χηρείας) και συντάξεις πρώην ΟΓΑ που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά ώστε να μην διογκωθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες φθάνουν τις 265.000 (κύριες και επικουρικές).

Υπενθυμίζεται ότι ,σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης.

Πάντως επειδή υπάρχει σύγχυση σχετικά με την κατάργηση από 1/1/2022 των μεταβατικών ορίων για τη χορήγηση συντάξεων πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31/12/2021 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλαδή όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης ) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε χωρίς κανέναν περιορισμό.
Η κατάργηση αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ για την ψηφιακή σύνταξη , οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών ,πρώην ΤΣΑΥ θα απονέμονται πιλοτικά από τον Δεκέμβριο του 2020 και κανονικά από τον Μάρτιο του 2021.

Οι συντάξεις γήρατος μισθωτών πρώην ΙΚΑ, γήρατος Δημοσίου και γήρατος Δημοσίου και γήρατος μηχανικών πρώην ΤΣΜΕΔΕ θα ενταχθούν πιλοτικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιούλιο του 2021. Επίσης συντάξεις γήρατος ( πρώην ΟΑΕΕ ) γήρατος νομικών και γήρατος ( πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ) θα ενταχθούν πιλοτικά στην ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ τον Ιούλιο του 2021 και κανονικά τον Νοέμβριο του 2021.

Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω e-mail , χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων , όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Επιπλέον επισημαίνεται πως η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί τη χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών .Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ουσιαστικά καταργούνται και ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του e-EΦΚΑ . Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν , χωρίς καμία άλλη αναμονή.

Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος , αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΑΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων ,κλάδων ,τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS στη συνέχεια βάζουν τον ΑΜΚΑ τους και το e-mail τους. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς συνταξιοδότησης από 1/1/2017 προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ να υποβάλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.

Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Πηγή
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!