Διαβατός Ημαθίας

Τι είναι το Halloween: Πώς προήλθε και τι γιορτάζεται...


Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, γιορτάζεται με κάθε επισημότητα το Halloween. Την ξενόφερτη αυτή γιορτή την πρωτομάθαμε από ξένες κινηματογραφικές ταινίες και σειρές, αλλά πλέον σιγά-σιγά έχει αρχίσει να γίνεται κι αυτή τμήμα και της ελληνικής εορταστικής κουλτούρας.
Όμως, τι είναι στ’ αλήθεια το Halloween και γιατί στολίζουμε κολοκύθες και ντυνόμαστε με τρομαχτικές στολές;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 του Οκτώβρη και σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, αυτή τη μέρα του έτους υπάρχει έντονη υπερφυσική δραστηριότητα, καθώς οι πύλες που ενώνουν την πραγματικότητά μας με τον Κάτω Κόσμο των νεκρών και των πνευμάτων είναι ορθάνοιχτες.
Ετυμολογικά, η λέξη Halloween φαίνεται να προέρχεται από την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων – All Hallow Eve. Πιστεύεται ότι πρόκειται για μεταφορά της γιορτής του θεού του Κάτω Κόσμου, που λάτρευαν, μεταξύ άλλων, οι αρχαίοι Κέλτες.
Όπως και στην περίπτωση του αρχαιοελληνικού μύθου της Περσεφόνης, και οι Κέλτες γιόρταζαν τον ερχομό του χειμώνα και σύμφωνα με τις δοξασίες τους, τότε οι νεκροί ανέβαιναν στην επιφάνεια στον κόσμο των ζωντανών. Πάνω-κάτω όπως έκαναν οι δικοί μας σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι, που ανεβαίνουν στη γη κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και τρελαίνουν τον κόσμο με τις σκανταλιές τους.
Στο πέρας των αιώνων και διαμέσου της τριβής με τις διαφορετικές κουλτούρες των διαφόρων χωρών και πολιτισμών αλλά και του μάρκετινγκ, η γιορτή του Halloween, από μια σκοτεινή τελετή, μετατράπηκε σε μια μέρα ή πιο σωστά σε μια νύχτα διασκέδασης και κεφιού, πειραγμάτων και φυσικά μασκαρέματος.
Όπως με τα δικά μας κάλαντα, τα παιδιά τη νύχτα του Halloween, ντυμένα μασκαράδες – κυρίως με τρομακτικές στολές, γυρνούν σε ομάδες από σπίτι σε σπίτι, αναζητώντας κεράσματα από τους σπιτονοικοκύρηδες.
Τα παιδιά χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού και μόλις ανοίξει η πόρτα, αντί να πουν τα κάλαντα, λένε το περίφημο πια: «Trick or Treat», δηλαδή «σκανταλιά ή κέρασμα» και παίρνουν γλυκά, σοκολάτες και ζαχαρωτά ως «αντάλλαγμα» που μένουν φρόνιμα.
Όπως κάθε γιορτή που προέρχεται από λαϊκές δοξασίες, έτσι και το Halloween έχει το δικό του ιδιαίτερο στολισμό. Σ’ αυτούς κυριαρχούν οι υπερφυσικές και τρομαχτικές φιγούρες και, φυσικά, η πορτοκαλί κολοκύθα, μιας κι αυτή είναι η περίοδος που οι συγκεκριμένες κολοκύθες ωριμάζουν και είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Ειδικότερα, τις αδειάζουν από τη γέμιση τους, που φυσικά δεν πετούν αλλά χρησιμοποιούν για να παρασκευάσουν φαγητά, πίτες και γλυκιές νοστιμιές, τις χαράζουν δημιουργώντας τρομακτικές φατσούλες, και βάζουν μέσα τους κεριά, μετατρέποντάς τις σε φαναράκια και παντός είδους διακοσμητικά.
Όπως και τα υπόλοιπα έθιμα του Halloween, έτσι κι αυτό της κολοκύθας έλκει την καταγωγή του από την κέλτικη λαϊκή παράδοση και συγκεκριμένα από τον παλιό ιρλανδέζικο μύθο του τσιγγούνη Τζακ, που κατάφερε με την πονηριά του να κοροϊδέψει μέχρι και τον ίδιο το διάβολο.
Σε ανάμνηση, λοιπόν, του γερό-Τζακ, που απέδειξε ότι ακόμη και ο άρχων του σκότους είναι δυνατόν να ξεγελαστεί με λίγη πονηριά, οι άνθρωποι σκαλίζουν τις κολοκύθες και τις μετατρέπουν σε φαναράκια, για να προστατεύονται κι αυτοί, όπως κι ο Τζακ, από τα κακά πνεύματα.
Φαναράκια όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο πονηρός Τζακ του μύθου και κατάφερε να δραπετεύσει από την κόλαση, αφού ούτε ο ίδιος ο διάβολος δεν τον ήθελε κοντά του, φοβούμενος την πανουργία του, σύμφωνα με το sputniknews.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;