Διαβατός Ημαθίας

Τα Επτά Βότανα που Εκτοξεύουν την Υγεία του Οργανισμού


Ζούμε σε ένα νέο κόσμο – όπου τα χημικά φάρμακα και η χημική ιατρική, έχουν το προβάδισμα χωρίς να δίνουν πολλές επιλογές θεραπείας στα φυσικά βότανα που κάνουν τα πάντα!

Οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν  μέντα, κόλιαντρο. ροδιές, ελιές, αμπέλια, συκιές, σκόρδα και ήταν γνωστή η χρήση του μανδραγόρα, του σιταριού, της βρώμης και του κριθαριού. Ο αρχαίος πάπυρος που ανακάλυψε ο αιγυπτιολόγος Έμπερς στη νεκρόπολη των Θηβών, περιέγραφε 700 φυτά, όπως την αλόη, τη γεντιανή, τον κρόκο, την αλισφακιά, τα κρεμμύδια κ.ά. 
Στην Κίνα τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και 4.700 χρόνια, σαν φάρμακα και το πρώτο βιβλίο βοτανολογίας της Κίνας που γράφτηκε γύρω στα 2700 π.Χ. αναφέρει 365 φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για φαρμακευτικούς λόγους.
Στα βιβλία της Ιπποκρατικής Συλλογής αριθμούνται 236 φυτικά φάρμακα. Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη, αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας.  Σημαντικός ήταν ο ρόλος των φυτών στον πόλεμο, αφού οι πληγές των πολεμιστών γιατρεύονταν με βότανα. Η ίδια η θεά Αφροδίτη πήγε στην Κρήτη και έκοψε δίκταμο για να γιατρέψει το λαβωμένο Αινεία.
Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο Πήλιο. Από αυτόν διδάχθηκε ο Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοί του Μαχάων και Ποδαλείριος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. 
Στην Ιλιάδα του Ομήρου, διαβάζουμε ότι ο τραυματισμένος από τη μάχη Ευρύπυλος απευθύνεται στον φίλο του Πάτροκλο, παρακαλώντας τον: «σώσε με τώρα ..και με μια νυστεριά βγάλε μου από το μηρό το βέλος. Και ξέπλυνε με χλιαρό νερό το μαύρο αίμα από την πληγή, κι απάνω πασπάλισε την με πραϋντικά φάρμακα για να γιάνει, που  καθώς λένε τά ‘μαθες από τον Αχιλλέα, που κι’ αυτόν τον είχε δασκαλέψει ο Χείρων, ο πιο ήμερος από όλους τους Κενταύρους», (Ιλ. Λ 828-832). Και ο Πάτροκλος έτριψε με τα χέρια του την πικρή ρίζα που παύει τους πόνους. Έτσι ξεράθηκε η πληγή και σταμάτησε το αίμα», (Ιλ. Λ 844-848).
 Μερικά θαυματουργά βότανα που βρίσκονται σε αφθονία στον τόπο μας είναι:

1. Δενδρολίβανο –  ελιξίριο ζωής 

Τα πολύτιμα στοιχεία της δράσης του δενδρολίβανου μπορεί να κρύβουν το μυστικό της μακροζωίας. Είναι άριστο αντιοξειδωτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένη η ανακούφιση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ. Στα συστατικά του περιλαμμβάνεται το πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, ταννίνες, ροζμαρινικό οξύ, ροζμαρικίνη και διτερπένια.
Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης. Αναφέρεται ότι το αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας. Το δεντρολίβανο είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Βοηθά τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Τα φύλλα του δεντρολίβανου, μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάπατου, μουσκεμένες σε οινόπνευμα, βοηθούν την τριχοφυΐα κάνοντας εντριβές στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού.
Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής. Το μπάνιο με αφέψημα δεντρολίβανου βοηθά αυτούς που υποφέρουν από ρευματισμούς στις αρθρώσεις.  Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη. 
Η σκόνη από τα κονιοποιημένα φύλλα του δεντρολίβανου επουλώνει τις πληγές. Το αφέψημα του δεντρολίβανου δρα κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων. Κάνοντάς κατάπλασμα με λιωμένο φρέσκο δεντρολίβανο ξεραίνει τις αιμορροΐδες.  Βοηθάει στην υπερκόπωση στην αδυναμία και  θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.

2. Λεβάντα

Η λεβάντα μπορεί είναι το πιο διάσημο αρωματικό βότανο. Είναι γνωστό για την πλούσια γεύση και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα οφέλη περιλαμβάνουν βελτιωμένη ροή αίματος, ανακουφίζει τους μυϊκούς σπασμούς, δίνει ηρεμία και καλύτερο ύπνο. 
Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το άγχος και να ξεκουραστείτε. Το αιθέριο έλαιο από άνθη λεβάντας, χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για την επούλωση πληγών, εκδορών και εγκαυμάτων. Έχει εντομοδιωκτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυσικών εντομοκτόνων
Η Αντιμικροβιακή δράση της εξουδετερώνει το στρεπτόκοκκο και τον πνευμονιόκοκκο. Είναι αποτελεσματική κατά της διφθερίτιδας, της βρογχίτιδας, της φυματίωσης και του τύφου. Επίσης έχει σπασμολυτική, και αναλγητική δράση, ανακουφίζει τον άτακτο βήχα, το άσθμα, τον κοκίτη, τη γρίπη και τη λαρυγγίτιδα
Ανακουφίζει μυϊκούς, νευραλγικούς, ρευματικούς πόνους, ημικρανίες και ίλιγγο. Έχει αποχρεμπτική δράση δηλαδή ρυθμίζει τις εκκρίσεις των βρόγχων. Βοηθά στην πέψη και δρα κατά του τυμπανισμού και της διάρροιας.

3. Χαμομήλι

Το χαμομήλι σε μορφή τσαγιού,  περιλαμβάνει φλαβονοειδή, κουμαρίνες, τανίνες και βλεννίνες, οι οποίες του δίνουν ισχυρές αντιμολυσματικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Ηρεμεί τα νεύρα και ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα. 
Λειτουργεί σαν ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες ενώ είναι και αντισπασμωδικό.Βοηθάει στην επούλωση των πληγών, των εγκαυμάτων και καταπραΰνει τα εκζέματα, διάφορες φλεγμονές, γαστρεντερικές μολύνσεις, φλεγμονές των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, των ελκών στο στόμα, και της ουλίτιδας.
Τονώνει το ανοσοποιητικό. Αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έχει ισχυρή αντισηπτική, αντιερεθιστική δράση και αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι προστατεύοντας από τα έλκη.
Έχει αντιπυρετικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, -οι πλύσεις με χαμομήλι μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο ακόμη και σε περιπτώσεις κολπίτιδας. Ανακουφίζει από τους πόνους της παιδικής οδοντοφυΐας και τους ρευματικούς πόνους. Μπορείτε να το συνδυάσετε με δυόσμο ή μέντα για μια υπέροχη γεύση.

4. Δυόσμος

Εκτός από τη μαγειρική οι χρήσεις του δυόσμου είναι πολλές και ως βοτανική θεραπεία. Το συγκεκριμένο φυτό θεωρείται ήπιο βότανο, κάτι που σημαίνει πως ελάχιστοι άνθρωποι θα πρέπει να το αποφύγουν για λόγους υγείας, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία παρενέργεια από τη χρήση του.
Στην αρχαία ιατρική γνώση και στους σημερινούς καταλόγους με φυτικές θεραπείες, ο δυόσμος μπορεί να ηρεμήσει τις στομαχικές διαταραχές. Ένα ποτήρι γάλα με λίγο δυόσμο μπορεί να βοηθήσει την πέψη. Ειδικότερα ο δυόσμος βοηθά στην * Δυσπεψία, * Ναυτία, * Πονόλαιμο, * Διάρροια,  *Κρυολόγημα,  * Πονόδοντο, * Κράμπες, * Καρκίνο, * Αρθρίτιδα ,* Μυϊκούς πόνους ,*Δερματικές παθήσεις.
Μια άλλη χρήση του είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης τριχοφυΐας στο πρόσωπο των γυναικών.  Χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο, στην αρωματοθεραπεία, όπου η μυρωδιά του πιστεύεται ότι είναι δροσιστική και καθαρίζει τον εγκέφαλο.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του δυόσμου – Spearmint, περιλαμβάνουν βελτιωμένη πέψη, καλύτερη εστίαση και ανακούφιση των αναπνευστικών προβλημάτων.

5. Θυμάρι

Πριν καλύψει η σύγχρονη ιατρική τις ανάγκες μας, οι κρέμες, πάστες και σκόνες με βάση το  θυμάρι τοποθετούνταν σε επιδέσμους για να αποτραπούν οι μολύνσεις και να επιταχυνθεί η επούλωση της πληγής. Τα πτητικά αιθέρια έλαια στο θυμάρι έχουν αντιπαρασιτικές, αντισηπτικές, αντιμυκητιασικές, και αντιρευματικές ιδιότητες.
Είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής, της οξείδωσης των κυττάρων ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β, σε βιταμίνη Α, σε βιταμίνης C και φολικό οξύ. Προστατεύει από την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη χρόνια θυρεοειδίτιδα, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την ινομυαλγία, τον ίλιγγος και την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Βελτιώνει την  υπέρταση και τα γαστρικά προβλήματα. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί περιέχει αιθέρια έλαια όπως ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) και ουρσολικό οξύ (ursolic acid) . Αυτά τα αιθέρια έλαια έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν  στη θεραπεία της βρογχίτιδας, στους ερεθισμούς του λαιμού, στο βήχα, στη λαρυγγίτιδας, το άσθμα, στις φλεγμονές του στόματος και στις λοιμώξεις του λαιμού.

6. Έλαιο Ρίγανης

Η ρίγανη έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 όταν καταναλώνεται φρέσκια ή αποξηραμένη με το φαγητό, αλλά και το έλαιό της παρέχει μοναδικά αντιγηραντικά οφέλη στον οργανισμό μας.
Το έλαιο ρίγανης έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες γιατί περιέχει, την καρβακόλη και διάφορα άλλα συστατικά με θεραπευτικές ιδιότητες, οξέων, υδρογονανθράκων και φλαβονοειδών. Περιέχει ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται β-καρυοφυλλένιο (E-BCP), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της αρτηριοσκλήρωσης. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, που προκαλείται από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και την ινομυαλγία.
Ο συνδυασμός των αντιμυκητιασικών και αντιικών ιδιοτήτων του ελαίου ρίγανης βοηθάει το στομάχι να ηρεμήσει, ανακουφίζει από το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα, θεραπεύει λοιμώξεις, που προκαλούνται από παράσιτα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Τα τερπένια που περιέχει το έλαιο ρίγανης έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, που το καθιστά μια ιδανική φυσική θεραπεία για το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο και τη ρινική συμφόρηση.
Το έλαιο ρίγανης μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφάει τον σίδηρο, γι’ αυτό προτείνουμε την ταυτόχρονη χρήση κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.

7. Φασκόμηλο

Είναι γνωστό σε όλους τους λαούς σαν το Ελληνικό βότανο της αθανασίας. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βλαστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.  Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο και χρησιμοποιήθηκε από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη. Το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών.
Είναι προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος.
Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Καθυστερεί την εμφάνιση ρυτίδων του προσώπου, βελτιώνει τα σημάδια ακμής και του σκασμένου δέρματος,  βοηθά τα αδύναμα ή εύθραυστα μαλλιά, και ανακουφίζει τα συμπτώματα εκζέματος και ψωρίασης.


Δέσπω – el.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;