Διαβατός Ημαθίας

Κόκκινες Πιπεριές: Το Βαρύ Πυροβολικό για την Υγεία...


Πέρα από γευστικές είναι και απίστευτα θρεπτικές. Η συμβολή τους στην υγεία είναι πολλαπλή. Όσοι είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων και θεωρείτε τις κόκκινες, καυτερές πιπεριές ως μία από τις αγαπημένες σας «τρέλες» τότε καλό θα είναι να γνωρίζετε τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό σας.


Από την άλλη, αν είστε από αυτούς που δεν τα πάτε καλά με τα πικάντικα, ίσως τα πιο κάτω προτερήματα σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη.
Ας μπούμε στον κόσμο των κόκκινων, καυτερών πιπεριών λοιπόν και ας δούμε τι μας προσφέρουν:
Καταπολεμούν τις ημικρανίες
Η καψαϊκίνη η δραστική ουσία της καυτερής κόκκινης πιπεριάς φαίνεται ότι έχει παυσίπονη δράση. Το ρινικό σπρέι καψαϊκίνης μουδιάζει το τρίδυμο νεύρο από όπου ξεκινούν οι ημικρανίες και οι ισχυροί πονοκέφαλοι. Επτά στους 10 ανθρώπους σε σχετική μελέτη δήλωσαν πως είχαν ανακούφιση για κάποιο χρονικό διάστημα. Προσέθεσαν μάλιστα πως άξιζε, παρά τον πρόσκαιρο πόνο που προκαλεί η πιπεριά.
Προσφέρουν μακροζωΐα
Φάτε μία καυτερή πιπεριά και μπορεί να ζήσετε περισσότερο. Μία μεγάλη μελέτη έδειξε πως οι ενήλικες που έτρωγαν τουλάχιστον μία φορά το μήνα για σχεδόν 20 χρόνια μία φρέσκια ή αποξηραμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά μείωναν τις πιθανότητες θανάτου τους κατά 13%. Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι για τον λόγο, ωστόσο πιστεύουν ότι τα «εύσημα» πρέπει να αποδοθούν στις ιδιότητες της πιπεριάς που υπερνικούν τις φλεγμονές και την παχυσαρκία.
Επιταχύνουν τον μεταβολισμό
Η έξαψη που νιώθετε σε όλο σας το σώμα όταν τρώτε μία καυτερή πιπεριά είναι κάτι περισσότερο από μία απλή αίσθηση. Η καψαϊκίνη και πάλι πρωταγωνιστεί καθώς ενισχύει το ρυθμό με τον οποίο θερμαίνεται ολόκληρο το σώμα. Επίσης έχει φανεί ότι δρα κατά της συσσώρευσης λίπους ενώ παράλληλα συμβάλλει και στον έλεγχο της όρεξης.
Μάχονται τον καρκίνο
Σε εργαστηριακές μελέτες η καψαϊκίνη φαίνεται να καταστρέφει τα κύτταρα περισσότερων από 40 τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του ήπατος αλλά και των πνευμόνων. Το πικάντικο χημικό αλλάζει πώς ορισμένα γονίδια συνδέονται με καρκινικά κύτταρα δρουν και ακόμα τα σταματούν από την ανάπτυξή τους.
Ενισχύουν το σώμα
Οι καυτερές πιπεριές εμπεριέχουν μεγάλα προνόμια για την υγεία. Μία καυτερή πιπεριά έχει τόση βιταμίνη C όση έχουν τρία πορτοκάλια. Επιπρόσθετα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α,Β και Ε. Παράλληλα ορισμένες μελέτες κατέδειξαν ότι η καψαϊκίνη δρα ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων.
Βοηθάνε στο συνάχι
Η μύτη σας δεν σταματάει να τρέχει και ο γιατρός σας σας είπε ότι έχετε αλλεργική ρινίτιδα; Το άρωμα της καψαϊκίνης βάσει ερευνών φαίνεται ότι μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα. Αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι επιδεινώνει την κατάσταση, αλλά πολύ σύντομα θα δείτε ότι η εκνευριστική αυτή αίσθηση δεν θα σας ενοχλήσει για τους επόμενους μήνες.
«Ελέγχουν τον πόνο»
Η καψαϊκίνη παρεμποδίζει τη διαδικασία που οδηγεί στην αντίληψη του πόνου. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινά από τις απολήξεις των νεύρων, οι οποίες διοχετεύουν το μήνυμα του πόνου στο φλοιό του εγκεφάλου, όπου αποκωδικοποιείται και γίνεται αντιληπτό. Η καψαϊκίνη μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα το μήνυμα του πόνου τελικά να μην καταγράφεται στον εγκέφαλο.
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

πηγή: pentapostagma.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Έξι πράγματα που δίνουν στα παιδιά τους μόνο οι καλοί γονείς..

Σκύλος χωρίς μπροστινά πόδια κλαίει όταν νιώθει ότι τον αγαπούν και τον φροντίζουν για πρώτη φορά.. Βίντεο

Το γράμμα Δέλτα. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ

Οι τροφές που καθαρίζουν τους πνεύμονες από τη νικοτίνη του τσιγάρου