Διαβατός Ημαθίας

Πολύχρωμα τουβλάκια: Γιατί αυτό το ιστορικό παιχνίδι είναι τόσο ωφέλιμο για το μικρό σου;


Τουβλάκια, κυβάκια, blocks, LEGO, με όποιο τρόπο κι αν τα χαρακτηρίσεις, η αλήθεια είναι πως τα παιδιά κάθε ηλικίας τρελαίνονται να παίζουν μαζί τους! Πόσες φορές έχεις συνειδητοποιήσει ότι άφησες τα μικρά σου να παίξουν με τα τουβλάκια τους και κάπως έτσι πέρασαν μερικές… ώρες;
Πόσες φορές ακόμη ξεκινήσατε να χτίζετε μαζί ένα κάστρο από τουβλάκια και ευχαριστήθηκες τόσο πολύ το παιχνίδι, που δεν έλεγες να σταματήσεις; Αποδεδειγμένα, το παιχνίδι με τα τουβλάκια αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βοηθηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη των μαθησιακών και γνωστικών δυνατοτήτων τους! Γι’ αυτό και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά είδη παιχνιδιού και απασχόλησης από την βρεφική ηλικία έως ακόμη και την ενήλικη ζωή! Ξέρεις, όμως, σε τι ακριβώς συμβάλλει αυτή η ενασχόληση, αλλά και πώς θα εμπνεύσεις τα παιδιά σου να τα αγαπήσουν;
Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα μικρό ταξίδι στον… χρόνο! Ξεκινώντας από το 17ο αιώνα, ήταν πρώτος ο φιλόσοφος Τζων Λοκ που αποτύπωσε την χρησιμότητα, αλλά και τις ευεργετικές δράσεις της απασχόλησης με αυτό τον τύπο παιχνιδιού. “Τα ζάρια που έχουν γράμματα πάνω τους μπορούν να διδάξουν στα παιδιά το αλφάβητο, όταν παίζουν μαζί τους” ήταν τα λόγια του διανοητή που αποτελούν μέχρι σήμερα την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της έννοιας των κύβων και των τούβλων ως μαθησιακών οργάνων! Έπειτα, στις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν ο Φρίντριχ Φρέμπελ, ο ιδρυτής του πρώτου επίσημου νηπιαγωγείου, οποίος εισήγαγε στην εκπαιδευτική διαδικασία τα τουβλάκια ως μέρος της διαδικασίας μάθησης μέσω του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, τα Δώρα του Φρέμπελ ήταν μια σειρά από παιχνίδια σε μορφή ξύλινων τούβλων κατά κύριο λόγο, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τα μαθήματα και την απασχόληση των παιδιών.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, η… ιστορία των κύβων ως παιχνιδιών πηγαίνουν αρκετά πίσω στον χρόνο. Σήμερα, τα τουβλάκια συνεχίζουν να θεωρούνται πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη των πρώτων γνωσιακών εικόνων που σχηματίζουν τα παιδιά από την βρεφική ηλικία, καθώς ενισχύουν την αντίληψη, αλλά και την εναρμόνιση της κίνησης των ματιών και των χεριών, ενώ στην προσχολική φάση βοηθούν στην αντίληψη του χώρου, των όγκων, αλλά και σε πιο δημιουργικά πλαίσια, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που παίζουν και εξασκούνται με τα τουβλάκια από μικρή ηλικία, καταφέρνουν να επιτύχουν καλύτερη απόδοση στα μαθηματικά κατά την εφηβεία τους σε σχέση με τα παιδιά που δεν ασχολήθηκαν με αυτό το είδος παιχνιδιού.
Πώς μπορείς, όμως, να βοηθήσεις τα παιδιά σου να τα αγαπήσουν;
♦ Έως τους 18 μήνες
Το παιχνίδι με τουβλάκια μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πριν το βρέφος μπορέσει να σηκώσει ένα αντικείμενο. Ωστόσο, ξεκινώντας με πάνινους ή χάρτινους κύβους θα τους προσφέρεις την πρώτη επαφή τους με αυτό το παιχνίδι, βοηθώντας τα να αντιληφθούν την έννοια του όγκου. Τα μεγαλύτερης ηλικίας μωρά θα ξεκινήσουν να ασχολούνται με τους μαλακούς κύβους τους, προσπαθώντας να τους σηκώσουν, να τους στοιβάξουν και να τους περιεργαστούν.
♦ Από 18 μηνών έως τριών ετών
Στην νηπιακή ηλικία, τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να καταπιαστούν με μικρότερα ξύλινα τουβλάκια και να ασχοληθούν με τις κατασκευές. Βοήθησέ τα, παροτρύνοντας να μιμηθούν ένα σχέδιο που τους δείχνεις ή δοκιμάζοντας να δημιουργήσετε μαζί μια κατασκευή, αφήνοντάς τους το περιθώριο να ασχοληθούν περισσότερο και να βρουν τον τρόπο να φτιάξουν κάτι με τα χεράκια τους.
♦ Από τεσσάρων έως επτά ετών
Στην προσχολική ηλικία, αλλά και τα πρώτα σχολικά χρόνια, πολλά παιδιά ξεκινούν να παίζουν με ολόκληρες κατασκευές. Μάλιστα, μπορούν πλέον να διαχειριστούν τόσο μεγαλύτερους κύβους, όσο και μικρότερα τουβλάκια. Αυτό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα βοηθήσεις να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι ως μαθησιακό όργανο. Πέρα από τις κατασκευές, τα τουβλάκια βοηθούν στην εξάσκηση των μαθηματικών! Δώσε, λοιπόν, την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν παίζοντας και ενθαρρύνοντάς τα να εμβαθύνουν στο παιχνίδι τους!
♦ Από οκτώ ετών και άνω
Σε αυτή περίπου την ηλικία, παλαιότερα θεωρούταν πως παύει το ενδιαφέρον των παιδιών απέναντι σε αυτό το παιχνίδι και σταματούσε η ωφελιμότητά του. Ωστόσο, σήμερα μιλάμε για χρήση των τούβλων και των κύβων σε πιο πολύπλοκες και εξελιγμένες μαθησιακές δυνατότητες, δίνοντάς τους κεντρική θέση στο πεδίο του STEM! Μέσα από αυτά, το παιδί θα καταφέρει να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρία σε κλάδους όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά!
Και να είσαι σίγουρη, πως με τόσα νέα και ελκυστικά παιχνίδια με κύβους και τουβλάκια που υπάρχουν πλέον στο εμπόριο, είναι βέβαιο πως θα βρεις το κατάλληλο για τα μικρά σου, αλλά και για εσένα την ίδια!
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;