Διαβατός Ημαθίας

Εδώδιμα αποικιακά: τι σημαίνει...


Μπορείτε ακόμα και τώρα να τις δείτε αυτές τις λέξεις στην ταμπέλα κάποιου παλιού παντοπωλείου, που για κάποιον παράξενο λόγο γλίτωσε την κατεδάφιση.
“Εδώδιμα αποικιακά” έγραφαν παλιά στις επιγραφές τους, για να εξωραΐσουν τη επιχείρησή τους οι παλιοί μπακάληδες. Α, πριν σας πω για τα “εδώδιμα αποικιακά”, να θυμίσω πως η λέξη «μπακάλης» προέρχεται από την τούρκικη λέξη “bakkal” που σημαίνει ακριβώς τον παντοπώλη.

Λοιπόν, τα εδώδιμα είναι τα τρόφιμα, τα είδη που τρώγονται, τα φαγώσιμα, από την αρχαία λέξη “εδωδή”, που είναι το φαγητό, από το ρήμα “έδω”, δηλάδή «τρώω». Τα αποικιακά τώρα, είναι εκείνα τα προϊόντα που έρχονται από τις αποικίες. Δηλαδή το τσάϊ, ας πούμε, ο καφές, το πιπέρι και διάφορα άλλα μπαχαρικά που δεν παράγονται στα τιμημένα ελληνικά μητροπολιτικά χώματα, αλλά εισάγονται από τις μακρινές και εξωτικές αποικίες, αν όχι τις δικές μας, οπωσδήποτε άλλων πολιτισμένων αποικιοκρατικών κρατών. Όπως, ας πούμε, η Μεγάλη Βρετανία παλιότερα, που είχε το μισό κόσμο στα πόδια της να της γεμίζει το φλυτζάνι της με τσάι, ένα κατεξοχήν αποικιακό προϊόν.

Όπως και να’ χει, τα μαγαζιά που έφεραν την επιγραφή “εδώδιμα αποικιακά” πλέον δεν υπάρχουν, στραγγαλίστηκαν από τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων. Κι αν δείτε κανένα με αυτή την επιγραφή, θα είναι μια πολυτελής αναβίωση του παλιού μπακάλικου, που πουλάει 50% ακριβότερα από τα σούπερ μάρκετ, γιατί έχει άποψη και σέβεται τον παραδοσιακό πολιτισμό, υποτίθεται.
Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!