Η Μοναδικά Νόστιμη ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ του ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ
Άμεσα συνδεδεμένη με την παράδοση και τη θρησκεία, η φανουρόπιτα μπορεί να παρουσιαστεί και ως ένα πεντανόστιμο, νηστίσιμο κέικ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων!
Πως θα την φτιάξουμε
Υλικά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25×30 και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
Δείτε και σχετικό βίντεο:
Φανουρόπιτα | Kitchen Lab by Akis Petretzikis
Πως θα την φτιάξουμε
Υλικά
- 375 γρ. σπορέλαιο
- 375 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο
- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 120 γρ. καρύδια
- 75 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- Αλάτι
- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- Φύλλα δυόσμου
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25×30 και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
Δείτε και σχετικό βίντεο:
Φανουρόπιτα | Kitchen Lab by Akis Petretzikis
πηγή:akispetretzikis.com και reader.gr
Previous Post
« Prev Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »
Next Post »