Διαβατός Ημαθίας

Καλοκαίρι με τη γιαγιά: Τέσσερις τρόποι να γίνουν οι διακοπές με τους παππούδες… παιχνιδάκι..


Μία από τις πιο συνηθισμένες επιλογές για τους γονείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι να στέλνουν τα μικρά τους για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, για να κάνουν διακοπές μαζί τους, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει και επίσημα η άδεια από την εργασία τους.
Ευτυχώς, στην Ελλάδα αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη επιλογή, μιας και σε σχεδόν όλες τις οικογένειες υπάρχουν οι παππούδες σε κάποια πόλη ή χωριό της επαρχίες ή και στα νησιά! Αυτό σημαίνει, πως τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν νωρίτερα τις διακοπές τους, ώστε να μην παραμείνουν στην πόλη, όταν οι κλείνουν τα σχολεία, αλλά οι γονείς συνεχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα, τους δίνεται και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να περάσουν περισσότερο εποικοδομητικό χρόνο με την γιαγιά και τον παππού και να συνδεθούν πιο στενά μαζί τους! Πώς μπορούν, όμως, τα παιδιά να απολαύσουν τις ημέρες κοντά στους παππούδες τους και γιατί είναι τόσο σημαντικός αυτός ο κοινός χρόνος;

Για να γίνει λιγάκι πιο… επιστημονικό αυτό το άρθρο, θα επικαλεστώ μία πρόσφατη έρευνα η οποία καταπιάστηκε με αυτή την ιδιαίτερα τρυφερή σχέση των παιδιών με τους παππούδες τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πολλά καλά ευρήματα της μελέτης, μία νέα ανακάλυψη είναι πως τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με τη γιαγιά ή τον παππού εξελίσσονται μεγαλώνοντας σε ενήλικες που δεν κάνουν ηλικιακές διακρίσεις, ενώ ειδικά στην περίπτωση των κοριτσιών παρατηρείται πως μεγαλώνοντας αντιμετωπίζουν το προσωπικό τους γήρας… ευνοϊκότερα! Κι αν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθούν μεταξύ τους εγγόνια και παππούδες, τότε μην ψάχνεις μακριά! Γιατί τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το παιχνίδι!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τέσσερις τρόπους με τους οποίους το παιχνίδι φέρνει πιο κοντά τα παιδιά με τους παππούδες τους!

♦ Κάνοντας την καθημερινότητα… παιχνίδι
Είτε στρώνοντας το κρεβάτι μετά το πρωινό, είτε πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ ή μαγειρεύοντας τα μεσημέρια, οποιαδήποτε καθημερινή ρουτίνα μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για παιχνίδι. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι που θα… γράψουν παρέα ή μια ιστορία που θα πλάσουν από κοινού, καθώς πηγαίνουν στη θάλασσα. Ίσως να είναι τα μπισκότα που θα ψήσουν το απόγευμα ή ένα μουσικό κομμάτι που θα χορέψουν χοροπηδώντας πάνω στο κρεβάτι. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη ευκαιρίες για παιχνίδι και διασκέδαση και οι παππούδες το γνωρίζουν καλά!

♦ Περνώντας χρόνο εκτός σπιτιού
Σε αντίθεση με τα συμβατά διαμερίσματα μιας μεγάλης πόλης και τη χρονοβόρα πρόσβαση σε παιδικές χαρές και πάρκα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες που βρίσκονται εκτός πόλης έχουν άμεσο πρόσβαση στην ύπαιθρο και τη φύση. Αυτό σημαίνει πως και τα παιδιά που επισκέπτονται τους παππούδες τους έχουν την ευκαιρία να περάσουν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, παίζοντας στην εξοχή, στη θάλασσα ή ακόμη και στην αυλή! Περίπατοι στη γειτονιά, βόλτες με το ποδήλατο, βουτιές στην παραλία και παιχνίδι στην πλατεία είναι σίγουρα το εποικοδομητικό παιχνίδι που έχουν ανάγκη τα παιδιά!

♦ Δίνοντας στα παιδιά πρωτοβουλίες
Το καλό με τις γιαγιάδες και τους παππούδες είναι ότι δεν χρειάζεται να έχουν προνοήσει για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα παιχνιδιού, όπως θα έκανε μια μαμά στην πόλη. Αντιθέτως, οι ευκαιρίες αναδύονται μόνες τους μέσα από την καθημερινότητα! Άλλωστε τίποτα στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς δεν είναι ίδιο με το σπίτι του εγγονιού! Γι’ αυτό και τα παιδιά είναι πιο ελεύθερα και δημιουργικά, μιας και μπορούν να ανακαλύψουν και να σκαρφιστούν χίλια δυο καινούρια παιχνίδια για να περάσουν την ώρα τους!

♦ Απομακρύνοντας τις φωτεινές… οθόνες
Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών είναι μια φάση ανάπαυλας για τα παιδιά, που βγαίνουν από το καθημερινό πρόγραμμά τους και μπορούν να κάνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αυτό σημαίνει πως η τηλεόραση είναι ένα σπάνιο είδος, ενώ το tablet και ο υπολογιστής θα μπορούσαν και να ξεχαστούν εντελώς. Φυσικά και δεν είναι κακό να απολαύσουν παρέα μια οικογενειακή ταινία ή και το επεισόδιο μιας αγαπημένης σειράς, αλλά όταν οι ευκαιρίες για εξωτερικές δραστηριότητες είναι τόσο πολλές, ποιος δίνει σημασία στις φωτεινές οθόνες;

Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!