Διαβατός Ημαθίας

Μικρά Διαβατινά μυστικά για τα λικέρ...


Διαβατός...
Χρησιμοποιήστε τα λικέρ στη μαγειρική, για να φτιάξετε υπέροχες σάλτσες ή για να σβήσετε τα φαγητά σας, την ώρα που μαγειρεύετε.

Για την παρασκευή των λικέρ, αντί για κονιάκ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσίπουρο (δηλαδή τσικουδιά ή ρακή), ρούμι ή βότκα.


Μπορείτε να παρασκευάσετε λικέρ που προέρχονται από συνδυασμό δύο ή περισσότερων φρούτων. Πειραματιστείτε!

Εάν δεν σας ικανοποιεί η γεύση του λικέρ που παρασκευάσατε, προσθέστε επιπλέον ζάχαρη ή κονιάκ (ή όποιο άλλο οινοπνευματώδες ποτό έχετε χρησιμοποιήσει για την παρασκευή του λικέρ).

Όταν το λικέρ είναι έτοιμο (και σας ικανοποιεί η γεύση του), το φιλτράρετε με τουλπάνι ή με φίλτρο του καφέ. Το τουλπάνι είναι κομμάτι από άσπρο βαμβακερό ύφασμα (αραιής ύφανσης).

Απαραίτητο εργαλείο για όσους παρασκευάζουν λικέρ είναι οι «ψύκτρες» διαφόρων μεγεθών. Οι ψύκτρες είναι οι ειδικές βούρτσες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των μπουκαλιών.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

Πλένετε πολύ καλά τα βάζα ή τα μπουκάλα και τ’ αφήνετε να στεγνώσουν. Τα ξεπλένετε με καθαρό οινόπνευμα (προαιρετικά). Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100oC και τ’ αφήνετε για 15 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν, προσθέτετε το μείγμα του λικέρ.

Το μείγμα παρασκευής του λικέρ ή το λικέρ φυλάσσεται σε φιάλες που έχουν κλείσει αεροστεγώς. Αεροστεγές κλείσιμο μπορείτε να πετύχετε χρησιμοποιώντας ταινία «parafilm», την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα που πουλούν είδη για χημικά εργαστήρια.

Σε κάθε φιάλη που τοποθετείτε το μείγμα παρασκευής του λικέρ ή το λικέρ, μην ξεχνάτε να γράφετε την ημερομηνία παρασκευής ή την ημερομηνία εμφιάλωσης.

Τα λικέρ σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, με ξηρούς καρπούς, με σοκολατάκια κλπ.
Όταν σερβίρετε ένα λικέρ μπορείτε να προσθέτετε μέσα σ’ αυτό αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Προσθέτετε λικέρ πορτοκάλι στο μείγμα της καρυδόπιτας ή της αμυγδαλόπιτας πριν ψηθεί.
Προσθέτετε λικέρ βύσσινο στο μείγμα για τα τρουφάκια.

Βρέξτε με λικέρ της αρεσκείας σας το παντεσπάνι για τις χειροποίητες τούρτες σας.
Σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιείται κονιάκ, μπορείτε αντί γι’ αυτό να χρησιμοποιήσετε ένα λικέρ της αρεσκείας σας.

Η γεύση των λικέρ επηρεάζεται έντονα από το είδος του οινοπνευματώδους ποτού που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή τους. Πειραματιστείτε!
Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Με επιτυχία μετά από 2 χρόνια, το επετειακό 40ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Λιβάδια Περτουλίου. (βίντεο)

Καρύδα: Το θαυματουργό λάδι της για υγεία και δέρμα...

Απίστευτη Μυκηναϊκή Ανακάλυψη στην Μακεδονία ..