Διαβατός Ημαθίας

Η όμορφη Λίμνη Πλαστήρα...10 λόγοι να την αγαπήσεις κι εσύ...!


Διαβατός...
Δεν είναι μόνο το φθινόπωρο που της πάει πολύ. Είναι και τα πανέμορφα χωριουδάκια της, και οι αμέτρητες ευκαιρίες για δραστηριότητες –από... πεζοπορίες και ιππασία στις όχθες της μέχρι κανό καγιάκ στα νερά της– και τα καταπληκτικά ταβερνάκι που συγκεντρώνονται γύρω της, και οι κουκλίστικοι ξενώνες της, που έχουν και ωραιότατες τιμές.
Ιδού δέκα ολόκληροι λόγοι να κανονίσεις τώρα ένα φθινοπωρινό Σ/Κ στη Λίμνη Πλαστήρα.

1. (Προφανώς) η ίδια η λίμνη

Τα γαλήνια νερά της καθρεφτίζουν τα φθινοπωρινά τοπία που απλώνονται αυτή την εποχή γύρω τους, αγκαλιάζουν μικρά πράσινα «ακρωτήρια» που όταν τα βλέπεις από από ψηλά μοιάζουν με νησάκια και γίνονται τέλειοι πρωταγωνιστές για τις φωτογραφίες μας. Η λίμνη Ταυρωπού, όπως είναι το επίσημο όνομα που σχεδόν οι πάντες αγνοούν, απλώνεται σε 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποδεικνύει περίτρανα πως δεν έχουν μόνο οι φυσικές λίμνες την χάρη. Ειρήσθω εν παρόδω, για όσους δεν το ξέρατε, ναι, η λίμνη είναι τεχνητή, δημιουργήθηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος του ποταμού Ταυρωπού, ή αλλιώς Μέγδοβα.

2. Οι διαδρομές στις όχθες της

Αναλόγως πόσες στάσεις θα μπείτε στον πειρασμό να κάνετε, τα 50 χιλιόμετρα του γύρου της λίμνης με το αυτοκίνητο μπορούν να γεμίσουν ακόμα και μια ολόκληρη μέρα. Αν δεν είστε φίλος των μεγάλων αυτοκινητάδων, μια πολύ πιο σύντομη αλλά υπέροχη διαδρομή είναι αυτή που συνδέει τα χωριά Κρυονέρι και Νεοχώρι, μέσα από εννιά χιλιόμετρα ανάμεσα στο πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών. 

3. Οι ποδηλατάδες γύρω της

Είτε φέρετε το δικό σας ποδήλατο, είτε ακολουθήσετε μια από τις ομαδικές ποδηλατάδες που διοργανώνονται τακτικά εδώ, θα διαπιστώσετε ότι πολλές από τις διαδρομές γύρω από τη λίμνη είναι πολύ απολαυστικότερες πάνω στο ποδήλατο απ’ ό,τι μέσα από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου. Η Trekking Θεσσαλίας διοργανώνει κάθε Σαββατοκύριακο δύο δίωρες ποδηλατάδες –έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε μια περιήγηση μέσα από δασικούς δρόμους, λιβάδια και δάση οξιάς και μια διαδρομή σε ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο στις όχθες της λίμνης.

4. Τα χωριουδάκια της


Το Νεοχώρι με την πανοραμική του θέα στη λίμνη, το γραφικότατο Κρυονέρι, τα κοσμαγάπητα Καλύβια Πεζούλας που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε ξενώνες και τουριστική κίνηση, και η –δική μας αγαπημένη– Νεράιδα, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, φωλιασμένη ανάμεσα σε έλατα και δάση φυλλοβόλων, να αγναντεύει από εκεί ψηλά την λίμνη από τη μία, τον θεσσαλικό κάμπο και τον Όλυμπο από την άλλη. Μια στάση αξίζει επίσης να κάνετε στο Τσαρδάκι, στο Λαμπερό, για να κατηφορίσετε από τα δρομάκια του ως την όχθη της λίμνης, στη χτισμένη στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού Πεζούλα, και βέβαια στο Μπελοκομύτη, για να εξερευνήσετε τα μονοπάτια στο δάσος του.

5. Οι παραλίμνιες δραστηριότητες



Τι κανό καγιάκ, τι… λιμνίσιο (όπως λέμε θαλάσσιο) ποδήλατο, τι πεζοπορίες, ποδηλατάδες, τοξοβολίες, ιππασίες, ό,τι πάντα θέλατε να δοκιμάσετε σε φυσιολατρική δραστηριότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρείτε εδώ. Ρίξτε μια πρώτη ματιά στις σελίδες της Trekking Θεσσαλίας και του Ταυρωπού για να πάρετε ιδέες και να οργανωθείτε. 

6. Ο καταρράκτης του Ανθοχωρίου




Σα να μην ήταν από μόνος του εντυπωσιακός, είναι και η διαδρομή ως εδώ φαντασμαγορική: Μέσα από το μονοπάτι που ξεκινά από τον νερόμυλο, στον δρόμο ο οποίος συνδέει τη λίμνη με το χωριό Μουζάκι. Αφήνετε το αυτοκίνητο εκεί και ακολουθείτε για 40 περίπου λεπτά την πορεία του νερού –το μονοπάτι είναι βατό για όλους. Η φύση κοντά στον καταρράκτη είναι οργιώδης και το τοπίο μοιάζει βγαλμένο από εικονογράφηση παραμυθιού.

7. Τα μονοπάτια στο δάσος Μπελοκομύτη



Πεζοπορίας… συνέχεια, σε αυτόν εδώ τον μικρό παράδεισο για τους λάτρεις του σπορ. Το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη διατρέχουν στο σύνολό του έξι μονοπάτια, συνολικού μήκος 15 χιλιομέτρων. Ένα από αυτά, ίσως το πιο εντυπωσιακό, ενώνει την λίμνη με το Παρατηρητήριο που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων –περιττό να αναφέρουμε, βέβαια, ότι η θέα από εδώ πάνω στη λίμνη και τη γύρω περιοχή είναι συγκλονιστική.


8. Ο Βοτανικός Κήπος στο Νεοχώρι


Απλώνεται σε δέκα κατάφυτα στρέμματα, που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος δέντρων, φυτών και λουλουδιών της ευρύτερης περιοχής, καθώς και κάποια ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας, στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών, που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια. Αν πάλι το Σ/Κ σας είναι υπόθεση ενηλίκων, σερβιριστείτε έναν ζεστό καφεδάκι από το μικρό cafe του κήπου, καθίστε σε ένα παγκάκι, κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο και αφιερώστε μερικές στιγμές για να αναπνεύσετε και να απολαύσετε την υπέροχη ατμόσφαιρα.

9. Οι μοναδικές γεύσεις


10. Οι υπέροχοι (και οικονομικοί) ξενώνες

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...