Διαβατός Ημαθίας

Διαβατινή νοστιμιά: Ψητό χοιρινό μπούτι...


Διαβατινός Σεφ ....


Συστατικά:


  • 3,5 kg χοιρινό μπούτι
  • ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ½ φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1/3 φλ. μαύρη ζάχαρη μαλακή
  • ¼ φλ. αλάτι χοντρό
  • 1/4 φλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. κύμινο
  • 2 κεφ. σκόρδο, λιωμένες ή 40 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κύβο κοτόπουλο

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια, τη μαύρη μαλακή ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τη ρίγανη και το ξύδι.
  • Ρίχνουμε 2 κεφ. σκόρδο (μαζί με τις φλούδες τους) και 1 κύβο κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.
  • Φοράμε τα γάντια μας και χαράσσουμε στη μέση το χοιρινό μπούτι.
  • Ανοίγουμε τα 2 κομμάτια ρολό στη μέση και αφού ρίξουμε όλη τη μαρινάδα σε ένα ταψί, ρίχνουμε το κρέας. Γυρνάμε το κρέας να πάει η μαρινάδα παντού. Τυλίγουμε με μεμβράνη το ταψί και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες. Κάθε 30 λεπτά, το γυρνάμε πλευρά να πάει η μαρινάδα παντού.
  • Όταν το αφαιρέσουμε, προσθέτουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 4,5-5 ώρες.
  • Σερβίρουμε αν θέλουμε με πουρέ από κουνουπίδι.

πηγή: Άκης 
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...