Διαβατινό Ψωμί με σύκο και ξηρούς καρπούς
Διαβατινός Σεφ 👉 ....
Συστατικά:
- 400 ml ζεστό δυνατό μαύρο τσάι
- 100 γρ. αποξηραμένα σύκα χωρίς κοτσάνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 140 γρ. σουλτανίνα
- 50 γρ. βρώμης
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής αλέσεως
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια )
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο
- 1 κ.σ. σουσάμι
- 25 γρ. σπόρους κολοκύθας
- 1 μεγάλο αβγό για την εξωτερική πλευρά ( για πασπάλισμα )
- 50 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
- 2 κ.γ. σουσάμι για το σερβίρισμα ανά άτομο (μερίδα)
- 200 γρ. τυρί ρικότα ή τυρί κρέμα για το σερβίρισμα
- μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τσάι, τα σύκα, τις σουλτανίνες, τη βρώμη και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να απορροφήσουν.
- Εν τω μεταξύ καλύπτουμε τη βάση και τα πλαινά μιάς μακρόστενης φόρμας με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
- Χτυπάμε το αβγό και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα σύκα που πια έχει κρυώσει.
- Στο μείγμα με τα υγρά συστατικά προσθέτουμε το μείγμα με τα ξηρά συστατικά.
- Γεμίζουμε με το μείγμα τη φόρμα διαστάσεων 36x13 με τη λαδόκολλα μέχρι επάνω και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στη μέση του καρβελιού και θα βγαίνει καθαρό.
- Μετά αφαιρούμε από τη φόρμα για να κρυώσει αλλά δεν αφαιρούμε τη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσει καλά.
- Κόβουμε σε φέτες, αλείφουμε με ρικότα και μέλι ή τυρί κρέμα και σερβίρουμε με φρούτα.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα ή στην κατάψυξη κομμένο σε φέτες.
πηγή: Άκης
Previous Post
« Prev Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »
Next Post »