Διαβατινό Γαλακτομπούρεκο με Κανταΐφι...
Διαβατινός Σεφ .....
Συστατικά:
Για το σιρόπι
- 600 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1 στικ κανέλας
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 75 γρ. μέλι
Για την κρέμα
- 300 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
- 100 γρ. ζάχαρη (50γρ. + 50γρ.)
- 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά Ολύμπος
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο Όλυμπος
- 2 αυγά
Για το γλυκό
- 200 γρ. βούτυρο Όλυμπος
- 1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), το μέλι και περιμένουμε να διαλυθεί η ζάχαρη περίπου 5-7 λεπτά.
- Με το που διαλυθεί η ζάχαρη, αφαιρούμε απ' τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Για την κρέμα
- Σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε το γάλα, την μισή ζάχαρη, το σιμιγδάλι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει καλά η κρέμα μας, περίπου 3-4 λεπτά.
- Όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα τότε σημαίνει ότι έχει πήξει και είναι έτοιμο.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
- Προσθέτουμε και το αλάτι και 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Χτυπάμε με το σύρμα για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά και να ομογενοποιηθούν με τη ζάχαρη.
- Με μία κουτάλα ή μαρίζ, αφαιρούμε 1 γεμάτη κουταλιά από το το μείγμα των αυγών και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα μας.
- Ανακατεύουμε να αναμειχθούν μεταξύ τους και στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας (την κρέμα μας) στο μείγμα των αυγών.
- Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην πέσει ο όγκος της κρέμας και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το γλυκό
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
- Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα για 1,5 λεπτό στα 800 watt ή σε ένα κατσαρολάκι.
- Στη συνέχεια, ξάνουμε καλά το κανταΐφι (για περίπου 3-4 λεπτά)
- Βουτυρώνουμε, με λίγο από το λιωμένο βούτυρο, ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 28 εκ.
- Βάζουμε λίγο παραπάνω από το μισό κανταϊφι μας μέσα στο ταψάκι, προσέχοντας να υπάρχει φύλλο κι στην περιφέρεια του ταψιού.
- Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο, χωρίς να ακουμπάμε με το πινέλο μας το κανταϊφι.
- Προσθέτουμε την κρέμα μας, με την βοήθεια μίας μαρίζ, και απλώνουμε να πάει παντού.
- Βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω και πιέζουμε καλά (δίνουμε σχήμα στις άκρες).
- Τέλος ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
- Μετά από 1 ώρα, αφαιρούμε από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε το κανταΐφι σε ένα άλλο ταψάκι (ίδιας διαμέτρου) ή αν μπορούμε στο ίδιο και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα.
- Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό μας με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
πηγή: Άκης
Previous Post
« Prev Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »
Next Post »