Διαβατός Ημαθίας

Ο Σεφ μας ετοιμάζει Διαβατινή Πίτα με ντομάτα και καλαμπόκι..




Επιμέλεια Ταβερνιάρης


Συστατικά:
  • 1/3 κούπας μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και έξτρα για το άνοιγμα του φύλλου
  • 1 κ.σ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο χωρισμένο σε 90 γρ. παγωμένο σε κύβους και 30 γρ λιωμένο.
  • 180 γρ. γάλα 3,5% λιπαρά
  • 800 γρ. ντομάτες μέτριες
  • 1 κονσέρβα καλαμπόκι στραγγισμένο (λίγο παραπάνω από μια κούπα)
  • 1 μικρό ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. τσένταρ τριμμένο


Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το χυμό λεμονιού και το κρατάμε στο πλάι.
  • Ανακατεύουμε το μπέικιν, το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ρίχνουμε μέσα τα 90 γρ. βούτυρο και το τρίβουμε με τα χέρια μας μαζί με το αλεύρι ώστε στο τέλος να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και στο τέλος με τα χέρια μας ώστε να πάρουμε μια ζύμη.
  • Τη χωρίζουμε στη μέση και το ένα μέρος το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Το άλλο με τη βοήθεια έξτρα αλευριού το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 30 εκ.
  • Με τη βοήθεια του πλάστη το μεταφέρουμε σε ταρτιέρα με χείλος 22 εκ. που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά και αφού το απλώσουμε καλά πάνω στο σκεύος, κόβουμε ότι περισσεύει.
  • Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο.
  • Όσο σφίγγει το ζυμάρι στο ψυγείο βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει.
  • Κάνουμε, με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού ένα “Χ” στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας και όταν βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Το κάνουμε αυτό για να αφαιρέσουμε εύκολα τη φλούδα τους.
  • Αφού βγάλουμε τις ντομάτες από το βραστό νερό, τις κρυώνουμε αμέσως σε νερό με πάγο και ύστερα με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους πολύ εύκολα.
  • Αν δεν μας πειράζει βέβαια η φλούδα μπορούμε να την αφήσουμε πάνω στις ντομάτες αλλά σας προτείνουμε να το κάνετε και να τις αφαιρέσετε.
  • Κόβουμε στα δύο εγκάρσια τις ντομάτες και με τα δάχτυλά μας αφαιρούμε όσο μπορούμε τα σπόρια και τα νερά τους ιδίως πιο κοντά στο καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι και πιο ζουμερές. Αυτό το κάνουμε για να μην βγάλουν πολλά νερά οι ντομάτες και παπαριάσουν τη ζύμη καθώς ψήνεται.
  • Την ίδια διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Το κάθε μισό της ντομάτας το κόβουμε σε φέτες πάχους 3-4 χιλιοστών.
  • Απλώνουμε τις μισές ντομάτες στη βάση της τάρτας μας. Θέλουμε να επικαλύπτονται και να μην αφήνουν κενό.
  • Πάνω τους ρίχνουμε το μισό τυρί, το μισό βασιλικό, το μισό καλαμπόκι, το μισό σχοινόπρασο και λίγο αλατοπίπερο.
  • Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες, και τα άλλα υλικά.
  • Προσθέτουμε από πάνω και το μείγμα με την μαγιονέζα και το λεμόνι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα.
  • Τέλος, απλώνουμε το άλλο κομμάτι ζύμης με τη βοήθεια του πλάστη και έξτρα αλευριού σε φύλλο με το οποίο σκεπάζουμε την πίτα μας.
  • Όσο περισσεύει από το πάνω φύλλο το περνάμε προσεκτικά κάτω από το κάτω φύλλο.
  • Με τα δάχτυλά μας τσιμπάμε και τα δύο φύλλα (πάνω και κάτω) ώστε να κλείσει η πίτα και να μην ξεφύγει η γέμιση.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 4 τρύπες στο πάνω φύλλο για να ξεφεύγει ο ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Απλώνουμε με ένα πινέλο το λιωμένο βούτυρο πάνω στο πάνω φύλλο της πίτας.
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή.

πηγή: akispetretzikis
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι